Test Fujifilm FinePix X10

Et helt unikt kompaktkamera

Med X10 går Fujifilm rett i strupen på Canon og Nikon.

Fujifilm FinePix X100 kom som julekvelden på kjerringa da det ble vist frem for første gang. Det gjorde ikke X10 da det ble lansert, men forventningene har ikke vært desto mindre av den grunn. X100 er dyrt og spesielt og absolutt ikke noe for enhver. Det kan derimot X10 vise seg å være, og nettopp derfor har interessen for dette nye kompaktkameraet vært stor.

Men der konkurrentene fra Canon og Nikon kan sies å være kjendiser, er X10 en ung men litt innesluttet professor i tweed, som kler seg gammeldags og nipper til sin Earl Grey med to sukkerbiter og en skvett fløte og trives med det. På innsiden, derimot, kan det skjule seg en tiger.

Om det gjør det skal vi sjekke i denne testen, som også introduserer Akams nye testmal. Den er ikke hamret i stein, men viser hvilken retning vi tenker i, er håpet. Endringer vil bli vurdert etter tilbakemeldinger fra våre kjære lesere, og andre vurderinger.

Aller først, noen spesifikasjoner:

Fujifilm X10
Canon G12
Nikon P7100
Oppløsning
12 megapiksler
10 megapiksler
10 megapiksler
Brikketype
EXR CMOS
CCD
CCD
Brikke-
størrelse
2/3 tommer
(58.1 mm²)
1/1.7 tommer
(43.3 mm²)
1/1.7 tommer
(43.3 mm²)
Brennvidde
(tilsvarende)
28-112 mm
28-140 mm
28-200 mm
Største blender
f/2.0-2.8
f/2.8-4.5
f/2.8-5.6
Optisk zoom
4x
5x
7.1x
Videooppløsning
1920 x 1080
1280 x 720
1280 x 720
Batterikapasitet
270 bilder
370 bilder
350 bilder
RAW-støtte
Ja
Ja
Ja
Pris per 25/11 2011

Sjekk flere spesifikasjoner på Fujifilm FinePix X10 i prisguiden


Fysisk

Vurdering:

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:


Kamerahus

Det første man legger merke til når man fester blikket på Fujifilm X10, er uten tvil retrostilen. Det er ikke alle som liker denslags, men i Akam-redaksjonen faller det i dette tilfellet i smak. Det vi i dag kaller retro var topp moderne en gang i tiden, og er et resultat av nesten hundre år med kameraerfaring. X10 SER kanskje gammeldags ut, men det er langt i fra tilfelle.

Før muspilen over bildene for å få se en sammenligning av kameraets størrelse når det er avslått og når det er påslått med zoom og blits ute.

Foruten retroutseendet gir X10 inntrykk av å være solid og velkonstruert. Det er forholdsvis tungt, med sine 362 gram, og takket være objektivet som stikker ut selv når kameraet er slått av, er det ikke spesielt lommevennlig. Vi vet ikke om X10 er spesielt beskyttet mot fukt og støv - sannsynligvis er det ikke det - men kameraet gir likevel inntrykk av å være godt nok konstruert til å tåle moderat røff bruk. X10 er imidlertid ikke designet for å være strømlinjeformet, så det har en del kriker og kroker som kan samle opp skitt og støv, så om det brukes under slike forhold bør det tas godt vare på og rengjøres grundig etter hver dags bruk.

En og annen bit og luke bærer preg av å være laget av plast og dermed ikke like solid som resten av kameraet, men dette er ikke vitale deler som er essensielle for at kameraet skal virke. Eksempler er luken over kontaktene, på høyre side, og rammen rundt søkerens frontvindu.

Blits

Tilbake til toppen

Blitsen er som alltid ikke spesielt stor eller kraftig, men den gjør nytten dersom man ikke har med seg en ekstrablits, som X10 har tilbehørssko til på toppen. Bryteren for den innebygde blitsen er bak på siden, like ved søkeren, noe som gjør at man må ta kameraet fra øyet dersom man har glemt å skru blitsen på før man begynte. Det hadde i slike situasjoner kanskje vært bedre med bryteren på fremsiden av kameraet, men det er nok også mye smak og behag involvert her. Den innebygde blitsen er også relativt godt beskyttet mot ytre påvirkning. Det er ikke store glipen mellom kamerahuset og hullet blitsen stikker opp fra, og blitsens mekanikk er heller ikke eksponert for omgivelsene, selv når den er oppe.

Skjerm

Tilbake til toppen

Skjermen på X10 er verken den største eller beste på markedet, og står strengt tatt ikke helt i stil med resten av kameraet. X10 er ikke akkurat noe billigkamera, og vi synes at Fujifilm kunne påspandert kjøperne en noe bedre skjerm, skjønt den som er der gjør jobben i og for seg greit nok. Den stikker imidlertid et stykke ut fra kameraet, og er dermed litt utsatt for støt og riper.

Som med de fleste andre kompaktkameraer kan du komponere bildet på skjermen, og med "Disp Back"-knappen like under kan du velge hva som skal vises på skjermen. Mulighetene er visning av informasjon uten bilde, bilde uten informasjon, standardvisning av noe informasjon med bilde, og avslått skjerm. I tillegg har du et modus for egendefinert visning, hvor du innenfor visse grenser selv kan bestemme hva som skal vises på skjermen. For eksempel kan du velge å vise fokusavstanden, eksponeringskompensasjon, eller kunstig horisont med vater, om du skulle ønske det. Alt i alt pluss i margen til Fujifilm her, for fleksibel løsning med mange muligheter.

Søker

Tilbake til toppen

Søkeren er et kapittel for seg, og tørker regelrett banen med konkurrentene. Den har riktignok ingen informasjon - selv ikke fokuspunkt eller eksponering vises - men den er to-tre ganger så stor som den temmelig proforma søkeren som sitter i Canon G12 og Nikon P7100, og omtrent halvparten så stor som søkeren i storebroren X100. Ser vi bort i fra en del elektroniske søkere som finnes på markedet, er dette helt unikt blant kompaktkameraer, og ett av X10s store trekkplastre. Skåret i gleden, foruten den totale mangelen på informasjon, er imidlertid at søkeren bare dekker omkring 85% av hva kameraet faktisk "ser". Du får med andre ord med på bildet en masse rundt det du ser i søkeren, så den er ubrukelig for nøye komposisjon av bilder der kantene er viktige. Er det bildets senter som er viktig for deg, er det dog bare å kjøre på.

Rundt søkeren sitter det en gummiert fatning som beskytter både søker og øye godt. I den finnes også en justeringsbryter for diopterinnstilling, for brillebrukere som tar av seg brillene når de skal fotografere. Gummifatningen er solid og god, men henger seg lett opp i lommefôr og lignende dersom man stikker dette heller lite lommevennlige kameraet i en lomme, som man jo gjør, uansett.

Alt i alt er det ikke mye å utsette på X10s ytre. Kameraet kunne vært med lommevennlig, men det ville gått ut over objektivet, og skjermen kunne ha vært hengslet og/eller vridbar, men det ville gått ut over ergonomien og plasseringen av knappene. Slik det er er det imidlertid tydelig at søkeren har vært høyt prioritert, og det gjør X10 til et kamera hvor en slik skjermløsning ikke ville vært tilsvarende høyt prioritert for de fleste brukerne.

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan det er i praktisk bruk.

Fujifilm FinePix X10   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen