Frykter Telenor seg selv?

Internett og telefon, men ikke TV
Telenor har gått ut og sagt at de vil utsette sin satsning på TV via Internett. De mener det tar lengre tid enn beregnet å få på plass løsningene.

- Vi jobber for tiden med en strategi med fiber for hjemmenettet, og er i ferd med å starte en pilot hvor vi tilbyr Internett og telefon til utvalgte kunder. TV vil derimot ikke bli en del av dette, men vi vil få de første prøvene med IPTV i 2009, sier Knut Sollid, informasjonssjef i Telenor.

Dette betyr hele tre år etter den opprinnelige planen som var å starte sendinger allerede i 2006. Det stilles spørsmål ved hvorfor Telenor bruker så lang tid med dette prosjektet.


Med IPTV skal du kunne se TV gjennom nettet.

Frykter Telenor kannibaliseringseffekten?
På vegne av Konkurransetilsynet undersøkte forskerne Hans Jarle Kind, Guttorm Schjelderup og Lars Sørgård eierforholdene blant norske TV-selskap. Deres konklusjon ble ferdig tidligere i år og her advarer de nettopp mot at Telenor ikke vil satse på fremtidig teknologi som IPTV. De stiller spørsmålstegn ved at Telenor har eierinteresser både innen TV via bakkenett, sattelitt og kabel, og om ikke denne eierinteressen påvirker satsningen på nye alternative distribusjonskanaler.

- Selskapet er aktiv på samtlige fire plattformer, dog med varierende eierandel og kontroll. Dette kan være en uheldig markedsstruktur fra et prinsipielt ståsted, da det ikke ligger til rette for at aktørene har størst mulig interesse av å utløse konkurranse mellom plattformene. Det er for eksempel grunn til å spørre hvorvidt Telenor hadde vært mer aktiv enda tidligere med å utvikle IPTV dersom selskapet ikke hadde en sterk stilling både på kabel-TV og sattelitt, skriver forskerne i sitt notat.


På vegne av Konkurransetilsynet har Han Jarle Kind og kollegaer sett på det norske TV-markedet.

De funderer her hvorvidt Telenor frykter en kannibaliseringseffekt hvor en satsning på IPTV vil spise profitt fra andre deler av TV-distribusjonssatsningen når den lanseres. Noe klart svar kan derimot forskerne ikke komme med.

- Dette er et marked vi kjenner svært lite til og hvor det råder stor forvirring hva som egentlig styrer utviklingen. Det er gjort undersøkelser i Sverige, men her i Norge mangler vi en slik gjennomgang og oversikt overhode, forklarer professor Hans Jarle Kind til Teknofil.

Han tør derfor ikke uttale seg om Telenor nå bevisst trenerer utviklingen av IPTV for å unngå intern konkurranse med allerede eksisterende plattformer.

Kritiserte passive myndigheter

En som derimot tidligere har langet hardt ut mot Telenors massive eierskap på TV-fronten er direktør i MTG, Tor Fuglevik. I en kronikk i Kampanje fra oktober i fjor gikk ha hardt ut mot myndighetene som ikke presset Telenor hardere til å satse på fremtidig utvikling innen TV-sektoren. Dette skapte problemer for konkurrerende selskaper påstod han.


Direktør i MTG, Tor Fuglevik, gikk hardt ut mot Telenor og norske myndigheter i oktober i fjor.

I dag er Fuglevik roligere i sin tone, men han etterlyser fortsatt en vilje til videre utvikling hos Telenor.

- Problemet med massive maktkonsentrasjoner er at det fort blir mer fortjeneste i å melke gamle distribusjonsplattformer og holde utviklingen av nye nede. Dette er ikke nødvendigvis det beste for forbrukeren. Det er klart Telenor vil ha mer nytte av å tjene på bakkenettet hvor de eier 33 prosent i NTV og ikke minst Canal Digital hvor de eier 100 prosent, forklarer Fuglevik til Teknofil.

Avhengige av Telenors infrastruktur
Selv ser han gjerne at IPTV-teknologien utvikles, men om MTG og Viasat i Norge vil kunne satse på dette området uten at Telenor gir muligheter med sin infrastruktur er han usikker på.

- I henhold til vår strategi ønsker vi å nå ut på alle plattformer og i til alle Norges kriker og kroker med vårt innhold. Om vi klarer å komme oss på IPTV uten Telenor er en strategisk proplemstilling som vi drøfter, opplyser han.


Med IPTV håper MTG å nå hele Norge med sitt innhold, også de innerste krokene av våre berømte fjorder.

Ser positiv utvikling
Likevel er han ikke like hard i tonen som det han var i oktober i fjor. Han mener mye har skjedd både hos Telenor og hos myndighetene siden den tid.

- Stortinget er i langt sterkere grad enn tidligere klar over denne problemstillingen med Telenors massive maktkonsentrasjon, og jeg har langt mer tro på at myndighetene gjør jobben sin nå. Jeg har også langt større tillit til at Telenor er klar over hvor grensene går. Ikke minst er jeg trygg på at en samferdselsminister fra Senterpartiet vil jobbe hardt for å få bedre TV-tilbud ut til distriktene. I så måte bør IPTV være ekstra interessant, sier Fuglevik.

At Telenor bevisst trenerer utviklingen vil han ikke gå med på. Men han ser gjerne at Telenor satser hardere på dette området.

- I beste fall en mild spekulasjon
Hos Telenor selv ler de av tanken på at de frykter en kannibaliseringseffekt og at IPTV treneres bevisst. De mener dette ville vært en strategi de selv ville tapt stort på.

- Dette er i beste fall en mild spekulasjon. Vi er avhengige av å følge med i utviklingen. Om vi blir hengenes tilbake, så vil vi fort bli forbikjørt av konkurrenter. Planene om IPTV har vært på plass lenge, og utviklingen her inngår i strategien vår, sier Knut Sollid.

Selv anser de de som lite markedsvennlig å unngå konkurranse mellom egne plattformer mener han. Så da gjenstår det å se om Telenor tør å satse, og om IPTV vil gi selskapet nye kunder, eller om det medfører en forflyttning innen deres allerede eksisterende kundemasse.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen