Fujifilm med alternativ til speilrefleks

Se større bilder i produktguiden

Et problem med kompaktkameraer har alltid vært hastigheten. Uansett hvor hardt man prøver, får man ikke reaksjonshastigheter og presisjon som med et speilreflekskamera. Til gjengjeld har ikke speilreflekskameraer mulighet for videoopptak, eller å bruke skjermen som søker.

Fujifilm S9500 hevder å kombinere et speilreflekskameras hastighet og presisjon, samt optiske kvalitet med kompaktkameraets fleksibilitet med hensyn til skjerm og videoopptak. Siden vi ikke har testet kameraet ennå, kan vi bare gå ut fra Fujifilms egne tall, men de hevder at det har en oppstartstid på 0,8 sekunder. Dette er svært bra for et kompaktkamera. Til nå er det bare relativt nye speilreflekskameraer som overgår det. Hvis autofokusen også er relativt rask, kan dette love bra.

Ikke mindre enn 9 megapiksler har de presset inn på CCD-sensoren, og det er mer enn alle andre kameraer, med unntak av svært dyre profesjonelle speilreflekskameraer. Fujifilm hevder at den optiske kvaliteten på objektivet er godt nok til å kunne utnytte dette. I så fall har man svært stort spillerom når det kommer til forstørrelser eller beskjæring av bildet.

Se større bilder i produktguiden

Objektivet har en brennvidde tilsvarende 28-300mm. Vi ser meget positivt på at de tilbyr en bra vidvinkel på kameraet. Dette er lettere å få til jo større sensoren er. Det er derfor lettere og billigere å lage på dette kameraet, enn på for eksempel 5 megapikslers kameraer som har langt mindre sensor. Objektivet har en zoom-ring, som gir ”speilrefleksfølelse”, og er langt mer presis enn trykknapper på baksiden. Bra, Fuji.

På grunn av mye optikk, mye funksjonalitet og høy hastighet, blir ikke dette kameraet noen lilleputt. Det veier 645g, noe som er omtrent det samme som et lite speilreflekskamera med lite objektiv. Størrelse og vekt blir dermed ikke hovedargumentet for å kjøpe dette. Men siden kameraet er utstyrt med en vridbar skjerm, med forlengerarm, så du kan få skjermen et lite stykke ut fra kameraet, så har du mulighet til å ta bilder fra alle vanskelige vinkler, og fortsatt se hva du tar bilde av. Mulighet for videoopptak i 640 x 480 punkter vil også mange se på som et pluss.

Se større bilder i produktguiden

Fujifilm tilbyr fortsatt ikke bildestabilisator på kameraene sine, og sier at muligheten for ISO 1600 kompenserer for dette. Vi kan ikke si oss enige i den uttalelsen, da det ene ikke er i stedet for det andre. Det beste ville vært begge deler. Da kan du bruke lavere ISO-verdi, og få mindre støy, og bruke høyere ISO-verdi og bildestabilisator når det virkelig kniper. Selv om dette kameraet tilbyr like høye ISO-verdier som de fleste speilreflekskameraer, så skal man ikke ha alt for høye forhåpninger om at det blir like lite støy. Riktignok er Fuji ledende på området, og tilbyr langt lavere støynivå på sine kompaktkameraer enn konkurrentene, men sensoren i kameraet er vesentlig mindre enn i speilreflekskameraer, og gir dermed automatisk mer støy.

Kameraet vil bli tilgjengelig i august.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen