Test

Fracture

«To hell with this stupid show business, this ridiculous showbiz, this futile waste of life», fortalte en tydelig lei Hopkins i 1998. Merkelig er det derfor å se den britiske sinnataggen ta uinspirerte roller som i ”Fracture”. Den Oscar-belønnede skuespilleren viker aldri fra sitt velutprøvde repertoar, men gjør allikevel en solid jobb som iskald morder.

To smarte karer dette her.
To smarte karer dette her.

Kjempenes kamp

Anthony Hopkins spiller Ted Crawford, en velstående og lynende intelligent ingeniør med sans for de små detaljene. Etter å ha oppdaget at kona er utro, bestemmer han seg for å ta pistolen i egne hender. Iskald og uten å blunke (litt i stil med Hannibal Lecter) skyter han kona i brystet, vasker hendene og venter på at politiet skal ankomme. Merkelig oppførsel av en morder, tenker du kanskje. Du har helt rett.

Crawford blir tatt hånd om av politiet og alle regner med at dette er en vanntett sak, men det er det selvfølgelig ikke. Advokat-wonderboyen Willy Beachum (Ryan Gosling – ”The Believer”), tar på seg en siste sak for sitt gamle advokatfirma før overgangen til kremjobben i et annet firma. Med en opplagt sak og en vinnerprosent på 97 regner Beachum med at dette skal gå glatt som smør, men det gjør det selvfølgelig heller ikke.

Det er som du kanskje har fått med deg nok av selvfølgeligheter i ”Fracture”. Ikke bli overrasket om du gjetter deg frem til det meste av plottet.

Fjesløst

Tittelen ”Fracture” (betyr ”brist”) kunne ha passet nærmest enhver thriller. Det blir litt som å kalle en pornofilm for ”Orgasm”. Spenningsfilmer av dette slaget består jo nettopp av et mordmysterium som lar seg løse bare man finner nøkkelen (som regel en brist i mordutførelsen) til gåten. Så da sitter vi der, pliktoppfyllende i setene våre og venter på denne bristen vi vet kommer, og da den faktisk er der har filmen nådd slutten. Selve plottet brister imidlertid aldri, men det er heller ikke intrikat nok til at det blir interessant i seg selv.

Metodisk drapsmann. Dette har Anthony gjort før.
Metodisk drapsmann. Dette har Anthony gjort før.

”Fracture” henger godt sammen på samme måte som stilen til den skoleflinke jenta som satt ved siden av deg på skolen. Det store særpreget glimrer med sitt fravær. Litt synd egentlig, fordi man får følelsen av at det ligger mye tanke bak historien og hadde dette vært noe annet enn film, kvantefysikk for eksempel, så ville ”Fracture” slått fast de kronglete stringteoriene en gang for alle. Filmens hovedpersoner minner også mistenkelig på formler som settes opp mot hverandre. Supersmart advokat som hater å tape + like supersmart ingeniør som liker å drepe = klassisk thriller. I sin endimensjonalitet virker det hele logisk nok, men filmen får et problem både med innlevelse og identifikasjon. Man heier litt på begge, ler av Hopkins pussigheter, så går man hjem – og hva het egentlig den thrilleren igjen?

Konklusjon

”Fracture” er en anonym thriller som neppe vil bli husket om noen få år. Medvirkende til det er faktumet at Anthony Hopkins ser ut til å ha sluttet å utfordre seg selv som skuespiller. Her spiller han rutinert sinnsyk - Tenk deg Hannibal, bare mindre intens og eksentrisk. Llikevel fungerer filmen på noen plan, spesielt hvis du liker thrillere. Er du i tillegg fan av krimserien Columbo, kan dette være noe for deg. I ”Fracture” brister logikken aldri, men det gjør dessverre ikke hjertene våre heller.

Se trailer til filmen.

Fracture   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen