FreeBSD 5.2-BETA klar for nedlasting

FreeBSD er et Unix-basert operativsystem som egner seg svært godt for servere. Det finnes selvsagt også mange som bruker BSD som desktop-OS, og systemet kan gjerne sammenlignes med Linux-distribusjonene Debian og Gentoo, med tanke på konfigurérbarhet.

På samme måte som Linux har sine pakkesystemer, eksempelvis ved bruk av rpm og apt-get, benytter FreeBSD noe som kalles ports. I skrivende stund finnes det ca. 10 000 ports, som hver har sin egen Makefile for installasjon. For å installere et program (eks: Apache, PHP, MySQL eller VMWare), finner man frem til riktig katalog i treet (eks: /usr/ports/databases/mysql40-server/), eksekverer make, deretter make install og applikasjonen er ferdig installert. Dersom man ønsker å gjøre endringer fra standardoppsett kan man selvsagt redigere respektiv Makefile.

På overnevnte måte kan man installere et hvilket som helst program som finnes i treet. Ports-treet oppdateres sentralt flere ganger i uken og man kan laste ned oppdateringer så snart disse blir tilgjengelige. Dette er også en relativt enkel prosess, som man har full kontroll over.

I tillegg er det mulig å kjøre mesteparten av all mulig Linux-software, dersom man ønsker dette. Denne muligheten er enten noe man kan aktivere ved installering av selve operativsystemet eller ved å bygge respektiv ports (/usr/ports/emulators/linux_base) senere.

4.9 betraktes nok fortsatt som den mest stabile distribusjonen, men det er allikevel flere som bruker versjon 5.1 på bedriftskritiske systemer (eks. ISP-selskaper). De største styrkene er nok stabilitet, konfigurérbarhet og sikkerhet. Andre kjente utspring fra BSD-serien er OpenBSD og NetBSD. Førstenevnte er spesielt kjent for sin høye sikkerhetsstandard, mens NetBSD sies å være et av de mest portable OS på markedet med støtte for omtrent 60 forskjellige plattformer.

Det er nok mange entusiaster som har ventet med spenning på Scott Longs annonsering av FreeBSD 5.2-BETA. Annonseringen skjedde torsdag denne uken og beskjeden ble først sendt ut på maillinglista freebsd-current@freebsd.org. I skrivende stund finnes det ingen spor av annonseringen på selskapets offentlige nettsider, men denne vil trolig være linket opp fra forsiden innen kort tid.

Ifølge Longs e-post vil 5.2-BETA bli lansert for seks forskjellige plattformer. I skrivende stund har den nye versjonen blitt lagt ut for Alpha, i386 og AMD64. Etterhvert vil den også bli lagt ut for IA64, PC98 og SPARC64.

Foreløpig er det to bugfixer som prioriteres spesielt høyt:

  • NFS klient og server som kræsjer
  • System kan gå i lås ved bygging av ATA-RAID array.

I tillegg meldes det at enkelte SMP-systemer ikke nødvendigvis vil starte opp. Det sies at dette kanskje kan løses ved å deaktivere ACPI (Advanced Configuration and Power Interface).

FreeBSD 5.2-BETA kan lastes ned fra ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/ . Man kan også laste ned fra en rekke "mirrors" og det kan kanskje lønne seg å bruke en host som er nærmere enn den sentrale serveren: FreeBSD FTP Sites.

En foreløpig liste over TODO vedrørende FreeBSD 5.2-BETA, finner du her: http://www.freebsd.org/releases/5.2R/todo.html.

Utviklerne av FreeBSD oppfordrer at man rapporterer bugs, enten gjennom det webbaserte panelet på freebsd.org eller ved å bruke send-pr kommandoen i FreeBSD.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen