Frykter enda dårligere tider for datasikkerhet

SQL Slammer og Blaster worm skapte store problemer i året som gikk. Hele nettverk ble dratt ned på grunn av enorme datamengder som ble spammet mot "gateways" slik at ingen annen datatrafikk slapp igjennom. Som så ofte tidligere var det Windows-plattformen som ble hardest rammet.

Tendensen ser ut til å være at ormer og virus utnytter flere hull enn tidligere og har ulike måter å gjennomføre spredningen på. Mer avanserte metoder kan eksempelvis være å utnytte et hull i IIS, for deretter å infisere systemet, installere en trojan som lytter på port XXXX og spre seg videre både gjennom e-post, IRC og åpne nettverkstilkoplinger.

Selv om brukere og bedrifter ser ut til å bli mer oppmerksom på sikkerhet, synes metodene å bli stadig mer sofistikerte. På sikt kan dette føre til et stort gap i nivå på sikkerhet mellom de som beskytter seg og de som ikke bryr seg eller har kunnskap om grunnleggende datasikkerhet.

TruSecure er blant selskapene som frykter at 2004 skal bli et enda verre år enn 2003 når det gjelder angrep, virus og ormer. Etterhvert som Linux og Mac OS X blir mer populære som desktop-OS, danner dette nye kanaler for mulige sikkerhetshull - selv om Windows tradisjonelt har vært enklere å utnytte, blant annet grunnet mindre restriktivt filsystem. I tillegg spås det at fildelingstjenster og spyware vil gjøre livet mer komplisert for de som ønsker å sikre seg mot sårbarheter. Dersom man skal installere gratis "utilities" er det derfor viktig at man forsikrer seg at applikasjonen ikke inneholder spyware, som eksempelvis kan åpne porter og utgjøre sikkerhetshull (+ irritasjonsmomenter).

Ifølge TruSecure ligger den største utfordringen med tanke på datasikkerhet i fildelingstjenster, ettersom disse er spesielt utviklet for å omgå brannmurer.

Det gjøres mange grep for å bedre situasjonen. FBI driver dusørjakt på virusutviklere, softwareselskaper melder om full fokus på sikkerhet, nye produkter og standarder for beskyttelse lanseres, og det bygges inn automatiske oppdateringsfunksjoner. Lover blir vedtatt som skal gjøre det straffbart å sende spam og man vil sette i gang tiltak for å pålegge ISP-er mer ansvar.

Generelt gode tips for å opprettholde best mulig sikkerhet er kun å installere software som man virkelig bruker, investere i en ekstern brannmur og kjøre et oppdatert anti-virus program på lokalt system.

 

(Kilder: Cnet, Internetnews, Techweb, TruSecure)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen