Test Fujifilm FinePix X-S1

Et unikt kamera på godt og vondt

Men er Fujifilm FinePix X-S1 godt nok?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fujifilm er i farta for tiden med en hel serie X-kameraer rettet mot dem som vil ha noe litt spesielt. Retro design har vært et gjennomgangstema, men også litt mer mekanisk kvalitet enn det som er vanlig i de respektive klasser har vært prioritert. I denne testen ser vi på X-S1 som er Fujfilms superzoom i X-serien. Det er ikke mye retro over X-S1, men det skiller det seg fra mengden av superzoomer med mye bedre søker, mye større bildebrikke, fokusring på objektivet og en byggekvalitet som er over snittet.

X-S1 ligner mye på et tradisjonelt speilreflekskamera og det er ikke så mye mindre heller. Inni er det imidlertid et typisk superzoomkamera med relativt liten bildebrikke, elektronisk søker og et fast 26x zoomobjektiv.

Da X-S1 ble lansert var det ikke klart om det ville erstatte fjorårsmodellen HS20 som også er et kamera med veldig gode spesifikasjoner, men X-S1 er et godt nivå over HS20 på flere områder og Fujifilm har valgt å videreføre HS-serien også.

Aller først, noen spesifikasjoner:

Fujifilm X-S1
Panasonic FZ150
Fujifilm HS30
Oppløsning
12 megapiksler
12 megapiksler
16 megapiksler
Brikketype
EXR CMOS
Live-Mos
EXR CMOS
Brikke-
størrelse
2/3 tommer
(58.1 mm²)
1/2.3 tommer
(28 mm²)
1/2 tommer
(30.7 mm²)
Brennvidde
(tilsvarende)
24-624 mm
25-600 mm
24-720 mm
Største blender
f/2.8-5.6
f/2.8-5.2
f/2.2-5.6
Optisk zoom
26x
24x
30x
Stabilisator
I objektiv
I objektiv
Bildebrikke
Video
1920 x 1080/30p
1920 x 1080/60p
1920 x 1080/30p
LCD-skjerm
3 tommer
3 tommer
3 tommer
Skjermoppløsning
460K punkter
460K punkter
460K punkter
Søker
0.47 tommer
0.2 tommer
0.26 tommer
Søkeroppløsning
1.44M punkter
201K punkter
920K punkter
Batterikapasitet
460 bilder
410 bilder
600 bilder
RAW-støtte
Ja
Ja
Ja
Vekt
980g
562g
687g
Pris per 07/05 2012

Vekt for HS30 er fra Fujifilms spesifikasjoner. X-S1 og FZ150 er veid inklusiv minnekort, batteri, bærerem og objektivdeksel, men uten solblender. Med solblender havner X-S1 på vel en kilo.

Sjekk flere spesifikasjoner på Fujifilm X-S1 i prisguiden


Fysisk

Vurdering:

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:


Kamerahus

De fleste superzoomkamera bruker såkalte 1/2.3 tommers bildebrikker som har et areal på rundt 28.5 mm². I X-S1 sitter det en bildebrikke med omtrent dobbelt så stort areal (58.1 mm²) og det skal normalt bety bedre bildekvalitet på høy Iso. Større bildebrikke betyr imidlertid også at objektivet må bli større og på et superzoomkamera blir det veldig tydelig. X-S1 er da også stort, vesentlig større enn de fleste konkurrentene.

Fujifilm har forøvrig greid å krympe X-S1 litt i forhold til S100fs som vi testet for fire år siden og som var det siste superzoomkameraet som brukte en like stor bildebrikke. Vekten er nå på knappe en kilo mens S100fs veide litt over kiloen og hadde et mye mindre zoomområdet (14x mot 26x for X-S1).

Det virker ikke som Fujifilm har tatt noen snarveier på kamerahuset for å få størrelse og vekt litt ned for byggekvaliteten er meget bra og langt over det vi finner på de fleste av konkurrentene. Faktisk tror vi det hadde vært mulig å lage kamerahuset litt mindre hvis det hadde vært målet for Fujifilm, men de har helt klart prioritert ergonomi over minimal størrelse.

På forsiden er det en diode som fungerer som hjelpelys for autofokusen og en bryter for valg av fokustype ved siden av objektivet.

På baksiden er LCD-skjermen plassert i midten med søkeren rett over og knapper på begge sider. Knappene er ganske store i forhold til andre kameraer i superzoomklassen. Modusvelgeren og kontollhjulet på toppen er i metall og virke solide, men det burde vært litt kraftigere klikkstopp på modusrattet.

 

På venstre side er det en plastdeksel som beskytter fire kontakter: AV ut, HDMI, USB og mikrofoninngang. De fleste kompaktkameraer og superzoomer har minnekortplassen og batteri under et deksel på undersiden av kameraet. X-S1 har en egen luke for minnekort på høyre side er det og det er dermed mulig å få ut minnekortet uten å ta av hurtigkoblingsplate for stativ som sperrer for batteriluken. Stativfestet er ikke sentrert under objektivet.

Objektivet er stort og har både fokusring (innerst) og zoomring og det er sjeldent i superzoomklassen hvor zoomingen stort sett gjøres med en bryter på kamerahuset. Det følger med solblender i metall, om det er positivt eller ikke kan diskuteres. Solblender i seg selv er selvsagt positivt, men faktisk ville en i plast vært vel så bra da plast "fjærer litt" hvis kameraet går i bakken eller slår borti noe. Solblenderen monteres med bajonettfatning, kan reverseres og sitter dessverre litt løst.

Etter å ha lest Fujifilms informasjon om objektivets design og gode egenskaper var forventningene til objektivets optiske og mekanisk egenskaper ganske høye. Det var derfor litt overraskende å se at objektivet ikke virker like solid som selve kamerahuset. Den ytre delen med zoomring og fokusring har vi ingenting å si på, men når X-S1 zoomes til full tele blir objektivet nesten dobbelt så langt og det er rett og slett ganske mye slark i den indre delen som skyves frem. Den kan beveges flere millimeter i alle retninger med et svakt trykk og henger faktisk litt ned på full tele. Om det har noen betydning for levetiden er det vanskelig å bedømme i løpet av noen uker med kameraet, men det er et potensielt svakt punkt.

 

Diagrammet under viser vekt med batteri, minnekort, bærerem og objektivdeksel. Vekt av solblender kommer i tillegg og er 26 gram for X-S1. De hardeste konkurrentene til X-S1 er Fujfilms egen HS20 (og årets nye versjon HS30 som er litt lettere). For sammenligningens skyld har vi også tatt med MicroFourThirds-kameraet Panasonic GH2 med Panasonics 14-140mm superzoomobjektiv som faktisk veier mindre enn X-S1. Det har riktignok bare 10x optisk zoom, men holder det er bildekvaliteten på et helt annet nivå.

Skjerm

Tilbake til toppen

LCD-skjermen til X-S1 holder et helt anstendig nivå, men 460K punkter er i nedre enden av skalaen i dag og litt overraskende på et kamera i denne prisklassen. Tre tommer og mulighet for å vippe skjermen er også ganske typisk for et superzoomkamera.

 

Søker

Tilbake til toppen

Mens skjermen er ordinær er søkeren til X-S1 helt på topp for superzoomer. 1.4 millioner punkter og 0.47 tommers størrelse er spesifikasjonene og vi har aldri sett noe lignende uten å gå over på speilløse systemkameraer (og X100). Vanlige spesifikasjoner er rundt 200K punkter og 0.2 tommer som blant annet Panasonic FZ150 har. Vi sammenlignet disse side ved side og mens Panasonic-søkeren nærmest er en nødløsning er X-S1-søkeren en fornøyelse i bruk.

Søkeren er utstyrt med diopterjustering og en sensor velger automatisk mellom skjerm og søker. Som på tidligere Fujifilm superzoomer Akam har testet er sensoren litt treg til å bytte og den velger også feil noen ganger, men funger stort sett OK. Sensorens valg kan overstyres med en knapp på venstre side av søkeren.

Fujifilm oppgir 100% søkerdekning, men det er ikke korrekt. Reell dekningsgrad varier noe med brennvidde og om du bruker JPG eller RAW (avhengig av konverteringsprogram) og det er en ulempe, spesielt ved bruk av Adobes konverteringsprogram som i mange tilfeller får med mindre enn det du ser i søkeren. Merk at dette gjelder uansett om du bruker elektronisk søker eller LCD-skjermen. Vi kommer tilbake med noen eksempler senere i testen.

 

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan det er i praktisk bruk.

Fujifilm X-S1

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen