Frykter Linux på mobilen

 Kjører du Linux på PC er du vant til å ha full kontroll over operativsystemet. På mobiltelefoner må dette nødvendig vis bli anerledes. Operatørene vil ikke tillate apparater der brukerne selv kan bestemme hvordan operativsystemet skal samarbeide med telenettene.

Det var Mike Kelley, teknologidirektør i PalmSource som sa dette under LinuxWorld-konferansen i San Francisco denne uken. PalmSource er ansvarlig for operativsystemet Palm OS, som nå skal erstattes av et Linux-basert operativsystem. 

Påvirker radionettet
Utviklerne som lager operativsystem til mobiler basert på Linux kan ikke ta med seg åpenheten fra Linux.
- Mobiltelefoner er ikke PCer. De kobler seg til et radionett som har strenge reguleringer. De kobler seg til en svært kostbar infrastruktur som kan bli alvorlig skadet av mobiltelefoner som ikke virker som de skal, sa Kelley.

Utviklere har foreløpig konsentrert seg om å knekke SIM-låsen i mobiltelefoner. Med Linux som basis vil det være en rekke utviklere som har kunnskap nok til å kunne trenge seg inn i operativsystemet og gjøre endringer. Operatørene frykter at hackere skal endre måten telefonen behandler DRM på (Digital Right Management), eller de kan gjøre så telefonen roamer i og sender data i nett de i utgangspunktet ikke skal ha tilgang til.

Om utviklerne kjører opp utgangseffekten på mobiltelefonen eller utvider frekvensområdet den bruker for å søke etter basestasjoner, så kan det forstyrre mobilnettet.

Ved norske Trollteck tilbyr man et utviklerverktøy som gjør det enkelt å lage programmer til Linux-mobiler. Dagens mobiltelefoner har separate prosessorer for applikasjoner, og det gjør at du får en fysisk barriere. Motorola har stengt sine Linuxmobiler for alle typer Linux-applikasjoner. I stedet kan sluttbrukeren installere Java-applikasjoner som ikke har samme mulighet for å påvirke telefonens grunnleggende funksjoner, skriver Vnunet.


Norges beste mobilabonnement

Januar 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen