Test Fujifilm FinePix X10

Et helt unikt kompaktkamera

Med X10 går Fujifilm rett i strupen på Canon og Nikon.

Fujifilm FinePix X100 kom som julekvelden på kjerringa da det ble vist frem for første gang. Det gjorde ikke X10 da det ble lansert, men forventningene har ikke vært desto mindre av den grunn. X100 er dyrt og spesielt og absolutt ikke noe for enhver. Det kan derimot X10 vise seg å være, og nettopp derfor har interessen for dette nye kompaktkameraet vært stor.

Et av de beste

Fujifilm X10 er jevnt over uten tvil et av markedets beste kompaktkameraer, uansett sjanger, nisje eller målgruppe, selv om det ikke er HELT på topp i særlig mye. Det gir god bildekvalitet, er morsomt som fy i bruk, og kan dekker en rekke ulike bruksområder. Skal du bare ha ett enkelt kompaktkamera, er dette det første du bør vurdere. Om vi kan anbefale det? Ja, helt klart, og det med skyhøye kneløft.

Forholdsvis dyrt

Men det er ikke dermed sagt det er dette du skal kjøpe. Det er ennå forholdvis dyrt, og det kan utmerket godt hende du vil får mer for pengene om du kjøper noe annet som kanskje også dekker akkurat dine behov bedre. Kjøper du X10, er sjansene imidlertid svært gode for at du vil bli fornøyd. Det leverer der det skal levere, og skuffer sjelden. Det er helt tydelig at Fujifilm har tatt til seg den kritikken og de utallige tilbakemeldingene de fikk etter (den noe forsinkede men likevel alt for tidlige) lanseringen av X10s storebror X100, og X10 fremstår som et mer gjennomtenkt og raffinert kamera i sin nisje.

Med X10 har Fujifilm gjort et godt stykke arbeid, og vi tviler ikke på at X10 vil bli en salgssuksess hvis bare prisen kommer ned på et fornuftig nivå og det får bli i markedet lenge nok til å etablere seg. Selv om vi allerede gleder oss til oppfølgeren, for å se hva Fujifilm har fått til der.

Styrker og svakheter

 
  Jevnt over god bildekvalitet
  Litt svak oppskarping av JPG-filene
 
  God optisk søker, men...
  ...uten informasjon, og dekker bare 85%
 
  God hastighet, men...
  ...det varer ikke lenge
 
  Manuell zoom!
  Litt svak løsning for manuellfokus
 
  Lyssterk og god optikk
  Alt for dyrt, enn så lenge
 
  Forholdsvis solid bygget
  Ikke spesielt lommevennlig
 
  Av-/på-bryter på objektivet
  

Passer for:

 • Brukere som ønsker seg Leica men har ikke råd.
 • Brukere som liker X100 men har ikke råd eller trenger zoom.
 • Brukere som ønsker seg kompaktakmera med rask og presis respons i zoomen.
 • Brukere som vil ha kompaktkamera med god optisk søker.
 • Brukere som ikke trenger ekstrem vidvinkel eller tele.
 • Brukere som ønsker seg et godt og fleksibelt all-round kompaktkamera.

Passer ikke for:

 • Brukere som er ute etter et alternativ til speilrefleks.
 • Brukere som komponerer bilder etter kantene - ikke sentrum.
 • Brukere som trenger lommevennlig kompaktkamera (se på Canon S100 eller Olympus XZ-1).
 • Brukere som skal filme med kompaktkamera på et seriøst nivå.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Fujifilm FinePix X10 på Akam.no.no »

Alternativer

Her finner du noen alternativer til X10, og hva de viktigste forskjellene i pris og hva du får for pengene vil være:

 • Canon PowerShot G12: Koster ca 3500,- og kan tilby lengre zoom enn X10, og vridbar skjerm. Søkeren er derimot mikroskopisk, og lysstyrken er ikke i nærheten av like god, og det er heller ikke betjeningen.
 • Fujifilm FinePix X100: X10s storebror er nesten dobbelt så dyr og har ikke zoom i det hele tatt, men langt bedre søker og bildekvalitet. Betjeningen er imidlertid ikke fullt så finslepen.
 • Panasonic Lumix DMC-LX5: Etter hvert en gammel modell som har fått nytt liv takket være en fin og nedlastbar gratisoppdatering. God bildekvalitet, men X10 slår den på alle punkter. LX5 har imidlertid 24 mm vidvinkel og forholdsvis bra lysstyrke også på tele, men søker er ekstrautstyr. LX5 kan bli ditt for rundt 3000 kroner.
 • Nikon Coolpix P7000: Mer en konkurrent til G12 enn X10, og har tilsvarende lysstyrke som G12, det vil si langt dårligere enn X10. Bildekvaliteten er god, og zoomen betydelig lengre. Søkeren er like dårlig som G12 sin, og prisen ligger på rundt 3000,-.
 • Nikon Coolpix P7100: Etterfølgeren til P7000 koster rundt 4300,- og er dermed nesten like dyr som X10, selv om den ikke har veldig mye mer å tilby enn sin egen lillebror.
 • Panasonic Lumix DMC-GF2: Et svært billig systemkamera som gir både god bildekvalitet (dog neppe på nivå med X100) og utskiftbar optikk. For 3000 kroner inklusive et OK 14-42 mm kitobjektiv kan dette bli ditt, men skal du ha det lite må du kjøpe et ekstra pannekakeobjektiv. Søker er også ekstrautstyr. GF2 har for øvrig nettopp vært på tilbud til 2000 kroner for kamera og objektiv - det kan være verdt det å holde øynene åpne for å se om samme tilbud dukker opp igjen.
 • Olympus E-PL3: Et av Olympus' nyeste systemkameraer som med 14-42 mm kitobjektiv koster omtrent det samme som X10. Også her er søker ekstrautstyr.

Faktum er at det ER ingen reelle alternativer til X10. Det har flere unike ting ved seg som gjør at du ikke finner noe tilsvarende selv forholdsvis langt fra samme prisklasse. Det har imidlertid ennå en høy pris i butikken, siden det er relativt nylansert, og det finnes derfor en god del muligheter for å få noe mer - men også annet - for pengene. Må du ha akkurat det X10 tilbyr, er det imidlertid ingen vei utenom: Kjøp X10.

Fujifilm FinePix X10   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen