Test

Freebird - the Movie

Det erkeamerikanske bandet Lynyrd Skynyrd var inspirert av samtidsband som The Beatles, The Yarbirds og Cream. De tok tak i datidens harde bluesrock og "sørstatifiserte" den til noe helt eget. De bygde sakte men sikkert opp et solid rykte som et av Amerikas store og lovende band, men karrieren var på topp i 1977 ble de rammet av en tragisk flyulykke. Den 20. oktober, bare tre dager etter at de slapp albumet Street Survivors, gikk flyet deres tom for drivstoff, og med bandet om bord styrtet det rett i Amazonaselven. To av bandmedlemmene omkom, og Lynyrd Skynyrd som band var dermed historie.

Det hører også med til historien at coveret på det siste albumet, "Street Survivors", var litt spesielt. Medlemmene var avbildet også på dette coveret, som på de gamle, men denne gangen var de omgitt av flammer. Flammene ble fjernet på senere platetrykk, men det første coveret er allikevel legendarisk den dag i dag.

Kjedelige live

Om man aldri så mye forguder studioplatene deres, så fungerer denne filmen som ekstra sterk sovemedisin selv om man har drukket tre kanner overfiltrert kaffe. Det virker som om vokalisten konstant går inn for å synge i samme jamrende toneleie, og det varierer ikke en gang mellom forskjellige konsertopptak. Om de hadde så mye spilleglede som de gir uttrykk for i intervjuene, så gjorde de ikke mye for å vise dette på scenen. Det hele virker innøvd til det kjedsommolige, og det er strengt tatt mer liv i TV-serien "To Trøtte Typer" enn "Freebird – the Movie".

Livebildet deres vekker ofte assosiasjoner til slappe dansekonserter i Vikedal (kjent for Rootsfestivalen).

Filmen blir omtalt som et visuelt dokument over bandets historie, men det meste av de 103 minuttene den varer, består av liveopptak. Mellom hver låt får vi servert korte intervjuer som dessverre forteller alt for lite i forhold til hva man forventer, og den burde heller vært markedsført som en konsertvideo i stedet for en rockedokumentar.

God avslutning

Livebildet deres vekker ofte assosiasjoner til slappe dansekonserter i Vikedal (kjent for Rootsfestivalen), men noen ganger glimter de til med skikkelige sceneshow og heftige gitarsoloer. Dessverre hender det alt for sjelden i denne filmen, og man skal være ivrig country-fantast for å stortrives i kosestolen med "Freebird - the Movie" rullende over lerretet. Alt i alt var Lynyrd Skynyrd et søvnig band på konserter, og undertegnede kunne aldri klart å holde seg verken våken eller edru om han hadde vært til stede på en av bandets konserter.

Det hele tar seg kraftig opp i det de fyrer i gang "Free as a Bird", som er den siste låten før rulleteksten dukker opp, men den er ikke nok til å rettferdiggjøre et innkjøp av denne DVD-en. At det bare er skikkelig trøkk i en av tolv utvalgte låter, er rett og slett kritikkverdig. Det siste vi får se er et privat filmopptak fra en av bandets mange flyturer. Stemningen er den riktige, og filmen avsluttes uten videre historikk om Lynyrd Skynyrd post 1977.

Freebird - the Movie   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen