Slik kan fremtidens bybuss bli seende ut.
Teknofil
Slik kan fremtidens bybuss bli seende ut. (Bilde: Tad Orlowski.)

Fremtidens bybuss

Bussen "Willie" er resultatet av ekteskapet mellom bybussen og flatskjermen din.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hvor mange har vel ikke skullet et sted i byen, søkt opp rutetabellene for det aktuelle busselskapet og tenkt: "Ok, nå burde det vel ikke være noe problem å finne ut hvor jeg skal."? Den gang ei. Bussen kom for tidlig, du kom for sent og rutetabellen stemte ikke. 

Dette har mannen bak bussen "Willy", Tad Orlowski, bestemt seg for å gjøre noe med. Idéen bak konseptet er en type "levende" reklame, der store LCD-skjermer plasseres utenpå bussfasaden. De kan så vise både reklame og opplysninger, men - aller viktigst - de kan også vise levende GPS-bilder av rutene bussen kjører.

Det sier seg selv at det letter navigasjonen ganske kraftig om man faktisk kan se ruten bussen kjører utenpå, ja, bussen. Det sier seg også selv at det ville vært idiotisk å ha navigasjon på den siden av bussen som vender vekk fra fortauet. Derfor ville den siden isåfall vært preget av en heldekkende reklame, som vist i bildekarusellen nederst i saken.

Mange byer i verden har allerede valgt Den analoge varianten av Orlowskis konsept, å vise ruta på den ene siden av bussen og reklame på den andre. Fordelen med skjermteknologien er at den kan oppdateres med omkjøringer og stengte holdeplasser, og gi en langt bedre visuell opplevelse.

På konseptstadiet

Det virker kanskje ikke som dette er så fryktelig langt inn i fremtiden, men bussen vil ikke bli virkelighet med det aller første. Ifølge Orlowski selv er det to hovedhindre. For det første er det store teknologiske hindre, i og med at LCD-skjermene må kunne slippe lys inn og være mulige å se gjennom, samtidig som de skal fungere som skjermer. For det andre går ingen forsikringsselskaper eller ansvarlige myndigheter med på å la en buss med så dyre vegger kjøre rundt i bytrafikken. Men, konseptet er ihvertfall spennende!

Fra én skjermoverflate til en helt annen:
Her forsøker Microsoft å forklare hvorfor Surface er bedre enn iPad »

(Kilde: Gizmag)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen