Frykter bikinibilder på avveie

Det er en ganske annen hverdag nå sammenlignet med bare noen få år siden, og det skyldes delvis utviklingen som har skjedd i mobilverdenen - på godt og vondt. I dag har de fleste en mobiltelefon, og de fleste mobiltelefoner har et kamera.

En fersk undersøkelse foretatt av Norstat på vegne av NetCom viser at nettopp mobilkameraer kan være en kilde til angst og bekymring for en del nordmenn. En av fire frykter nemlig at fremmede skal ta bilder av dem på stranda med mobilen.

- Sommertid er høytid for lettkledde dager og mer alkohol enn vanlig, og mange bruker kameraet på mobilen flittig. Det er utrolig kort vei fra mobilen til Facebook når mobilen fungerer som små datamaskiner med internett bare et tastetrykk unna. Uønskede bilder kan fort havne på nett i sommer, sier kommunikasjonsrådgiver Charlotte Erikstad i NetCom.

Kvinner mest bekymret
Det er kvinner som bekymrer seg mest over det å snikfotografert både på stranda og på byen. Samtidig viser undersøkelsen at menn oftere opplever å se uønskede bilder av seg selv på internett enn kvinner.

- I dag har neste alle et kamera tilgjengelig til enhver tid, sier Erikstad.

Hun oppfordrer mobilfotografer i sommersolen om ikke å ta bilde av folk i situasjoner de selv ikke ville blitt fotografert i.

Ulovlig å legge ut bilder uten samtykke
Kombinasjonen av et mobilkamera og Facebook kan på kort tid gjøre livet surt for deg dersom et uønsket bilde av deg skulle dukke opp for alle dine venner, familie og bekjente å se. Den som tar upassende bilder med mobilen og publiserer dem på internett, står dessuten i fare for å bryte loven.

- Åndsverksloven stiller strenge krav til hva slags bilder en har rett til å publisere, også på nettsider som Facebook og andre nettsamfunn. Ved publisering av private bilder som identifiserer en person så skal en ha samtykke fra den som er avbildet før det publiseres, sier rådgiver Ole Morten Knudsen i Slettmeg.no, en forbrukertjeneste i regi av Datatilsynet.

- Dette er en viktig regel som mange tar for lett på, han.

Av alle henvendelsene til Slettmeg.no gjelder 16 prosent problemer med bilder som er publisert på internett.

Korte fakta fra NetCom-undersøkelsen:
* En av fem har opplevd å bli mobilfotografert mot sin vilje.

* En av fire er helt eller delvis enig i påstanden om at de frykter å bli mobilfotografert når de er lettkledde om sommeren.

* 30 prosent av de spurte er helt eller delvis enig i påstanden om at de frykter å bli mobilfotografert når de er på byen etter å ha nytt alkohol.

* Halvparten av de spurte er helt eller delvis enig i påstanden om at de opptrer varsomt i situasjoner de ikke ønsker å bli fotografert i.

* 15 prosent er kjent med at det er publisert uønskede bilder av dem på Internett (Facebook eller lignende).

Undersøkelsen er gjennomført av NetCom blant et representativt utvalg på 1 900 nordmenn via Norstats web-panel.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen