– Fremtidens biler vil bli like avanserte som superdatamaskiner
(Bilde: RioPatuca/Shutterstock.com)

– Fremtidens biler vil bli like avanserte som superdatamaskiner

Nvidia har store ambisjoner for datateknologien i biler.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Datateknologien har som kjent begynt å gjøre seg gjeldende på de fleste områder, ikke minst i biler. Med på denne dansen er blant andre grafikkprosessorgiganten, via sine stadig kraftigere Tegra-brikker. Som avisen The Telegraph melder tror Nvidia at utviklingen snart vil gi oss superavanserte datasystemer i biler.

Sjefen for Nvidias bilrettede avdeling, Danny Shapiro, sa i et intervju med avisen at forventningene kunder har til datasystemene i biler er i ferd med å bli svært høye, blant annet takket være utbredelsen til stadig mer avanserte smarttelefoner og nettbrett.

Tror biler vil kjøre rundt med superdatamaskiner

Dette vil igjen bidra til å akselerere utviklingen på bilfronten, og etter hvert tror Shapiro at prosessen vil føre til at fremtidens biler vil stappe prosessorkraften til en superdatamaskin inn på arealet til en bilstereo. Shapiros spådom kan kanskje betraktes som litt i overkant ambisiøse, men selv mener han altså at trenden peker i den retningen.

Tegra X1 vil bli en viktig drivkraft bak den kommende, superavanserte bilteknologien, ifølge Nvidia.
Tegra X1 vil bli en viktig drivkraft bak den kommende, superavanserte bilteknologien, ifølge Nvidia. Foto: Nividia

Nvidia-representanten peker blant annet på at konkurransen mellom bilprodusentene nå er i ferd med tilspisse seg voldsomt for å tekkes kundene, og at produsentene følgelig leter etter nye, avanserte teknologiske løsninger til bilene sine som skal gi kundene en bedre brukeropplevelse. De selvkjørende bilene blir også en viktig drivkraft.

Han peker på at selskapets nye og kraftige Tegra X1-brikke, som selskapet lanserte i januar i år, allerede er i stand til å møte mange av disse økte kravene. Tegra X1 har en ytelse på 1 teraflops, som ifølge Shapiro er det samme som digre superdatamaskiner hadde for rundt 15 år siden.

Legger til rette for avansert kunstig intelligens

Brikken kan blant annet rendere avanserte, tredimensjonale kart og landemerker med sofistikerte lyseffekter. Den legger også til rette for detaljert «syn» som bilene kan bruke til manøvrering og parkering. Tegra X1-brikken brukes i Nividias datasystem Drive CX, som ble vist frem sammen med Tegra X1 i januar.  

Dette datasystemet er i stand til å «lære» biler opp til en detaljert, visuell kartlegging av omgivelsene gjennom blant annet avansert bildegjenkjenningsteknologi. Som blant andre Wall Street Journal nylig rapporterte har Nvidia nå begynt å sende utviklerversjoner av systemet ut til bilprodusentene Bentley, Aston Martin, Tesla og Rolls Royce.

Ifølge Shapiro kan dette systemet etter hvert bli i stand til å tolke objekter på samme måte som mennesker tolker objekter, og vil blant annet kunne se forskjell på en taxi og en politibil. Denne formen for kunstig intelligens vil videreutvikles i raskt tempo med de selvkjørende bilenes inntog, og vil gjøre bilteknologien svært avansert på kort tid.

Her er en «ekte» superdatamaskin: «Aurora» bringer exaflops-teknologien et stort steg nærmere » 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen