Frykter for sikkerheten i RFID-pass

RFID-passene er i sikkerhetstrøbbel, mener SINTEF.
RFID-passene er i sikkerhetstrøbbel, mener SINTEF.

Skaffer du deg nytt pass i dag, får du et såkalt RFID-pass. Inne i passet sitter en lesbar databrikke som inneholder informasjon om deg. Nå frykter forskere ved Sintef IKT at sikkerheten er for dårlig i passene.

Les mer om RFID »

Årsaken er at passene er satt til å ha en holdbarhet på ti år, noe som i følge Sintef-forsker Bård Myhre er veldig lang tid fra et teknoligisk perspektiv.

- En generell skepsis er at det innføres en teknologisk sikkerhetsløsning som skal vare i ti år, og som det er veldig dyrt å bytte ut dersom noen skulle knekke den, sier han til Teknisk Ukeblad.

Forsker Martin Gilje Jaatun er enig med Myhre.

For dårlig kryptering?

- Ti år er lang tid for denne typen teknologi, og jeg blir ekstra bekymret ettersom det virker som om de som har utredet passene ikke har benyttet seg av ekspertise innen kryptografi, sier han.

På et RFID-pass er det kun to maskinskrevne linjer i passet som ut utgangspunktet for krypteringen i passet. Gilje Jaatun mener det gjør sikkerheten begrenset.

- Veldig få tegn er tilfeldige i denne koden, og det er mye det er mulig å gjette seg til. Skulle man gjøre én ting for å forbedre sikkerheten, måtte det være å sørge for å legge til en lengre, tilfeldig sekvens, sier Jaatun.

Og om ikke identitetstyver er interesserte nok i RFID-pass i dag, kan de bli enda mer interesserte om få år. Da skal nemlig også fingeravtrykket ditt registreres elektronisk i passet.

(Kilder: Teknisk Ukeblad)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen