Frykter mobilstråling

Stråling fra mobiltelefoner er et tilbakevendende tema her hjemme, men så langt har det ikke vært mange debatter rundt temaet. I Nederland derimot, har en gruppe aktivister aksjonert mot oppføringen av nye sendemaster for 3G-nettet. Grunnen er frykt for skader som følge av stråling fra mobilsendere. Lokale styresmakter har bestemt at 3G-sendere ikke skal føres opp, på grunn av bekymring blant befolkningen.

I uken før jul, hindret innbyggere i Terneuzen i Zeeland sørvest i landet Vodafone i å sette opp nye sendemaster. Mastene skulle plasseres på toppen av en boligblokk. Innbyggerne blokkerte gatene rundt blokken med biler, noe som tvang frem et møte mellom beboerne, de lokale myndighetene og Vodafone.

I Spijkenisse utenfor Rotterdam har en velorganisert gruppe som kaller seg "Spijkenesse mot stråling" delt ut informasjon om stråling, og målt stråleverdier fra sendemaster. De har også gått til aksjoner hvor de har lenket seg fast til senderne. Frykten for stråling er stort sett ubegrunnet, men mange sier at de frykter en økning i krefttilfeller i fremtiden. Noen tror også at stråling fra senderne forstyrrer søvnen.

Mange lokale myndigheter venter på utfallet av en sveitsisk studie om mobilstråling, som skal være klar til begynnelsen av neste år. – Jeg ar aldri sett så mye uro. Det er virkelig angst og frustrasjon blant folk, sier K. Loohuis, ordfører i Haaksbergen, en by øst i Nederland.

En talsmann for MoNet, en organisasjon for mobiloperatører, sier det ikke er noen grunn til engstelse, siden strålingen fra en mobilsendemast ikke er mer enn 20 watt. – Dette er omtrent like mye som fra en lyspære. Teknologien er lik den som brukes i radio- og TV-antenner. Dette er rett og slett frykt for det ukjente, sier han.

Den nederlandske regjeringen og et flertall i parlamentet har avgjort at risikoen for skade som føle av stråling er minimal.

(Kilder: Deutsche Presse-Agentur, M&C News)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen