Frekkere blir det ikke

 

Virusskaperne utgjør fremdeles ikke en særlig stor trussel for mobiltelefoner, noe som blant annet skyldes at eieren av telefonen i de aller, aller fleste tilfeller er nødt til å godkjenne at virusfilen installeres. De fleste har nå fått med seg at man aldri må installere en fil som mottas fra ukjente avsendere.

Antivirusprogram med blindpassasjerer
Det har derfor blitt mer utbredt å skjule virusene inni andre, mer kjente programmer. Vi har tidligere sett både spill og nytteprogrammer som inneholder uønsket ekstramateriell. Nylig ble det også oppdaget en infisert utgave av exoSyphen Studios exoVirusStop, som er et populært antivirusprogram for Series 60-telefoner.

Når man installerer den modifiserte utgaven av exoVirusStop, legger programmet samtidig inn kopier av en rekke kjente virus. Ettersom selve antivirusprogrammet fungerer som det skal, finner det disse virusene straks det kjøres for første gang. Etter at programmet har fjernet virusene får man beskjed om å starte telefonen på ny, noe som er vanlig for antivirusprogrammer.

Det man derimot ikke får beskjed om er at telefonen har fått et nytt virus, som ikke oppdages av exoVirusStop: Doomboot.G. Denne filen er mer alvorlig enn de fleste andre virus, og gjør det umulig å slå telefonen på igjen når man slår den av - slik man får beskjed om etter at antivirusprogrammet har funnet de andre virusene. Mer utspekulert enn dette kan det neppe bli.

Må levere telefonen inn til verksted
At det i tillegg er umulig å fjerne Doomboot.G på egenhånd gjør ikke saken noe bedre. Man må nemlig levere inn telefonen til service, der alt programvaren må installeres på ny for at ting skal fungere igjen. Man mister dermed alt som er lagret i telefonminnet.

Det skal nevnes at det bare er piratkopierte versjoner av exoVirusStop som kan være infiserte. Laster man ned programmet fra produsentens hjemmesider er man sikret en trygg kopi.

Det er fremdeles ingen grunn til å bekymre seg for mobilvirus dersom man tar et par enkle forholdsregler. Holder man seg unna piratkopiert programvare, sletter filer fra ukjente avsendere, og ikke går rundt med en telefon som er synlig for andre blåtannenheter så trenger man ikke bekymre seg for at telefonen skal bli ødelagt.

(Kilder: ZDNet, Mobil.se, exoSyphen Studios)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen