Fujifilm F200 EXR - En revolusjon

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Revolusjonerende sensorteknologi
Vil du ha mange megapiksler? Men det er også tilfeller der du vil ha lite støy og høyt dynamisk omfang? Og alt dette vil du ha i et lite kompaktkamera.

Hadde du spurt meg i går, ville jeg sagt at det dessverre ikke lar seg gjøre. I dag ser bildet litt annerledes ut. Forskjellen er Fujifilm Finepix F200 EXR.

"Pixel fusion" kombinerer to og to pixler til én større pixel for bedre egenskaper i dårlig lys.

På Photokina-messen i fjor høst, lanserte Fujifilm en ny sensor – SuperCCD EXR, en 12-megapikslers bildebrikke som kunne koble sensorelementene på nye måter for å oppnå ulike egenskaper:

  1. Bruke alle 12 megapikslene på vanlig måte, for å få et høyoppløst bilde. God løsning i godt lys.
  2. Koble sammen to og to piksler for å samle mest mulig lys, og dermed gi et bilde på 6 megapiksler med vesentlig mindre støy. God løsning i svakt lys.
  3. Koble sammen to og to piksler på en slik måte at den ene registrerer høylys, og den andre vanlig lys. På den måten får man bilde med ekstra godt dynamisk omfang. God løsning på motiver med store kontrastforskjeller, eller veldig mye hvitt.

Vi legger ikke skjul på at vi var veldig glade i Fujifilm F30 og F31fd, og at vi har vært ganske strenge mot Fujifilm senere, fordi de også kastet seg på megapikselkrigen. Nå ser det ut som Fuji var smartere enn oss. Ikke bare får entusiastene et kamera med tilsvarende egenskaper som på F31fd. De får også en mulighet til å ta bilder med et dynamisk omfang vi aldri før ha sett på kompaktkameraer. Dette har normalt gått på bekostning av antalle megapiksler, men ikke nå lengre. Når man en sjelden gang faktisk trenger 12 megapiskler, så har man det også.

Her er det ikke på sin plass å forsøke å skjule entusiasmen. Dette er akkurat det vi har ønsket oss, og selv om du ikke er klar over det selv, er det antakelig også det du har ønsket deg.

Gode spesifikasjoner
Kameraet ser også ut som det har utmerkete spesifikasjoner på andre områder. Bildebrikken er romslige 1/1,6 tomme. Objektivet har 5x zoom, tilsvarende 28-140mm og det er bildestabilisator på ccd-brikken.

Lite og hendig men skjuler en liten revolusjon.
Lite og hendig men skjuler en liten revolusjon.

I tillegg til vanlige motivprogrammer, har F200 EXR en automatikk som analyserer motivet, og setter både EXR-funksjon eksponering, ISO-verdi, ansiktsgjenkjenning og så videre slik det mener er best. Det betyr at dette kameraet også vil kunne være et utmerket valg for nybegynnere som ikke aner hva jeg snakker om lenger opp i teksten.

Det gjenstår selvfølgelig å teste dette kameraet, for å se om det gjør det det lover. Men hvis det viser seg å gjøre det, er dette en av de virkelig store framskrittene innen kompaktkameraer på svært lang tid.

Gleder vi oss? Ja. Uten tvil. Men vi må nok vente til april før det blir tilgjengelig. Veiledende pris er 4000,- kroner.

A100 og A150
I tillegg til denne revolusjonen, lanserer Fuji også to rimelige modeller, A100 og A150. Dette er kameraer rettet mot førstegangskjøperen som ikke ønsker seg noe avansert. Begge kameraene har 10 megapiksler, 3x zoom masse automatikk, ansiktsgjenkjenning og videoopptak. Forskjellen mellom dem er størrelsen på skjermen, som er 2,7 tommer på A100 og 3 tommer på A150. Disse kameraene bruker bare SD-/SDHC-kort til lagring, og det tyder på at Fujifilm er helt på vei bort fra xD-kortene. Vi klager ikke.

Kameraene skal være i salg i mars, men det er usikkert om de kommer til Norge med en gang. Veiledende priser er henholdsvis 1000,- og 1200,- kroner.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen