SNIKTITT: Fujifilm X100S og X20 Får lynkjapp autofokus

Sniktitt Fujifilm X100S og X20

(Bilde: Fujifilm)

Får lynkjapp autofokus

Og det er bare begynnelsen. Fujifilms allerede gode kompakter blir bedre på det aller meste.

Det optiske søkerbildet i X100S med informasjon elektronisk projisert oppå.
Det optiske søkerbildet i X100S med informasjon elektronisk projisert oppå.Foto: Fujifilm

Bedre søker

Både X100S og X20 får forbedret søker, men endringen i førstenevnte går stort sett på bedre oppløsning. X100 hadde 1 440 000 subpiksler i sin elektroniske søker, mens X100S har fått dette antallet nesten doblet, til 2 350 000 stykker.

X100S har samme hybridsøker som forgjengeren, men med høyere oppløsning på den elektroniske delen.
X100S har samme hybridsøker som forgjengeren, men med høyere oppløsning på den elektroniske delen.Foto: Fujifilm
Foto: Fujifilm

Mer interessant er det kanskje for X10-eierne at X20 nå får projisert diverse informasjon i søkeren. Søkeren for øvrig er lik som før, og det er ikke noen mulighet for ren elektronisk søker i dette kameraet heller, men nå får man i det minste en del nødvendig info i øyekroken. Det dreier seg om følgende: Fokusindikator, eksponeringskompensasjon, lukkertid, blenderverdi, ISO, opptaksmodus, blits og selvutløser, fokusfelt, parallakseadvarsel, autofokusfeil, og advarsel om at bildet kan bli uskarpt på grunn av for lang lukkertid.

X20 får informasjon i søkeren, noe X10 fullstendig mangler.
X20 får informasjon i søkeren, noe X10 fullstendig mangler.Foto: Fujifilm

Vi fikk bruke X20 littegranne, og forbedringen var enorm i ren verdi av søkeren. Den var riktignok ikke perfekt - til det er den for liten og upresis - men den er på grunn av informasjonen langt mer verdifull enn før, selv om det på enkelte motiver og lysforhold kunne være litt småvanskelig å se informasjonen og hvilket fokusfelt som var valgt.

X-Trans CMOS II

I motsetning til sine forgjengere får X20 og X100S Fujifilms kjente X-Trans CMOS, men i en ny utgave (derfor II) og ikke den samme som sitter i Fujifilm X-Pro1. Stort sett fungerer den imidlertid på samme måte:

En vanlig sensorbrikke benytter seg av et såkalt Bayer-filter for å finne ut hvilken piksel som skal ha hvilken farge. En pikselsensor vet nemlig ikke i utgangspunktet noe annet enn hvor mye lys den har mottatt - ikke hvilken farge det er på det. Dermed må man legge et filter oppå hver eneste en av dem, slik at man kan si at "denne mottok bare grønt lys" eller "bare rødt lys traff denne sensoren". I et Bayer-filter er annenhver piksel belagt med et grønt filter som bare slipper gjennom gjønt lys, og annenhver av de restenrende er utstyrt med henholdvis rødt og grønt filter. Dette kalles ofte for et RGGB-mønster, siden fordelingen er 25% på rødt, 25% på blått og 50% på grønt. Basert på dette kan man kameraet beregne seg frem til hvilken farge hver enkelt piksel skal ha, ved å blant annet se på hvilke farger nabopikslene har. Metoden er imidlertid ikke uten problemer. For det første forkaster man på denne måten mye av lyset, og for det andre vil man også miste litt skarphet, siden det bare er annehver linje og kolonne som har røde piksler og ditto med blå. Kun grønne piksler finnes i hver linje og kolonne.

Vanlig Bayer-mønster til venstre, X-Trans CMOS-mønster til høyre.
Vanlig Bayer-mønster til venstre, X-Trans CMOS-mønster til høyre.Foto: Fujifilm

Fujifilms X-Trans CMOS benytter seg av en litt annen metode. Der et Bayer-filter består av gjentagende blokker på 2 x 2 piksler, består filteret på en X-Trans-brikke av blokker på 6 x 6 piksler, og med et langt mer komplekst mønster. Det er fremdeles en overvekt av grønne piksler, faktisk litt mer enn på et Bayer-filter, men det er lagt opp slik at alle linjer og kolonner har minst èn piksel av hver farge (rødt, grønt og blått) per blokk. Det forkaster like mye lys som et bayer-filter, men utnytter det som brukes på en bedre måte, og bevarer skarpheten bedre. Et slikt komplisert mønster krever imidlertid langt heftigere prosessering enn et Bayer-filter, for å gjøre et bilde av det hele.

Hvorfor dette er viktig? Jo, fordi det potensielt gir bedre bildekvalitet både med hensyn til fargegjengivelse, detaljgjengivelse, og bildestøy. Faktisk skal de nye brikkene som sitter i X20 og X100S i utgangspunktet ha 30% mindre bildestøy enn de som sitter i X10 og X100, påstår Fujifilm. Vi kan ikke gå god for påstanden uten å ha testet, men det låter jo svært lovende.

Fujifilm FinePix X20.
Fujifilm FinePix X20.Foto: Fujifilm

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen