Fremmede kan snoke i din mobil

Alternativ tekst mangler

Du kan selvsagt slette både tekstmeldinger, e-post, bilder, videofiler og lydopptak fra mobilen din. Men det finnes også gratisverktøy som kan rekonstruere alt sammen, og dermed snoke i følsom informasjon du har på mobilen. Metoder å slette data på en sikker måte, finnes det få av.

Dette er et spesielt stort problem for forretningsmenn som gjerne har følsom informasjon lagret på smarttelefonen sin, og som kanskje bytter telefon ofte og selger den gamle. Det gjør informasjonen tilgjengelig for hvem som helst, og bedrifter flest er ikke klar over sikkerhetsrisikoen.

Når man bruker telefonens slettefunksjon er det ikke lenger mulig å se dataene, men å rekonstuere informasjonen er en enkel sak.

Fenomenet gjelder all digital informasjon, men for PC-er finnes det metoder for å slette data på en sikker måte slik at det ikke kan rekonstrueres. Metoden er å overskrive informasjonen så mange ganger at en rekonsruksjon er umulig. Dette er så langt ikke mulig på mobiltelefoner.

Det amerikanske firmaet Trust Digital i Virginia kjøpte ti forskjellige telefoner på eBay for å teste sikkerhetsverktøy for kundene sine. Da de prøvde å rekonstruere data fant de bøttevis med følsom informasjon, som ikke burde tilgjengeliggjøres for andre enn de den omhandler. Her noen eksempler:

- Et firma planlegger å vinne en kontrakt på føderal transport verdt millioner av dollar.
- Et annet firma betalte 50 000 dollar for programvarelisenser.
- Bankkontonummer og passord.
- Lønningsdetaljer.

- Vi fant et fjell av personlig og forretningsrelatert informasjon, sier Nick Magliato, Trust Digitals administrerende direktør.

De opprinnelige eierne var ikke noe problem å spore opp. En av de var en tidligere ansatt i et børsnotert selskap innen sikkerhetsprogramvare, og en annen var en juridisk rådgiver i et teknologiselskap med en årsomsetning på flere milliarder dollar.

- Publikum må gjøres klar over dette faktum, sier Magliato.

Palm Treo er den eneste smarttelefonen som har en funksjon for sikker sletting. For å gjøre dette holder man inne tre knapper på forsiden av apparatet, samtidig som man trykker ned en liten knapp på baksiden. Hvis du skal slette informasjon på en sikker måte på andre apparater, kan du for eksempel formatere mobiltelefonen med formateringsfunksjonen, deretter fylle hele minnet med en stor PDF-fil og deretter formatere enda en gang.

Ibas er et av firmaene som tilbyr en løsning for å rekonsturere data. Erik Nilssen, Produktsjef i Ibas, mener at man burde kunne levere mobilen inn til datasletting, og få utlevert et sertifikat som garanterer at dataene er slettet på en måte som gjør det umulig å rekonstruere dem.

- Vi ser markedspotensialet, men vi trenger større etterspørsel for å kunne realisere det, sier Nilssen til Digi.no.

(Kilder: Pressemendling, CNN, Digi.no)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen