Pranav Mistry

Teknofil Fremtidens datamaskin blir usynlig

Pranav Mistry

Fremtidens datamaskin blir usynlig

Stjerneforsker kommer med spennende konsepter.

Den indiskfødte forskeren Pranav Mistry fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) står bak en rekke spektakulære oppfinnelser. Han har for eksempel utviklet SixthSense-teknologien – og hovedtanken bak arbeidet hans er økt sammensmelting av menneske og maskin.

De fleste oppfinnelsene til Mistry er fremdeles på et utviklingsstadium, men han har allerede presset grensene for hvordan vi tenker om menneske og teknologi.

Mistry var nylig i Danmark i forbindelse med en konferanse, hvor han blant annet snakket om SixthSense. Denne teknologien er et bærbart grensesnitt styrt av håndbevegelser, og som utvider en fysiske verdenen rundt oss med digital informasjon.

Usynlig IT

SixthSense var ikke det eneste Mistry snakket om, og han drøfter også en idé som han kaller for "invisible computing".

– Det var vært en veldig lang reise hvor vi har forsøkt å finne ut hvordan fremtidens informasjonsmedier kommer til å se ut, forteller Mistry til ComON. Han fortsetter:

– Det har vært mange medier i historien. Det startet med stein og papir, og deretter datamaskinen. Nå kommer det neste mediet. Vi ser det allerede skje med mobile enheter som smarttelefoner og nettbrett, som vi har med overalt.

– Fremtidens medier blir en blanding av usynlige datakilder som minner om det vi kaller nettskyen i dag.

IT ut i virkeligheten

Et av Mistrys viktigste mål er å gjøre mennesket uavhengig av bestemte medier for å få tilgang til informasjon. Han har for eksempel funnet opp spesielle briller. Disse kan vise ulike TV-kanaler når flere ser på samme skjerm. Dermed kan en familie på fire se på det samme fjernsynet, mens de ser på fire forskjellige kanaler ved hjelp av brillene.

Et annet virkeområde er å se skilt i fremmede land på sitt eget språk.

– Det som kommer til å skje er at digitale data flytter seg ut i den fysiske verdenen. Inntil nå har IT-verdenen kun handlet om digitale konsepter og ikke om den virkelige verden. Nå får vi den fysiske verdenen tilbake og den blir dynamisk, på samme måte som vi kjenner fra datamaskinen, forklarer forskeren.

Kombinasjon av teknologier

Når det gjelder fremtidens brukergrensesnitt, mener Mistry at vi kommer til å se en blanding av mange ulike teknologier.

– Det blir ikke bare touch, talestyring eller bevegelsesstyring, men en kombinasjon av alle. Dette kjenner vi også fra den virkelige verden. Når du snakker til en annen person, bruker du stemmen. Men en stor del av kommunikasjonen foregår også via kroppsspråket, mimikk og gestikulering.

– Kommunikasjonen vil med andre ord foregå over mange kanaler samtidig, avslutter Mistry.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen