Fremtidsmobilen kan gå på gass

Alternativ tekst mangler
Disse små gassturbinene kan drive fremtidens mobiltelefoner. (Foto: MIT.edu)

At utviklingen av batteriteknologi går senere enn utviklingen av ny datateknologi er ingen hemmelighet. Mens mobiltelefoner før i tiden gjerne kunne ha en hviletid på opp mot to uker, er det ikke oppsiktsvekkende om en blodfersk mobiltelefon bare holder en halv uke. Flere nye funksjoner krever mer strøm av batterier som må bli mindre.

Et annet kroneksempel er bærbare PC-er, som på en god dag holder ut tre timer. For å løse energiproblemet i stadig mer strømkrevende elektronikk, har forskere ved MIT kommet frem til et noe spesielt forslag: Hva om vi bytter ut batteriene med gass?

Gass gir mer strøm
Forskerne har nemlig designet en gassturbin i miniatyr som skal få plass inne i en silikonbrikke. Brikken er ikke større enn en amerikansk kvartdollar (quarter), og skal, med visse forbehold, kunne produsere opp til ti ganger mer strøm enn et batteri.

For at du skal få ti ganger energien et batteri kan levere, kreves det nemlig at du har den tilsvarende vekten i gass. Altså må du ha trykkbeholdere med for eksempel flytende oksygen. Når den lille gassturbinen er i gang, skal den klare å produsere ti watt med energi, og ha en omdreiningshastighet på 20 000 omdreininger i sekundet.

En tidel av vekten
Teknologien utvikles på bestilling fra det amerikanske militæret. Når amerikanske radiosoldater er ute i felten, kreves det at de har med nok batterier til å drive en bærbar PC i tre dager. Dersom disse batteriene til sammen veier 20 kilo, trenger soldatene da bare å bære med seg to kilo gass.

Tilsvarende kan en mobiltelefon som normalt holder ut i tre døgn kunne fungere i 30 dager på gass før du er nødt til å "lade".

Hvordan ladeprosessen skal foregå er fortsatt usikkert. De små gassturbinene er nemlig ikke bygget enda, men MIT-forskerne har klart å få alle de nødvendige delene til å fungere. Det neste målet er å få alle delene til å fungere på samme dag og samme testlab. Dette håper de å få til innen utgangen av året.

(Kilder: Slashdot.org, Engadget.com, MIT.edu)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen