Fujifilm mf_3-1b

Fujifilm lever opp til navnet

Tradisjonelt er det merker som Hasselblad, Bronica og Mamiya man gjerne forbinder med mellomformat, men også Fujifilm har en lang og spektakulær historie med dette formatet, og nå vurderer de tydeligvis å forlenge denne ved å lansere et nytt mellomformatkamera. Og for de som ikke vet det, mener vi her et kamera som bruker 120- eller 220-film. Ja, du leste riktig. Film. Sånn gammeldags engangssensor, vet du.

Faktum er at det ennå er mange av verdens fremste kunstfotografer, bare for å nevne èn gruppe, som fremdeles sverger til film. Når Fujifilm i tillegg er blant de som lager ikke bare mest, men også best, film i denne verden, er det kanskje ikke så dumt av dem å lansere et nytt kamera av denne typen.

Kameraet, som kanskje vil få navnet GF670 Folding, vil kunne bruke både 120- og 220-film, og med formatet 6x7 cm vil det gi henholdsvis 10 og 20 eksponeringer per rull. 220-film er imidlertid nesten ikke til å få fatt i lengre, så det mest aktuelle vil nok være 120-film.

Kameraet vil, om det noensinne blir satt i produksjon, få et 80mm f3.5-objektiv, noe som tilsvarer omtrent 46mm for 35mm fullformat. Omtrent normal brennvidde, altså, og som bildene viser vil objektivet takket være belgen kunne foldes inn i selve kamerahuset får det ikke er i bruk. Minste blender ser ut til å bli f22, og de elektronisk styrte lukkertidene ser ut til å spenne fra 1 sekund til 1/500 sekund, pluss bulb. Fokuseringen i objektivet i enden av belgen vil bli mekanisk koblet til kamerahuset, slik at man får samme fokuseringsmetode som er kjent fra blant annet Leicas M-serie.

En navnløs japansk talsmann for Fujifilm uttaler til Akam at de innser at dette typisk er et produkt for spesielt interesserte, og at man ikke forventer å selge mange eksemplarer. Pris er ennå ukjent, men vil nok bli deretter. Tilgjengeligheten har vi heller ikke fått noe informasjon om, noe som ikke er forbausende, tatt i betraktning av at det dreier seg om en prototype der ikke engang fargen er endelig bestemt. I Fujifilms uhøytidelige undersøkelse på PMA-messen lå det an til dødt løp mellom sort og sølv utgave, fikk Akam vite.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen