Fremtidens grafikkort på 150W

I mange segmenter jobber man hardt med å få ned effektforbruket og skape kjøligere systemer. Ukens annonsering fra PCI-SIG er kanskje derfor noe oppsiktsvekkende, ettersom den tillater fremtidens grafikkort et utrolig høyt effektforbruk på opptil 150W.

Den nye spesifikasjonen er kjent som PCI Express x16 Graphics 150W-ATX Specification 1.0. Legg merke til at standarden utvikles for ATX og ikke BTX.

Ingen av de serieproduserte grafikkortene som selges på dagens marked forbruker mer enn 75W, inkludert GeForce 6800 Ultra og Radeon X800 XT Platinum Edition.

Behovet for høyere effektforbruk, henger sammen med økt behov for ytelse. Grafikkindustrien har vært veldig flinke til å lage raskere brikker i takt med tiden og ligger et godt stykke foran prosessorleverandørene på dette punktet. Det skal imidlertid sies at man har større frihet på et eget kort, enn en gitt CPU-sokkel der man skal forholde seg til én spesifikk plattform over flere år.

Det er foreløpig ikke kjent hvor langt frem i tid det er snakk om, før 150W grafikkort dukker opp. Ballen spilles definitivt over til ATI og NVIDIA, men hovedkortleverandørene må også ha en dialog på dette.

Spørsmålet er også om dagens standard 350W strømforsyning vil holde med et slikt grafikkort, en rå prosessor, DVD-brenner, to harddisker og et par ekstra enheter.

(Kilder: PCI-SIG, X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen