SNIKTITT: Fujifilm X100S og X20 Får lynkjapp autofokus

Sniktitt Fujifilm X100S og X20

(Bilde: Fujifilm)

Får lynkjapp autofokus

Og det er bare begynnelsen. Fujifilms allerede gode kompakter blir bedre på det aller meste.

Ny prosessor gir raskere kamera

For å klare den avanserte matematikken som skal til for å skape et bilde av dataene fra den nye bildebrikken, har Fujifilm gitt kameraene en raskere prosessor enn før, og som i tillegg faktisk har to prosessorkjerner.

Det gir også andre fordeler, nemlig betydelig raskere... vel, alt.

X100S skal nemlig være godt for 6 bilder per sekund, mot de 5 som X100 kunne stille med. Dette tempoet skal det klare i 5 sekunder (31 bilder), eller lenger hvis man har ekstra raskt minnekort. X20 på sin side skal klare et tempo på ikke mindre enn 12 bilder per sekund, i like under ett sekund (11 bilder), mens X10 klarte "bare" 7 bilder i sekundet.

Det er heller ikke bare hastigheten på opptak og autofokus som skal være forbedret. I følge Fujifilm selv skal oppstartstidene være redusert fra 2 sek i X100 og 1,5 sek i X10, til 0,9 sekunder for både X100S og X20 - eller 0,5 sekunder i quick start mode.

Utløserforsinkelsen skal fremdeles være på respektable 0,01 sekund, mens bildeintervallen skal være forbedret fra henholdvis 0,9 og 1,1 sekund til respektable 0,5 sekund.

En annen småkjekk funksjon Fujifilm har implementert er muligheten for dobbelteksponering. Dette gjelder selvsagt kun for JPG-bilder, og gjør essensielt ikke noe annet enn mange vil kunne fikse i Photoshop etterpå uansett, men det kan utmerket godt være av interesse for en del brukere mens de er ute og farter.

Multieksponering.
Multieksponering.

Lens Modulation Optimizer

Bak dette kryptiske navnet gjemmer det seg en interessant funksjon som Fujifilm har kunnet bimplementere i kameraene takket være den kraftigere prosessoren, og at de begge to har fastmpontert optikk. Dermed kan optikkens ulike karakteristika registreres på ganske omfattende vis i prosessoren, som takket være dette og datakraften nå har mulighet til å korrigere en rekke forskjellige ting.

Ikke bare kan de vanlige effektene av for eksempel fortegning, fargefeilbrytning og vignettering korrigeres, men også diffraksjon. Kameraet "vet" nøyaktig hvordan objektivet oppfører seg ved alle ulike nkombinasjoner av innstillinger, og kan til en viss grad korrigere og kompensere for det, for å oppnå et bedre resultat.

På bildet nedenfor ser du plansjen Fujifilm brukte for å forklare prosessen for den fremmøtte pressen:

Slik fungerer Fujifilms Lens Modulation Optimizer.
Slik fungerer Fujifilms Lens Modulation Optimizer.Foto: Are Thunes Samsonsen, Akam.no

Disse effektene vil kun påvirke hvordan JPG-filene blir, rett fra kamera - RAW-filene vil selvsagt ikke påvirkes.

Forbedret video

Ny brikke og bedre prosessor gir også bedre video, og X100S får mulighet til 1920 x 1080 i 60p, hvor X100 måtte nøye seg med 1280 x 720 i 24p.

X20 får det samme, men oppgraderingen er mindre drastisk, siden x10 faktisk kunne stille med 1920 x 1080 i 30p.

Begge kameraene vil imidlertid få kraftig forbedret autofokus også i videomodus; essensielt den samme som i stillbildemodus, med fasedeteksjon og det hele.

Du kan også justere lydnivået mens opptaket pågår, lover Fujifilms dokumentasjon oss. Du skal i følge det vi har fått utlevert av informasjon ha fire lydnivåer å velge mellom.

Konklusjon

Noen dom over X20 og X100S er det vanskelig å komme med basert på de få minuttene vi fikk med noen tidligere preproduksjonseksemplarer i Stockholm. Bildekvaliteten fikk vi ikke sett på, og resten hadde vi for dårlig tid til å danne oss et fullstendig bilde av. Det vi derimot fikk et godt bilde av, er teknologioen som er ny i disse to kameraene, og det bærer som du skjønner også denne artikkelen et ikke helt lite preg av.

Med det i tankene må vi kunne si at både X20 og X100S virker lovende. SVÆRT lovende. Deres respektive forgjengere var svært gode kameraer for sin tid, og når nyprisen nå er redusert på begge erstatningsmodellene, samt at de begge har fått mye interessant og ny teknologi, synes det vanskelig å konkludere med noe annet.

I tillegg ser det jo helt klart ut til at Fujifilm her har klart å motstå fristelsen av å "fikse" på ting ved kameraene som allerede fungerte godt og ikke trengte og fikses. Et eksempel til etterfølgelse for de fleste andre produsenter, tør vi påstå.

Er du sulten på mer så kan vi til slutt også nevne at både X20 og X100S er forventet inn til vår testlab så snart som overhodet mulig. Vi gleder oss, og det håper vi at du også gjør, for dette blir spennende!

Les også: SNIKTITT: Nikon Coolpix A - Som skapt for reportasjefoto

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen