Dette illustrasjonsbildet viser bokstavelig talt hva saken dreier seg om: Internett via lys.
Dette illustrasjonsbildet viser bokstavelig talt hva saken dreier seg om: Internett via lys. (Bilde: Fraunhofer)

Framtidens WiFi går via lampene dine

Forskere presser ut hastigheter på opptil 3 gigabit i sekundet over lysdioder.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I dag bruker mange begrepet WiFi om trådløst Internett, men i framtiden kan vi like gjerne si LiFi. Det optiske, billigere og mer effektive alternativet til dagens tradisjonelle mikrobølger er nemlig på frammarsj, og nå har det tyske Heinrich Hertz-instituttet (HHI) fra Fraunhofer-organisasjonen kommet med et lite gjennombrudd.

I nylige tester har tyskerne nemlig klart å presse ut en maksimal ytelse på 1 gigabit per sekund under kontrollerte forhold på laboratoriet, og 500 megabit i sekundet i virkelighetens verden på støyende varemesser. På bakgrunn av disse resultatene, mener forskerne at teoretiske hastigheter på hele 3 Gbit/s er sannsynlig.

Lyset overfører data

Alle lyskilder kan brukes til å sende ut trådløse Internett-signaler.
Alle lyskilder kan brukes til å sende ut trådløse Internett-signaler.Foto: Fraunhofer

HHI presenterer saken som «raskt Internett fra taklampa», og det kan vise seg å bli standarden i framtiden. Teknologien, eller fenomenet, kalles Visible light communication (VLC), og har faktisk vært kjent siden 1800-tallet.

VLC, eller LiFi, fungerer på samme måte som WiFi, men bytter ut mikrobølger med det som kalles terahertz-stråling. LiFi benytter seg med andre ord av lys som informasjonsmedium, og på mottakerenden er det en lyssensor istedenfor den tradisjonelle antennen.

Årsaken til at dette har tatt av de siste årene, er på grunn av den økte utbredelsen og effektiviseringen av lysdioder (LED). I motsetning til glødepærer og lysstoffrør, er lysdioder elektroniske enheter, og kan følgelig kontrolleres på samme måte som datakomponenter.

Tre farger på én gang

Til og med gatelys kan i teorien brukes for å gi biler og passasjerer trådløs dataoverføring.
Til og med gatelys kan i teorien brukes for å gi biler og passasjerer trådløs dataoverføring.Foto: Fraunhofer

HHI har tidligere syslet med den samme teknologien, og nettsiden ExtremeTech sammenligner den ellers så sparsommelige pressemeldingen fra førstnevnte med hva forskerne kom opp med sist.

Forrige gang HHI eksperimenterte med LiFi, klarte systemet å overføre 500 Mbit/s på en avstand på fire meter, og ytelsen ble redusert til 120 Mbit/s på 20 meter.

Dagens teoretiske maksimalkapasitet på 3 Gbit/s kommer av at HHI tar i bruk alle de tre fargene som en LED er i stand til å utstråle, samt presser opp båndbredden til 180 MHz med nye komponenter. Flere tekniske spesifikasjoner er ikke frigitt, men HHI påstår altså at praktisk bruk resulterte i 500 Mbit/s, noe som er brukbart.

På alle gatehjørner

I praksis kan denne teknologien bli implementert nærmest overalt hvor det finnes lyskilder. Dataoverføringen holder seg i tillegg unna andre frekvenser, ettersom terahertz-strålingen opererer på et mye høyere nivå.

Dette er godt nytt for sensitive områder som for eksempel et sykehus, og vil også bli tatt godt imot på messer og andre steder med masse interferens og støy. Andre bruksområder inkluderer selvsagt hjemmet, kontoret, og til og med gatelykter.

LiFi-teknologien har fremdeles et stykke igjen før den begynner å dukke opp på alle gatehjørner og i alle datamaskiner og smarttelefoner, men den er altså på vei.

Lyskommunikasjon er langt fra noe nytt, og i fjor dukket dette opp:
Lager lynraskt trådløst nettverk med laserpekere »

(Kilder: HHI / Fraunhofer via ExtremeTech)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen