SNIKTITT: Fujifilm X100S og X20 Får lynkjapp autofokus

Sniktitt Fujifilm X100S og X20

(Bilde: Fujifilm)

Får lynkjapp autofokus

Og det er bare begynnelsen. Fujifilms allerede gode kompakter blir bedre på det aller meste.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Raskere autofokus

En annen fordel med å bruke nettopp X-Trans CMOS II-brikkene er autofokushastigheten, noe som var de eldre modellenes akilleshæl. Mange brukere klaget over manglende tempo og treg respons på kameraenes autofokus, så da de laget X20 og X100S ga Fujifilm dem like gjerne det de selv påstår er verdens raskeste autofokus. En temmelig drøy påstand, men de kan faktisk finne på å ha RETT! Selv om det vi fikk tafse på i Stockholm var tidlige beta-utgaver med firmwareversjon null-komma-noe, var autofokusen direkte kjapp, selv i dårlig lys. Vi hadde følelsen av at knappen knapt var trykket ned før det bekreftende bippet var der. Imponerende!

I følge Fujifilms informasjon skal X100S kunne fokusere på ikke mer enn 0,08 sekund, mens X20 skal være helt nede i 0,06 sekund!

Så hvordan i svarte har de så fått det til?

Vel, med en helt unik form for fasedetekterende autofokus på bildebrikken, fikk vi vite. Andre produsenter setter noen fasedetekterende sensorer innimellom bildesensorene på brikken, og interpolerer bildet rundt dem. dette fungerer sånn noenlunde bra, og er en helt Ok løsning. Det Fujifilm har gjort, gir oss litt mer hakeslepp enn som så:

Diagram som viser X-Trans CMOS II og hva den gjør.
Diagram som viser X-Trans CMOS II og hva den gjør.Foto: Fujifilm

De bruker nemlig en del av de grønne pikselsensorene i sine unike brikker til fasedetekterende autofokus, samtidig som de samme pikselsensorene samler bildedata til det ferdige bildet. de bruker altså lyset to ganger, på forskjellig måte og til forskjellig ting, uten at den ene går vesentlig ut over den andre. Vi sier vesentlig, fordi vi ikke vet om det har noen effekt på autofokusen at det bare er grønne pikselsensorer som brukes på denne måten. Hva bildekvaliteten angår, så vil vi ikke tro det har noen særlig negativ effekt - det er tross alt mange flere grønne pikselsensorer på brikken enn av de andre fargene, som vi var inne på.

Med denne teknikken har Fujifilm uansett fått til at X100S sin bildebrikke har til sammen 142 000 fasedetekterende fokuspunkter fordelt på de midterste 40% x 40% av bildebrikken, noe ingen andre produsenter kan skryte på seg, så vidt vi vet. Tilsvarende tall for X20 er noe mindre imponerende, takket være den mindre bildebrikken, men 86 000 fasefokuspunkter på et 36% x 36% område er absolutt ikke ille det heller!

Også HS50EXR og F900EXR vil få en bildebrikke som benytter denne teknikken, men da med 136 000 punkter på et 36% x 36% område.

Bedre manuell fokus

Et av problemene X100 hadde, som ikke kunne rettes godt nok opp ved hjelp av en firmware-oppdatering, var manuell fokus. Noe ble fikset, men den var fremdeles plagsomt treg upresis og generelt upraktisk i bruk. Noe av dette skyldtes den rent fysiske oppløsningen på sensorene som registrerer dreiingen av fokusringen og "oversetter" det til et digiotalt signal. Denne skal nå være doblet i X100S, i følge Fujifilm, noe som vil si at det nå er 1,38 mm mellom hvert avlesningspunkt, der det i X100 var 2,75 mm.

I tillegg får X100S også en elektronisk funksjon som forsøker å digitalt kopiere en eldre måte å fokusere på: Splittprisme. Fujifilm kaller funksjonen Digital Split Image, og den utnytter nettopp de samme fasedetekterende pikslene som kameraets autofokus bruker. I stedet for å bare benytte dem til kameraets prosessering av fokusdata, kan denne funksjonen også sende signalene videre til skjerm eller søker, slik at du selv kan justere fokusen slik du vil ha den.

Digital Split Image fokus.
Digital Split Image fokus.Foto: Fujifilm

Vi fikk ikke prøvd denne funksjonen inngående, men en liten test fikk vi mulighet til. Den fungerte i og for seg greit nok, men bildet var veldig mørkt og dermed til dels vanskelig å se godt nok til å kunne stille fokus nøyaktig nok. Vi er ikke helt overbevist over denne funksjonens fortreffelighet, i alle fall når det ikke er godt med lys, men på den annen side er det ikke grunn god nok til å ikke ønske den velkommen.

Det samme gjelder X100S og X20 sin nye mulighet for fokus peaking, en funksjon som er i ferd med å bli vanligere for tiden, og som man finner blant annet i Sony Nex-6. Fokus peaking fungerer slik at kameraet endrer utseende på de delene av bildet som er i fokus, som oftest med en farge eller mønster som legges oppå, slik bildet vises på skjermen. Selve bildet som tas endres selvfølgelig ikke - bare visningen. I Fujifilms tilfelle er det imidlertid ikke selve områdene som er i fokus som endres, men kantene rundt som får en lys rand når de er i fokus. Problemet med det er at det i visse lyforhold og med noen motiver kan være temmelig vanskelig å se hvilke kanter som har en ekstra lys rand og hvilke som har det helt naturlig.

Fokus peaking i X20. De lyse rendene rundt motivet viser hvor fokusplanet er.
Fokus peaking i X20. De lyse rendene rundt motivet viser hvor fokusplanet er.Foto: Fujifilm

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen