Anmeldelse
Brad Pitt som David Mills i Se7en.

Fryktelig, fryktelig, fryktelig

En seriemorder setter i gang en drapsrekke som baserer seg på Bibelens syv dødssynder – og etterforskerne David Mills og William Somerset kjører et kappløp mot tiden mens de desperat forsøker å finne morderen. Lite vet de at de er i ferd med å tre inn i sitt verste mareritt, da morderen viser seg å være like genial som han er sinnsyk.

Se7en – eller Seven som den også kan bli kalt – er en storfilm av David Fincher fra 1995. Budsjettet var på rundt 30 millioner dollar, og filmen spilte inn over ti ganger så mye på kino alene. Brad Pitt spiller den unge og utålmodige Mills, mens Morgan Freeman har rollen som den mer voksne og rolige Somerset, og Gwyneth Paltrow spiller kona til Mills, Tracy. Se7en har blitt utropt til et mesterverk av mange og ligger for tiden på 28. plass på IMDbs topp 250-liste.

Les også: Blu-ray-utgivelser i november

Skrekkelig mesterlig

Tittelen på anmeldelsen er kanskje "fryktelig", men det er ment å peke på atmosfæren og følelsen man sitter igjen med etter å ha sett Se7en – det er nettopp en fryktelig følelse man får etter å ha bivånet denne deprimerende og skrekkelige fortellingen. Kvaliteten er det nemlig ingenting å utsette på, tvert imot. Se7en er et mesterverk på alle mulige måter, fra skuespill til scenografi, musikkbruk til det visuelle, og tematikk til handling.

Verdenen vi blir presentert for i Se7en har knapt en dag uten blytungt regn, og dette er en svært effektiv måte å holde oss i rett sinnelag på – dette er såvisst ingen solskinnsfortelling. Alt det grusomme vi er vitne til blir fremført med iskald eleganse ned til fingerspissene, det hele virker så kompromiss- og hensynsløst overfor tilskueren at man knapt kan tro at filmen i det store og hele følger en forholdsvis normal Hollywood-formel.

Kan det bli verre?

Detektivhistorien som denne filmen først fremstår som er spennende, uforutsigbar og utvikler seg etter hvert til å bli mer jævlig enn vi kunne ha forestilt oss på forhånd. Selv om den fortreffelige vignetten gjør sitt for å sette an den makabre tonen med diverse skumle bilder akkompagnert av en Coil-remix av Nine Inch Nails' Closer, kunne man ikke ha sett for seg nettopp hvor intens og hvor psykisk nedbrytende Se7en kom til å bli. Javisst har det første offeret lidd en grusom død, men han er bare toppen på denne motbydelige kransekaka.

Når det ikke kunne ha blitt verre, blir det faktisk det. Man kan sikkert lure på hvorfor man vil utsette seg for slik emosjonell galskap som Se7en tilbyr, men noen ganger er det forfriskende å se en Hollywood-film som faktisk tør å bevege seg inn i det ubehagelige. Se7en er troverdig og forferdelig, men samtidig mesterlig – dette er et filmatisk mesterverk nesten uten sidestykke i filmhistorien. Verre kan det nemlig ikke bli, og det på en slik paradoksal fantastisk måte at man bare må ta av seg hatten.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Se7en er et mesterverk som fortjener å bli gitt ut på Blu-ray slik at flere kan se filmen nærmere sitt opprinnelige uttrykk. Du vil bli torturert mentalt, du vil få implementert grusomme forestillinger og du vil ikke synes dette er en trivelig opplevelse. Men du vil få en helt unik erfaring, for Se7en er noe så spesielt som en Hollywood-film som tør å gjøre noe annerledes. Kjøp den på Blu-ray i dag!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen