Test Fujifilm FinePix HS20

Mange muligheter

Fujifilms entusiastmodell gir deg hele 30x zoom

Bildekvalitet del to

 

Bildekvalitet ved høy ISO

Serien under viser utsnitt fra senter av hovedkortet ved høyere Iso-verdier. Fujifilm HS20 gir mulighet for Iso 100 til 3200 med full oppløsing. De fleste andre eksempelbilder er tatt med laveste Iso for å få best mulig bildkvalitet, men her er det utsnitt tatt med Iso 400, 800 og 1600.

Øverste rad er HS20 med full oppløsning, deretter fulgt av Sony HX7V og Panasonic G3. G3 gir som forventet mye bedre bildekvalitet når Iso skrus opp. HX7V og HS20 er ganske jevne med hver sine svakheter.

For sammenligning med andre kameraer viser vi HS20 på nytt skalert til 10MP. Skalering påvirker til en viss grad bildekvaliteten så dette er ikke ideelt, men gjør sammenligningen enklere. Bildene fra SX30 IS og FZ100 er også nedskalert til 10MP (fra 14MP).

Alle bilder er tatt i JPG-format med standardinnstillinger. Med unntak av G3 er det ingen av disse kameraene som gir virkelig bra bilder på høy Iso, både detaljer, dynamisk omfang og farger blir dårligere. HS20 er ganske typiske for et kamera med så liten sensor og gir ganske OK resultat på Iso 400, deretter går det fort nedover.

Iso 400
Iso 800
Iso 1600
Fujifilm HS20
Sony HX7V
Panasonic G3
 
Fujifilm HS20 - 10MP
Panasonic FZ100 - 10MP
Canon SX30 IS - 10MP
Canon G12
Fujifilm HS10

 

Støynivået er testet med Imatest og HS20 har jevnt stigende støynivåer opp til Iso 800. Deretter kjører Fujifilm på med ennå kraftigere støyreduksjon som ødelegger nesten alt av lavkontrast detaljer i bildene.

 

Eksponering og dynamisk omfang

Akam måler dynamisk omfang med to krav til kvalitet. I testen med høy kvalitet er det krav om bedre signal/støyforhold enn i testen med lav kvalitet. HS20 ligger midt i feltet, i hvert fall opp til Iso 400 med lavt kvalitetskrav og under snittet med høyt kvalitetskrav. Dette er ikke spesielt bra og dårligere en HS10.

HS20 er imidlertid et komplekst kamera å måle i denne sammenhengen fordi det har flere funksjoner som går nettopp på å forbedre bilder med høy kontrast. EXR-funksjonen er den mest tilgjengelige siden den har et eget valg på modusrattet og EXR i DR-modus kan gi bedre bilder på bekostning av oppløsing (reduseres til 8MP). EXR-modus er betyr imidlertid også full auto og fungerer dermed ikke sammen med lukker- eller blenderprioritering (eller manuell).

HS20 har en egen funksjon for å øke dynamisk omfang i flere nivåer, som de kaller DR100 (normal), DR200, DR400 opp til DR1600 i et motivprogram. Opp til DR400 (det finnes en autoinnstiling også) fungerer sammen med P/A/S/M-modus, men alt over DR100 krever at Iso økes. Minimum til 200 for DR200 og 400 for DR400. Testbilder viser at dette til en viss grad virker, men på bekostning av mer støy som konsekvens av høyere Iso.

Siste mulighet er å bruke RAW-format som har noe bedre dynamikk enn JPG. HS20 gir som alle kameraer i denne klassen fort utbrente høylys og i en del grensetilfeller er det mulig å hente ut litt ekstra detaljer fra RAW-filene. I skyggeområder er det også muligheter, men det blir fort mye støy og lite reelle detaljer.

Testene er gjort (som for alle kompaktkameraer) med beste kvalitet JPG og standardinnstillinger, 16MP og manuell eksponering.

 

 

 

Farger/Hvitbalanse

Vi tester fargegjengivelse ved å fotografere en testplansje med automatisk hvitbalanse. Testen utføres med kun dagslyslamper. Fargegjengivelsen er testet med Imatest og diagrammet under viser avviket fra idealet (firkantene) for fargene i et GretagMacbeth fargekart. HS20 hadde et par bommer, men ingen virkelig store feil og dette er et ganske bra resultat.

Plansjen under viser de forskjellige fargene hvor nummer på fargekartet matcher nummeret på diagrammet over.


 

Oppsummering bildekvalitet

HS20 ser på mange måter ut og har muligheter som et systemkamera, men bildekvaliteten skuffer litt og er ikke mer enn gjennomsnittelig sammenlignet med andre kompakt- og superzoomkameraer.

Positivt er ganske bra farger og eksponering, lite fortegning og lite feilbrytningsproblemer på JPG-bilder - takket være avansert behandling av kameraets bildeprosessor. Oppløsningsevnen er dessverre langt unna det 16MP kan gi og bildekvaliteten ved høy Iso er ikke mer enn middels for klassen. Mulighet for RAW-format er uvanlig i blant superzoomkameraene og trekker inntrykket litt opp.

HS20 685mm ekvivalent - utsnitt

Selv om vi kritiser bildekvaliteten en del er det unektelig imponerende med 30x optisk zoom som dekker alt fra kraftig vidvinkel til supertele og i tillegg har en bra makrofunksjon. På skjerm med stor forstørrelse ser vi mange svakheter i bildekvaliteten, men for vanlig hobbybruk med visning på TV, på internett og kopier i vanlig album- eller fotobokstørrelse gir HS20 grei kvalitet i de fleste situasjoner.

 

Fujifilm FinePix HS20 EXR   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen