Test Fujifilm FinePix X-S1

Et unikt kamera på godt og vondt

Men er Fujifilm FinePix X-S1 godt nok?

Superzoomer er populære kameraer, og ikke uten grunn. De er basert på samme teknologi som kompaktkameraer og gir i utgangspunktet omtrent samme bildekvalitet. I tillegg er zoomområdet enormt stort. De fleste modellene har fra rundt 25x til 35x optisk zoom. I forhold til de fleste kompaktkameraene har superzoomene også bedre grep, innebygd søker og ofte større batteri så det er ikke bare zoomen som skiller.

Det er forhåpentligvis ingen som tror at X-S1 med 26x zoom vil gi samme bildekvalitet som et systemkamera og de to eller tre gode zoomene som skal til for å dekke det samme brennviddeområdet på 24 til 624mm. Superzoomenes styrke er fleksibilitet, pris og mindre vekt.

Bildekvaliteten er nødvendigvis et kompromiss og det store spørsmålet er om den er god nok. Det finnes det ikke noe fasitsvar på for det avhenger av kvalitetskravene til den enkelte. X-S1 har imidlertid generelt god bildekvalitet med bra farger, eksponering og hvitbalanse. Med tanke på det store zoomområdet har objektivet lite fortegning og feilbrytningsproblemer (korrigeres digitalt i kameraet).

Fujifilm bruker samme bildebrikke i X-S1 som i X10 og den er omtrent dobbelt så stor som konkurrentenes. Det er en av årsakene til at X-S1 er såpass stort, men skal i teorien også gi bedre ytelse på høy Iso. I sammenligningene med konkurrenten Panasonic FZ150 var imidlertid FZ150 omtrent like bra på høy Iso og bedre på lav Iso, i hvert fall på skarphet og detaljnivå i bildene.

X-S1 utmerker seg i forhold til konkurrentene på ergonomi. Det skyldes i stor grad at kameraet er klassens største og det er plass til større grep, knapper med OK størrelse samt fokusring og zoomring på objektivet. Byggekvaliteten på kamerahuset virker også meget bra og det har et belegg som bidrar til at det sitter godt i hånden. Objektivet holder dessverre ikke samme standard og den ytterste delen har en del slark.

X-S1 har klassens beste søker mens LCD-skjermen er mer gjennomsnittelig. Det er en innebygd blits og blitssko for bruk av eksterne blitser. Videofunksjonen gir 1080p med 30 bilder i sekundet som beste kvalitet. Stereo mikrofoner er innbygd og det er inngang for ekstern mikrofon. Eksponering kan ikke reguleres i videomodus utover eksponeringskompensasjon.

X-S1 fokuserer raskt og sikkert under de fleste forhold, men sliter litt noen gang på de lengste brennvidden i dårlig lys. Ventetid mellom to bilder er ganske kort, men menyene kan ikke brukes mens kameraet jobber med lagring.

Totalt sett er X-S1 bra på mye, gir nesten systemkamerafølelse på mange områder, men det er også ganske dyrt og leverer ikke bedre bildekvalitet enn de beste konkurrentene som er både mindre og rimeligere.

Fysisk:


Praktisk bruk:


Optikk:


Bildekvalitet:


Valuta for pengene

Prisene ble sjekket i mai 2012 og da lå X-S1 på knappe 6000 kroner mens konkurrentene lå under 4000, til dels godt under. X-S1 er imidlertid et unikt kamera i denne klassen på ergonomi og ikke minst er søkeren i særklasse best. Hadde bildekvaliteten holdt samme høye nivå hadde prisen vært grei nok. Det gjør den ikke og da virker X-S1 vel dyr i forhold til for eksempel Panasonic FZ150.


Styrker og svakheter

 
 Bra byggekvalitet og ergonomi
 Objektivet har en del slark
 
 Meget bra elektronisk søker
 Kun full auto i videomodus
 
 Bra brukergrensesnitt med knapper og kontrollhjul
 Foreløpig dårlig RAW-støtte i tredjeparts programvare
 
 Blitssko
 Sære menyer
 
 Rask autofokus og respons
 Spekulære høylys gir i noen tilfeller runde hvite sirkler i bildet.
 
 RAW-støtte     
 
 Vridbar skjerm     

Passer for:

 • Brukere som vil ha stort zoomområde og bra ergonomi, men ikke trenger systemkamera.
 • Brukere som vil ha superzoom med god søker.

Passer ikke for:

 • Brukere som trenger bildekvalitet på systemkameranivå.
 • Brukere som trenger utbyttbar optikk.
 • Brukere som vil ha manuell kontroll i videomodus.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Fujifilm FinePix X-S1 på Akam.no »

Alternativer

Både i størrelse, vekt pris og størrelsen på bildebrikken har Fujifilm plassert X-S1 mellom vanlig superzoomkameraer og speilløse systemkameraer. Her har vi listet opp noen alternativer.

 • Superzoomer: Canon, Nikon og Sony har alle superzoomer. Dette er kameraer med bra manuell kontroll og mange avanserte funksjoner, men med enklere byggekvalitet, uten RAW-format og uten blitssko (bortsett fra på Canon). Disse er ikke rettet mot fotoentusiaster på samme måte som X-S1. De har imidlertid større zoomområde, mindre vekt og lavere pris.
 • Fujifilm HS30: HS30 er på mange måter en mindre versjon av X-S1 og er det kameraet som ligger nærmest X-S1 i spesifikasjoner. Zoomring, fokusring, blitssko og RAW-støtte er på plass og mindre bildebrikke gjør at HS30 har større zoomområde i et mindre og lettere kamera.
 • Micro FourThirds: Olympus E-M5, Panasonic G3 eller Panasonic GH2 med et 10x superzoomobjektiv er faktisk ikke større og tyngre enn X-S1. De gir mye bedre bildekvalitet, men "mangler" 16x zoom. Det kan fikses med et ekstra objektiv, men totalen blir da større, tyngre og dyrere.
 • Nikon V1: Nikons systemkamera uten speil. Holder det med 10x zoom kan dette være et alternativ. Bedre bildekvalitet, men dårligere ergonomi og mye høyere pris.
 • Panasonic FZ150: Dette er sammen med HS30 nærmeste konkurrent til X-S1. Panasonic har prioritert å få ned størrelse og vekt fremfor stort grep, større bildebrikke og zoomring på objektivet, men bildekvalitet og ytelse holder minst samme nivå. Blitssko og RAW-støtte har det også og en mer avansert videofunksjon. Skjermløsningen er mer fleksibel mens søker er mye dårligere.
 • Samsung: NX11 eller NX20 med superzoomobjektiv er en mulighet, men Samsung har ingen telezoom som går over 300mm ekvivalent.
 • Sony NEX-7: Sony leverer 10x superzoom til NEX, men mangler som Nikon en kraftig telezoom (uten bruk av adapter).

 

Fujifilm X-S1

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen