Mange telefoner får i dag fingeravtrykkslesere på baksiden, pga. plassmangel på fremsiden.
Mange telefoner får i dag fingeravtrykkslesere på baksiden, pga. plassmangel på fremsiden. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no )

Fremtidens fingeravtrykksensor skanner fingeren med OLED

...og løser også sikkerhetsproblemene leserne har hatt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fingeravtrykkslesere blir bare mer og mer vanlige i telefoner i nær sagt alle prisklasser, men med årets toppmodeller fra blant annet LG og Samsung begynner et nytt problem å melde seg: man har ikke plass til leseren i fronten.

Dette er rett og slett fordi skjermen har blitt så heldekkende at den skviser ut all annen elektronikk – og dermed havner fingeravtrykksleseren gjerne på baksiden. Ikke alle liker dette, men ifølge AndroidAuthority kan en hittil ukjent løsning være på vei.

Det tyske forskningsinstituttet Fraunhofer Institute har nylig utviklet en ny teknikk for å lese av fingeravtrykket ditt, ved hjelp av noe så utradisjonelt som bittesmå OLED-paneler.

Bedre løsning enn optisk avlesning

Apples fingeravtrykkslesere tar i dag opp mye plass under skjermen.
Apples fingeravtrykkslesere tar i dag opp mye plass under skjermen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dagens fingeravtrykkslesere er i de fleste tilfeller optiske, og trenger altså «vanlige» bilder av fingeren din for å fungere. Dermed kan de heller ikke ligge under en skjerm, eksempelvis.

OLED-løsningen løser det hele på elegant vis, ved å lyse opp fingeren og fange opp det reflekterte lyset. Lyset analyseres deretter av telefonen, og mater ut et komplett bilde av fingeravtrykket ditt. Ettersom prosessen ikke er optisk, men faktisk måler også dybden i fingeravtrykket ditt, vil ikke en slik OLED-leser kunne lures ved hjelp av eksempelvis et bilde slik optiske sensorer kan (om du virkelig prøver, altså).

En annen fordel med OLED-leserne er at de kan lages ekstremt tynne. Dermed kan man minske avstanden mellom fingeren og selve leseren, slik at fingeravtrykket blir enda mer presist. Som en ren bonus tar altså elektronikken minimalt med plass inne i selve telefonen.

Løsningen ser fortsatt ut til å være et par år unna markedet, men instituttet håper naturligvis at de vil kunne lansere løsningen på markedet så raskt som mulig. Også andre sysler med lignende løsninger, ekempelvis selskapet LuxVue, nå eid av Apple. Kanskje er det en slik leser vi vil finne i neste generasjon iPhone? 

Dagens fingeravtrykkslesere fungerer også greit:
TEST: I 2000-kronersmobilen UMi Plus sitter det en lynrask leser »

(Kilde: AndroidAuthority)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen