Apple Watch må så å si lades hver dag.
Apple Watch må så å si lades hver dag. (Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)

En hybrid nanogenerator kan være løsningen på den evinnelige ladingen

Men da må den bli langt mindre enn den klumpete prototypen.

Smartklokker og -armbånd – altså ting du har på armen som er mer elektronikk enn mekanikk – er kjekke saker, men har for tiden én stor ulempe: batteridriftstiden. For selv om noen holder i ukevis, er det visse modeller du må lade hver eneste kveld for å holde funksjonaliteten i gang.

Og det er kanskje brukere av sistnevnte smartklokketype som bør være mest interessert i at forskere jobber med en hybrid nanogenerator som henter strøm fra armens bevegelser.

Teknologien er enn så lenge på prototypestadiet og et godt stykke unna å finne veien til dagens elektroniske klokker eller lignende dingser. Men kombinert med bedre batterier og mer strømbesparende teknologi, kan det få fremtidige modeller til å holde det gående på ubestemt tid så lenge den som har den på beveger seg nok.

To mekanismer i en generator

Den hybride generatoren, som er utviklet av forskere ved Beijing Institute of Nanosystems i Kina og Georgia Institute of Technology i USA, kombinerer elektromagnetisk og triboelektrisk effekt.

Foto: Quan, et al. ©2015 American Chemical Society

Selve generatoren består av en kuboide med en magnetisk kule inni. Kuboidens vegger er kledd med metallspoler, og bevegelser får kula til å treffe disse og generere energi på grunn av den elektromagnetiske effekten.

Samtidig ruller kula over den spesielle reima som holder generatoren festet til armen. Denne reima er lagd av to forskjellige materialer som genererer elektrisitet når de kommer i kontakt med hverandre – akkurat som når du gnir en ballong mot et hårete hode – og dette er da den triboelektriske effekten.

Stor sak

Kuboiden – eller boksen – forskerne har lagd er 3,6 x 3,6 x 3 centimeter, som ikke akkurat er noe du får plass til i nymotens smartklokker. Den genererer heller ikke de helt store mengdene med energi. Med den «beste» armbevegelsen, som da var en «twisting motion», kunne den produsere opp til 12 mA.

Kombinert med et batteri til lagring av strømmen, fant forskerne at den elektriske klokka de jobbet med trengte 32 minutter med slik bevegelse for å kunne fungere i tre og en halv time. Med dette kalkulerte de seg frem til at 3,6 timer med bevegelse var nødvendig for å holde klokka i gang et helt døgn.

Skal generatoren ha noen praktisk funksjon, må forskerne jobbe med å gjøre den langt mindre og helst enda mer effektiv. Kanskje det da kan bli løsningen – eller en del av løsningen – på smarte ting som må lades hele tiden.

IBM vil bruke «elektronisk blod» i fremtidens datamaskiner:
Kjøler og leder strøm samtidig >>>

(Kilde: Phys.org via TechRadar)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen