Ettersom Windows 8 i stor grad er tilrettelagt for berøringsskjermer har nok selskapet en god del egeninteresse av å holde skjermene til folk rene. (Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Fremtidens skjermer kan drepe bakterier

Microsoft med ny patent.

Etter å ha vært langt fremme i årevis, men uten å alltid ta nyvinningene sine først i bruk, gjør Microsoft stadig fremskritt innen berøringsteknologi. Nå har de tatt patent på en type teknologi som skal kunne rense berøringsskjermer for bakterier – helt automatisk.

I tillegg skal fingerspissen din desinfiseres når du tar på skjermen. Hvis dette høres litt i overkant inntrengende ut, er det ingen grunn til bekymring. Teknologien er nemlig basert på lys, og du vil ikke engang legge merke til at prosessen foregår.

Les også: Intel krever at alle Ultrabooker skal ha touch »

Reflekterende lag

Det danske teknologinettstedet Comon.dk melder at teknologien baserer seg på en ultrafiolett lyskilde bak selve berøringspanelet. Som regel vil UV-strålingen fra denne blokkeres av et reflekterende lag, helt til det kommer en fingerspiss i nærheten.

Da får UV-strålene trenge gjennom, og både fingertuppen og den delen av skjermen som berøres blir kvitt alle sine bakterier. Med tanke på at det danske rikshospitalet i 2006 stadfestet at et gjennomsnittlig tastatur alene inneholder flere coli-bakterier enn toalettseter, kan dette være beroligende for mange.

Microsoft mener imidlertid at renseteknologien kan være spesielt gunstig for offentlige skjermer med mange brukere. Det er altså slett ikke sikkert de mener personlige dingser med berøringsskjerm skal få nyte godt av den med det aller første – om det blir noe av i det hele tatt.

Microsoft har nemlig også sittet på et patent for å bade hele skjermen, og dermed også brukeren, i desinfiserende UV-lys siden 2011. Dette har fortsatt til gode å se dagslys, ifølge Comon.dk.

Les også: Med bevegelsessensor kan du slippe å ta på skjermen »

Rensende mobillader

Hvorvidt andre selskaper vil få ta del i denne siste nyvinningen er også usikkert, men med alle patentkrigene som raser for tiden er det nok ikke utenkelig at iPhone- og Android-brukere heller må se etter andre alternativer, uansett hva Microsoft bestemmer seg for å gjøre.

Ett slik alternativ kan muligens bli prosjektet PhoneSoap, dersom det faktisk materialiseres. Oppfinnerne bak dette prosjektet syntes bakteriemengden på smarttelefoner var så ekkel at de ville bygge en mobillader som desinfiserte telefonen din mens den lades.

De lanserte derfor prosjektet sitt på tjenesten Kickstarter for å samle inn penger til utvikling, og dette endte med braksuksess. Målet var nemlig å få inn 18 000 dollar, men de endte med å samle inn godt over tre ganger så mye – og nå venter mange i spenning på om et endelig produkt faktisk vil komme på hyllene.

(Kilde: Comon.dk)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen