Fremtidens TV-standard nesten klar

Fremtidens TV-standard nesten klar

Viktig fremskritt for Ultra-HDTV.

Full-HD 1080p har akkurat rukket å bli husvarm, når nyheter om neste generasjons TV-standard begynner å florere. Fremtidens TV-format heter Ultra-HDTV (UHD, også kalt Super Hi-Vision og 8K), og nå er standarden så å si endelig vedtatt.

UHDTV byr på en oppløsning på utrolige 7680x4320 piksler – hele 16 ganger så mye som ved Full HD. Sommer-OL i London neste år skal filmes og sendes i UHD.

22.2-lyd

Standarden blir fastsatt av International Telecommunication Union (ITU), og de skal stort sett være enige om hvilke tekniske spesifikasjoner som skal ligge til grunn. UHDTV er beregnet for store TV-skjermer og skal gi en uovertruffen bildekvalitet.

ITU har ikke gjort klart nøyaktig hvordan spesifikasjonene vil være, men ifølge den japanske kringkasteren NHK – som er en av de fremste pådriverne for utviklingen av UHDTV – skal formatet inkorporere nevnte 8K x 4K-oppløsning, en oppdateringsfrekvens på 120 Hz, en fargedybde på 12 bit og 22.2-kanals lyd ved 48 eller 96 KHz i 16, 20 eller 24 bit.

For en nøyaktig fremstilling av forholdene mellom SD, HD og UHD, ta en titt på dette bildet:

Enorme datamengder

UHD tilbyr i alt 33 177 600 piksler, og et ukomprimert UHDTV-signal krever 25 Gbit/s i dataoverføring. Ved et komprimert signal er kravet "bare" på 150 Mbit/s. Til sammenlikning krever et vanlig HD-signal på 720p-1080p i dag 8-36 Mbit/s.

Per dags dato er det ikke mulig for TV-selskapene å overføre så store mengder data gjennom verken luft eller kabel-TV, men fibernettforbindelser skal gjøre det mulig.

Før 8K eller UHDTV blir ny standard, er det sannsynlig at 4K blir en slags mellomstasjon. Allerede i desember skal det bli solgt et 4K-TV i Japan.

(Kilde: Broadcasting & Cable)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen