Framtidig kompatibilitet for digitale bildeformater

Det forventes at det blir tatt ca 100 milliarder digitale bilder i år. Det betyr at det er et enormt behov for sikker lagring av disse bildene. Diskusjonen har gått lenge om hva som er mest holdbart av film og digitale bilder, men det er vel egentlig ikke noe spørsmål om det. Digitale bilder holder seg uendelig så lenge du har dem på fil.

Men det har vært to store usikkerheter knyttet til digital lagring av bilder. Det ene er hva skjer hvis mediet du har lagret det på går i stykker (eller brytes ned over tid). Det andre spørsmålet er hvor vidt programvare om 20 eller 50 år kan lese dagens filformater. Hvis ikke begge disse utfordringene løses, vil det gjøre alle bildene som tas i dag, utilgjengelige.

I fjor høst ble det dannet en arbeidsgruppe som skulle jobbe med spørsmålet om filkompatibilitet. Representanter for Kodak, Fuji og Konica Minolta satte seg ned for å definere standarder for lagring av digitale fotografier. De har nå presentert versjon 1.0 av PASS – spesifikasjonene de mener er nødvendige for å sikre framtidig kompatibilitet.

Spesifikasjonene er delt inn i tre områder:
- PASS Logical Disc Specification: Beskrivelse av den logiske datastrukturen på   lagringsmediet (gjelder CD/DVD-plater).
- PASS Originating/Authoring System Requirements Specification: Spesifiserer hva   som kreves av utstyr som skal lage PASS-kompatible plater
- PASS Receiving/Playback System Requirements Specification: Spesifiserer hva som   kreves av utstyr som skal lese/spille av innholdet på en PASS-kompatibel plate.

Denne standarden vil også gjør det lettere å lage plater med bilder som kan lese på DVD-spillere tilkoblet en TV, og dermed lettere å vise bilder til andre.

Når standarden blir tilgjengelig i programvare og maskinvare, så man kan begynne å benytte den, er ikke kjent. Det er bare tre av produsentene som er med i arbeidsgruppen. Det betyr at store deler av fotobransjen ikke ennå har stilt seg bak standarden. Mye er derfor ennå usikkert, men det er likevel et skritt i riktig retning.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen