Fritt vilt

De siste årene med norsk film har vært preget av tydeligere aktiv bruk av genre. Med filmer som ”Naboer” og ”Villmark” har det derfor i økt grad vært mulig å forutsi hva slags film du går på kino for å se. At ”Fritt vilt” har premiere på fredag 13. forteller også det meste både om hva slags film det er snakk om, og hvor den har hentet inspirasjonen sin ifra. Den er rett og slett en fullblods 1980-talls-grøsser, baket om til norsk for det tjueførste århundre.

Se større versjon og flere bilder
Snowboardturen ender med verre ting enn brukket halebein.

God gammeldags oppskrift

Har du sett et par av ”Fredag den 13.” filmene eller deres artsfrender kjenner du allerede grunnhistorien. I ”Fritt vilt” følger vi en gjeng med ungdommer på fjelltur. Etter en del vandring finner de endelig de isolerte bakkene egnet for snowboardkjøring de har vært på jakt etter, men like snart som moroa har startet er uhellet ute, og gjengens moroklump, Morten Tobias, brekker beinet sitt.

Ledet an av Jannicke, i Ingrid Bolsø Berdals skikkelse, får de fraktet den skadde til et forlatt høyfjellshotell i nærheten. Det viser seg snart at hotellet langt ifra er så forlatt som det først virket, og når Viktoria Winges karakter, Ingunn, forsvinner like etter at Eirik har lagt ut for å finne hjelp begynner panikken å bre seg.

Hvem eller hva det er som lusker rundt på hotellet? Klarer Eirik å finne hjelp? Er det kun én jente i også denne grøsseren som vil overleve?

Stilfull gjennomføring

Regissøren Roar Uthaug er et ”produkt” av den norske filmskolen i Lillehammer, og står tidligere bak den glimrende kortfilmen ”Regjeringen Martin”. Med filmen ”Fritt vilt” har han valgt å gjøre det meste enkelt og oppskriftsmessig, men uten at du sitter og griper deg etter pannen og uffer deg. ”Fritt vilt” er derfor akkurat det den prøver å være. En god, spennende underholdningsfilm som ikke prøver å forandre livet ditt i samme slengen.

Se større versjon og flere bilder
Stilrent.

Filmen er også veldig stilrent fortalt, noe som kanskje tar vekk noe av råheten som er typisk for filmer som nettopp ”Fredag den 13.” eller ”Halloween”. Det henger vel egentlig en veldig Hollywoodsk følelse over det hele, men det tar absolutt ikke noe særlig vekk fra opplevelsen. Det er rett og slett bare så uvant å se en norsk film som ser og tidvis høres såpass bra ut. Sammenligner du ”Fritt vilt” med det meste som har kommet fra Hollywood på grøssersiden de siste årene er den faktisk av høyere teknisk kvalitet, og har en god dose mer sjarm.

På den andre siden kan skuespillet til tider virke litt vel flatt, men noen ser også sjarmen i nettopp dette når vi snakker om en såpass typisk sjangerfilm. ”Fritt vilt” sliter også litt på lydsiden. Musikken er utmerket, men til tider virker det som om lydeffektene blir så fremtredende i lydbildet at du merker at de er tatt opp i etterkant.

Konklusjon

”Fritt vilt” er kanskje forutsigbar, skuespillet er kanskje ikke alltid helt der oppe men den er også en film som vet hva den vil, og gjør nettopp det, og attpåtil meget bra. Filmen er også effektiv som grøsser, noe det absolutt er mangel på i disse dager.

Liker du klassiske 80-tallsgrøssere kan du absolutt ikke ta feil med ”Fritt vilt.” Hater du derimot å skvette i kinostolen burde du holde deg langt unna, for filmen er full av både originale og klassiske rykk og napp, og mangler stort sett bare katten som river ned en blomsterpotte.

Fritt vilt

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen