Fujifilms nye flaggskip

Ser ut som et speilreflekskamera.
Ser ut som et speilreflekskamera.

Med 11 megapiksler og zoom tilsvarende 28-400mm (14,3x) er kameraet i utgangspunktet ganske kraftig. Når kameraet bruker en sensor på 2/3 tommer, lover det bra. Sensor på denne størrelsen er sjelden i bruk. Noe av grunnen er at det er vanskeligere å lage lange, lyssterke zoomobjektiver til større sensorer. De blir mer kostbare og tar større plass.

Men Fujifilm har utviklet objektivet og sensoren spesielt for dette kameraet, og hevder at de matcher hverandre perfekt. Lysstyrken er f/2.8-5.3, som er ganske normalt for et kamera med langt mindre sensor. Objektivet har optisk bildestabilisator og mekanisk zoomring, noe som er å foretrekke framfor knapper på baksiden av kameraet eller elektronisk servo. At det tilbys vidvinkel og samtidig god tele er et absolutt pluss for alle brukere.

Fujifilm posisjonerer kameraet som et alternativ til speilrefleks, og har derfor spekket det med det du trenger av manuell kontroll. Det er også støtte for RAW-format og ekstern blits, og stativfestet er plassert på den optiske aksen.

Kameraet skal ha utvidet dynamisk omfang, men selv om Fujifilm hevder at det er som på speilreflekskameraet S5 Pro, så ser det ikke ut som det gjøres ved hjelp av et dobbelt sett med sensorelementer, men heller i prosesseringen av bildet, litt som Nikon og Sony gjør det.

FS i produktnavnet står for Film Simulation. Profesjonelle fotografer valgte film etter hva slags motiver de hadde. Nå kan du velge hva slags ”look” bildene dine skal ha, ved å be kameraet simulere en filmtype.

Skjermen kan vippes ut.
Skjermen kan vippes ut.

Skjermen er på 6,3cm (2,5 tommer) og kan vippes opp eller ned. Det er ikke en like god løsning som en fullt vridbar skjerm, men bedre enn en som er fastmontert. I dag er vi så bortskjemt med store skjermer, at vi heller ikke blir imponert over størrelsen.

Det som er hovedmomentet med S100FS er sensorstørrelsen. Den gjør det mulig å lage større sensorelementer, som fanger mer lys, og dermed får du bedre lysfølsomhet og bedre dynamisk omfang. Detaljer blir også gjengitt bedre. Med andre ord, er tre viktige elementer for høyere bildekvalitet til stede. Fuji utnytter dette ved blant annet å tilby høye ISO-verdier. Riktignok ikke ved full oppløsning, men ved 6 megapiksler (som holder i massevis til det aller meste) har du ISO 6400, og går du helt ned til 3 megapiksler (som er nok til utskrift i 13x18 eller enhver skjermvisning), kan du gå helt til ISO 10000.

Spørsmålet blir hvem som vil velge dette kameraet. Det er i utgangspunktet like stort som mange speilreflekskameraer. Veiledende pris på kameraet er 6500 kroner. Det vil si at gateprisen blir som på et av de rimelige speilreflekskameraene. Det betyr at du får en lang zoom og videoopptaksmulighet, men til gjengjeld mister kraften og fleksibiliteten som er i dagens digitale speilreflekskameraer. Siden Fujifilm ikke har speilreflekskameraer i denne klassen, er det lurt av dem å introdusere et alternativ som dette. Og fokusen på bildekvalitet og gode fotografiske funksjoner vil tiltrekke entusiaster. Vi er likevel litt redde for at markedet er begrenset, særlig i Norge der "alle" skal ha speilrefleks om dagen.

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen