Test

Fuji Finepix F10

I bruk

Mye støy ved høy ISO og generell treghet har vært de to største svakhetene i digitale kompaktkameraer. Det siste året har det kommet flere modeller som gir mindre utløserforsinkelse. Nå hevder Fuji også å ha løst støyproblemet ved høy ISO i sin nye SuperCCD HR brikke. I tillegg skal F10 være raskt.


Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

Fuji F10 er ikke av de aller minste kameraene, men likevel et relativt lite kompaktkamera som fint går i en jakkelomme.

Kamerahuset er i metall og gir stort sett et solid inntrykk. Det som trekker helhetsinntrykket litt ned er et plastdeksel som beskytter kameraets eneste kontakt.

Batteriet lades nemlig i kameraet, og for å slippe unna med ett kontaktpunkt har Fuji laget en spesialkontakt som brukes både for tilkopling til PC, ladning av batteri og TV-utgang.

Det kan jo være en fordel, men når dette punktet er beskyttet av et plastdeksel med et bøyelig ”hengsel” kan dette fort bli et svakt punkt. Jeg har sett lignende løsninger brekke og falle av tidligere.

Ladning i kameraet sparer potensielt en enhet (laderen), men i stedet for å bare splitte kabelen i tre har Fuji laget en plastboks som alltid må være med hvis du skal lade kameraet eller overføre bilder til en PC med kabel. Bildet viser F10 med tilkoplet ”koplingsboks”.

På undersiden er det et deksel som skjuler batteri og minnekort. Også dette er i plast og virker ikke like solid som resten av kamerahuset, men heller ikke dårligere enn på mange andre kameraer.

Stativfestet er også i plast, men det har lite å si på et så lett kamera. Det er nesten sentrert under objektivet.

På forsiden finner man objektiv, blits og lampe for fokushjelp i dårlig lys. Når kameraet er avslått er objektivet helt inne i kamerahuset og beskyttes av et innbygd objektivdeksel. Dette er jo en ganske vanlig konstruksjon på kompaktkameraer med begrenset zoom, men ikke desto mindre en praktisk løsning.

Negativt er kort avstand mellom blits og objektiv (gir lett røde øyne) og at blitsen sitter helt oppe i hjørnet - lett å få en finger delvis foran.

Baksiden av F10 er mest innholdsrik. Her finnes både LCD skjerm og de fleste kontrollene.

LCD skjermen er stor, 2.5 tommer. Sitter litt utsatt til, både for riper, støv og fettflekker. Det er imidlertid ikke noe større problem på F10 enn andre kameraer i denne klassen.

Øverst til høyere for skjermen er en vippebryter for zoom. Nederst er det knapper for styring av blits, makro, menyer. Alt i alt en ganske ryddig og grei utforming.

Oppå kameraet finner vi av/på knapp, utløser og det Fuji kaller innstillingsbryter. Med den kan man velge mellom full auto, video, spesialprogrammer (som sport, portrett, natt osv.). Siste alternativ er M som man skulle tro står for manuell. Det sier også bruksanvisningen, men F10 har ingen manuelle innstillinger. Det man kan gjøre for å påvirke eksponeringen er å bruke eksponeringskompensasjon.

 

Optikk

Vurdering:

F10 har 3x zoom. Det er ikke veldig imponerende, men typisk for kameraer i denne klassen. Brennviddeområdet er tilsvarende 36-108 mm. Det betyr dårlig vidvinkel og litt bedre tele.

Lysstyrken på f/2.8 for vidvinkel er relativt bra, men f/5.0 på tele er dårlig. Zooming går raskt og greit. Zooming skjer i ca. 10 steg. Vi kunne ønsket oss noen flere. Det er et større problem at vippebryteren for zooming er overfølsom, og det er lett å hoppe over både et og to steg hvis man ikke trykker veldig forsiktig.

Alt i alt er både zoomområde og lysstyrke bare middels. Det finnes mindre kameraer med minst like gode spesifikasjoner. Optisk kvalitet er imidlertid ikke vurdert her, og det er jo en viktig egenskap. Mer om det senere i testen.

Funksjoner

Vurdering:

Dette er helt klart et pek og klikk kamera. Det verken har eller er beregnet for de som ønsker seg avanserte funksjoner eller manuell kontroll.

 

Man kan overstyre lysmåleren ved hjelp av eksponeringskompensasjon. I tillegg kan man velge egne programmer for ulike typer motiv som f.eks. sport, natt osv.

Det er også mulig å styre hvitbalanse og ISO verdier, mens blitskompensasjon mangler. Det er heller ikke mulig å få eksponeringsbrakkettering. Dette ville vært en nyttig funksjon siden F10 (som de fleste digitalkameraer) har vanskeligheter med kontrastrike motiv.

Makrofunksjonen er ganske bra. Fuji oppgir 7,5 cm som nærmeste fokuseringsavstand på vidvinkel. Vi greide å fokusere ned til 3,4 cm når vi målte avstand til linsen. Det minste utsnittet ble da ca. 38 x 29 mm. Det er bare litt fortegning på vidvinkel. Zoomer man ut til tele blir det ennå mindre fortegning, men minste fokusavstand øker til knappe 25 cm. Dette gir et mye dårligere utsnitt på ca. 74 x 59 mm. Synd fordi det er enklere å jobbe med litt større avstand til motivet.

Videofunksjonen til F10 er i øvre middelklasse. Beste kvalitet er 640x480 med 30 bilder i sekundet og lyd i mono. Lengde på video er begrenset av kapasitet til kortet. Det er fortsatt noen kameraer som ikke greier 640x480 eller har begrensninger i antall sekunder, men de blir færre og færre. Det er ikke mulig å zoome under filming. Også en vanlig begrensing, men ikke helt topp.

En potensielt nyttig funksjon er muligheten for seriebilder. F10 kan huske de tre første eller tre siste bildene i en serie. Tre siste funksjonen virker umiddelbart mest nyttig. Hvis man venter på en hendelse holder man utløseren nede til hendelsen er over, og man kan så velge blant de tre siste bildene for å finne det som ble best.

Merk at selv om vi her påpeker en del mangler og ikke gir kameraet mer enn en treer gjør ikke det F10 til et dårlig kamera. Det er bare det at konkurrenter har ennå flere muligheter. F10s kanskje sterkeste side er nettopp enkelhet, men det gir ikke en veldig høy score i en slik test.

Skjerm og søker

Vurdering:

Dette punktet kunne for F10 vært omdøpt til kun ”skjerm”. F10 mangler fullstendig søker. Dette er kameraets svakeste side. For å starte med skjermen er den relativt stor, 2,5 tomme. Dessverre er ikke oppløsningen spesiell høy. Bare 115000 punkter på en såpass stor skjerm gir et litt ”grovere” bilde enn en del konkurrenter. F. eks har Sony DSC-T7 som ble testet på Akam nylig dobbelt så mange bildepunkter.

Positivt er imidlertid egenskaper i dårlig lys. Det virker som bildet forsterkes litt automatisk, og man kan se detaljer selv ved ganske lite lys. Det er dessuten mulig å øke lysstyrken veldig enkelt med en knapp på baksiden av kameraet. Bildet blir da mer kornete, men det er mer enn godt nok for å komponere bildet.

Svakeste lys der man ennå ser nok detaljer - vidvinkel, EV

Merk at målingen i grafen er gjort uten å manuelt øke lysstyrken på skjermen.

Ytelse i sterkt lys er dårligere. Det virker som skjermen mangler antirefleksbehandling. Det gjør det vanskelig å se noe som helst på skjermen i direkte sollys. Som regel kan man skjerme for solen for å omgå problemet, så det gjør ikke kameraet ubrukelig. Også her vil funksjonen med økt lysstyrke på skjermen hjelpe. Verst var faktisk sterkt motlys. Her så jeg nesten bare speilbilde av meg selv i skjermen.

Denne skjermen er ikke god i sterkt lys.

Batteri

Vurdering:

Batterikapasiteten er en av F10s sterke sider. Batteriet er et oppladbart spesialbatteri. Selv om Ricoh R2 klarer vesentlig flere bilder er F10 langt foran de fleste andre modellene Akam har testet i denne kategorien.

De fleste vil greie seg med et batteri. Unntaket er egentlig bare hvis man skal flere dager uten muligheter for ladning.

Batterikapasitet

Se en sammenlikning mot andre kameraer her.

Autofokus

Vurdering:

Autofokushastighet er viktig for at man ikke skal miste bilder når ting skjer litt raskt. Utrolig irriterende når motivet har flyttet seg før kameraet rekker å ta bildet. Fuji F10 gjør det veldig bra i denne testen. Riktignok er Ricoh R2 en del raskere, men F10 er mye bedre enn snittet.

Autofokus, vidvinkel

På tele er F10 også vesentlig bedre enn snittet, men over et halvt sekund forsinkelse er likevel ikke optimalt. Siden maks tele på F10 kun er 108 mm har vi sammenlignet med målinger for 100mm.

Autofokus, tele (100mm)

For å teste autofokus i svakt lys slår vi av autofokus hjelpelampe. Her gjorde F10 det også bra i forhold til snittet av de testede kameraene, men som grafen under viser gjør en del av de nyere modellene det noe bedre enn F10.

Autofokus i svakt lys - vidvinkel, EV

På tele er F10 ennå litt bedre enn snittet, og det er færre modeller totalt foran. Altså meget bra egenskaper.

Autofokus i svakt lys - tele, EV

Når vi slår på autofokuslampen blir F10 enda et hakk bedre. Rekkevidden er veldig bra. Minst 4 meter på tele og 5 meter på vidvinkel. Dette var med middels kontrastrikt motiv.

Autofokusen fungerte stort sett veldig bra. Kun i noen få tilfeller fikk vi uskarpe bilder, og da var det vanskelig motiv (stort sett makro) der hovedmotivet var for lite til at autofokusen fant det.

Kameraet markerer når det har klart å fokusere, men det er mulig å ta bilde selv når det ikke har funnet fokus så man må følge med litt selv. Dette var imidlertid uhyre sjelden noe problem siden F10 fungerte så raskt.

Vi sjekket nærgrense både i normal modus og med kameraet stilt på makro. Det greide å fokusere noe nærmere enn det som er oppgitt i spesifikasjonen. Med ”greide å fokusere” mener vi at kameraet indikerte at fokus var funnet og at bildet var skarpt når vi sjekket det etterpå.

Hurtighet

Vurdering:

Hurtighet er en av egenskapene ved F10 som Fuji reklamerer for. Her gjorde F10 det meget bra. Dette er et av de raskeste kompaktkameraene hittil. I dag må man over på speilrefleks for å finne noe bedre.

Oppstartstiden måles fra kameraet er av til første bilde er tatt. Dette er en viktig egenskap hvis man skal unngå å miste motiver. I tillegg kan man spare batteri når oppstartstiden er rask nok. Ingen grunn til å ha kameraet på når oppstartstid er kort nok.

Oppstartstid

Som grafen viser er F10 hittil best i denne testen.

Utløserforsinkelse måles når kameraet er fokusert. Denne forsinkelsen er så liten at feilmarginen kan være relativt stor i forhold til måleresultatet. Med blits er denne normalt noe større, men på F10 var forsinkelsen så liten at den i praksis ikke er målbar med vårt måleutstyr. Veldig bra!

Utløserforsinkelse med blits

På F10 kan man velge en innstilling for høy hastighet. Da tar kameraet bilder så lenge utløseren holdes nede. Hastighetsforskjellen til normal mode er ikke stor. På 10 sekunder greide vi faktisk å ta like mange bilder ved å trykke selv, men i løpet av et minutt vant høyhastighet med noen bilder (36 mot 31).

Fordelen med det Fuji kaller høyhastighet blir dermed ikke så mye hastigheten som at man slipper å trykke hele tiden når man bare ønsker å ta så mange bilder som mulig. Man kan dermed konsentrere seg mer om å følge motivet og holde kameraet rolig.

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

Mens F10 er blant de beste uten blits falt hastigheten dramatisk med blits. Vi greide kun to bilder på ti sekunder, og det er av de dårligste. Med blits fungerer heller ikke høyhastighetsmodusen, så noe av problemet er å vite når F10 er klar til neste bilde.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

Fuji F10 har USB 2.0 High Speed support, dvs. en teoretisk hastighet på 480Mbit pr sekund. Nå er det ingen kamera som kommer i nærheten av denne teoretiske verdien, men F10 er et av de raskeste vi har målt. Overføring av et fullt 256MB kort gikk på under et minutt.

Filoverføringshastighet i MB/s

Vi kan dermed slå fast at Fuji har rett i at F10 er et raskt kamera. I forhold til tilsvarende modeller er det nesten helt på topp. Valget stod mellom en femmer eller en sekser. Vi valgte til slutt seks. Selv om Ricoh R2 er ennå raskere på noen viktige punkter var også F10 raskest i noen tester.

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Fuji F10 er som nevnt tidligere i testen et kamera med relativt begrenset antall funksjoner og valgmuligheter. Det er klart det er enklere å lage et oversiktlig brukergrensesnitt for få funksjoner enn for mange, så sånn sett har Fuji hatt en enklere oppgave enn en del av konkurrentene.

Det som finnes er uansett bra implementert. Når man velger for eksempel makro, vises makrosymbolet i stor versjon på skjermen et øyeblikk før det legger seg øverst i en "statuslinje" med valgte funksjoner. Alle symbolene er riktignok ikke like lette å forstå, men det er en tilvenningssak. Det er også en avveining hvor mye plass man skal bruke til ikonene. De stjeler tross alt plass fra bildet. Alt i alt synes vi Fuji har funnet et bra kompromiss mellom størrelse og lesbarhet.

Dette var det første Fuji-kameraet jeg har brukt, og menyene var litt uvante. De blir nok aldri min favoritt, men det var enkelt å bevege seg rundt med piltastene bak på F10. Menyene bruker symboler som noen ganger kan være vanskelig å forstå. Når man piler seg nedover i menyen vises det en beskrivelse av symbolet i "klartekst"øverst - bra! Likte også godt at noen viktige funksjoner var lagt på en egen knapp.

Av/på bryteren ligger på toppen av F10. Den må trykkes og holdes nede et øyeblikk. Dette er sikkert gjort for å hindre at man slår på kameraet ved et uhell, men det gjør også at det ikke alltid starter på første forsøk.

Totalt sett er inntrykket veldig bra.

 

Fujifilm FinePix F10   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen