Fritt kanalvalg utsatt - igjen

I dag skulle Medietilsynet levert sin rapport på dine muligheter til å velge ut enkeltkanaler for ditt abonnement. Rapporten vil være sentral når Kulturdepartementet skal vurdere hvorvidt norske forbrukere selv skal velge hvilke kanaler de vil se på. I dag må forbrukerne velge mellom programpakker og det er ikke mulig å velge ut enkelte kanaler som du ønsker i tillegg. Det er denne muligheten Medietilsynet nå vurderer.

Utsatt frist
Rapporten skulle i første omgang legges frem i juni, men tilsynet fikk forlenget frist til 1. september. Leder for rapporten hos Medietilsynet, Gudbrand Guthus, sier i dag at rapporten nok en gang har fått forlenget frist.

- Vi har fått forlenget fristen til slutten av denne måneden, sier han til Teknofil.

Fritt valg av kanaler har lenge vært et område for diskusjon. Spesielt er det RiksTV og NTV som har fått kritikk for sine tilbud. I deres konsesjon står det at de skal gi forbrukerne mulighet for å abonnere på enkeltkanaler. Så langt tilbyr de TV2, LokalTV og Åpen Kanal som enkeltpakker. Medietilsynet har tidligere godkjent denne ordningen.


Det diskuteres om NTV og RiksTV følger konsesjonen med sitt lille utvalg av frie kanaler.

Kundene ønsker valgfrihet
Forbrukerrådet mener derimot dette langt fra tilfredsstiller kravet i konsesjonen. De mener forbrukerne burde stå fritt til å sette sammen sine egne kanalpakker med alle tilgjengelige kanaler på menyen. Ifølge undersøkelser de nylig har gjennomført er dette noe norske forbrukere selv er interessert i.

- Vår undersøkelse viser ikke bare at forbrukerne ønsker bedre valgmuligheter, men også at vi er villige til å betale for denne friheten, sier underdirektør Hans Marius Graasvold i Forbrukerrådet, ifølge pressemelding.


Hans Marius Graasvold fra Forbrukerrådet påpeker at mange nordmenn ønsker fritt kanalvalg.

Politikerne har lovet valg av enkeltkanaler
De stiller høye krav til rapporten som Medietilsynet skal legge frem, og håper både den og politikerne støtter opp om kundenes ønsker.

- Vi forventer at Medietilsynet vurdering tar for seg både spørsmålet om hvilke typer regulering som kan være egnet til å sikre forbrukerne valgfrihet, og hvorvidt det er behov for ulike reguleringstiltak for de ulike distribusjonskanalene. Giske har fra Stortingets talestol tidligere sagt at han ønsker publikum skal få velge enkeltkanaler. Vi registrerer med glede at en nær samlet opposisjon nå også sier de aktivt vil arbeide for at dette skal bli en realitet, sier Graasvold.

Tidligere undersøkelser fra Forbrukerrådet viste at nordmenn er svært misfornøyd med kanalpakkene som i dag tilbys.
Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen