Slik ser E-Cat-kopien til russiske Alexander Parkhomov ut.
Slik ser E-Cat-kopien til russiske Alexander Parkhomov ut. (Bilde: University of Moscow)

Fremtidens energikilde kan være enda nærmere

Ny forsker skal ha utført vellykket eksperiment med kald fusjon.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En av de mer «eksotiske» fremtidige energikildene vi kan ha her på jorda er «kald fusjon», noe som lenge har vært ansett som en ganske abstrakt og til og med kvasivitenskapelig teknologi.

For en stund siden kunne vi imidlertid melde at en italiensk forsker ved navn Andrea Rossi hadde utviklet en tilsynelatende fungerende kald fusjon-løsning kalt «E-Cat». Resultatene var dog heftig omdiskutert.

Nå er det imidlertid håp: en ny forskergruppe har nemlig sett de samme resultatene ved å gjenskape Rossis forsøk, melder Wired.

Teknologien kan gjøre olje nesten verdiløst:
Med Rossi er som nevnt høyst omdiskutert »

Nytt, vellykket forsøk

Fusjon innebærer i korte trekk på å smelte sammen atomkjerner til tyngre stoffer, en prosess som utløser store mengder energi, men som samtidig krever enormt trykk og vanvittige temperaturer. Kald fusjon innebærer derimot å produsere energi i et mye mindre format og uten temperaturene som kreves ved tradisjonell fusjon.

Det er akkurat dette som gjør teknologien så attraktiv, om den fungerer.

Hvorvidt kald fusjon faktisk er mulig debatteres blant forskere, og mange er som sagt skeptiske. Rossi har imidlertid hele veien stått på sitt, og hevded at hans løsning faktisk er kald fusjon.

Løsningen hans ble først testet av en gruppe anerkjente forskere over en periode på 32 dager, som endte med at forskerne på et litt spekulativt grunnlag konkluderte med at kald fusjon mest sannsynlig hadde funnet sted, men uten å vite hvordan. Forskningsrapporten ble trukket i tvil av andre forskere, men nå har et nytt forsøk bidratt med å tilføre Rossis innretning en dose mer troverdighet.

En russisk fysikkprofessor ved navn Alexander Parkhomov skal nemlig ha laget en kopi av Andrea Rossis E-Cat-apparat, basert på informasjonen som finnes om innretningen. Ifølge Parkohomov skal denne kopien ha produsert resultater som indikerer at E-Cat faktisk er en fungerende kald fusjon-reaktor.

Åpent design

Russerens E-Cat utgave skal ha produsert 2,74 ganger mer energi enn den brukte. Dette er riktignok en god del mindre enn originalversjonen, som angivelig produserte 1500 kilowattimer med bare ett gram drivstoff. Parkhomov publiserte alle detaljene rundt eksperimentet i et PDF-dokument, men dokumentet finnes dessverre bare på russisk foreløpig.

Det som imidlertid kanskje er enda viktigere med Parkhomovs prosjekt er at han, i motsetning til Rossi, gjorde reaktordesignet og prosessen helt åpent og fritt tilgjengelig. Det betyr at det blir enklere for andre å utføre sine egne eksperimenter med løsningen, noe som i sin tur kan bidra til å ytterligere avdekke om teknologien faktisk har noe for seg.

Når det gjelder Rossi selv er italieneren visstnok ikke bekymret for at designet nå er blitt «avslørt», og skal selv ha gratulert russeren med eksperimentet, skriver Wired. Ifølge Rossi er hans teknologi imidlertid nå kommet enda lenger, og skal visstnok være klar for kommersialiering ganske snart. Når dette eventuelt vil skje gjenstår ennå å se.

Det jobbes også med å utnytte «vanlig» fusjon: Et amerikansk selskap jobber med det som visstnok skal bli en fungerende fusjonsreaktor » 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen