TEST: Fractal Design Define R2 Black Pearl
Test

Fractal Design Define R2 Black Pearl

Produsenten Fractal Design er det få som har hørt om hittil. Er du en av de som ikke har fått med deg navnet, bør du ikke akkurat frykte at du ikke har holdt deg oppdatert. Denne svenske produsenten har kastet seg på markedet relativt nylig, og deres fokusområder kan virke hyggelig for mange.

Nøkkelorod som stilrent design, ekstra lavt støynivå, stabile funksjoner og lav pris er ord vi alle liker, spesielt når de står sammen. De har ett kabinett i stallen, og det er dette vi i dag skal ta en nærmere kikk på.

Define R2 heter kabinettet, og leveres i tre farger. Vi har sett på den sorte versjonen, som bærer navnet Define R2 Black Pearl. De to øvrige farge-alternativene du kan velge mellom er titan og grått. På innsiden er det snakk om hele 8 plasser til harddisker, meget gode støymatter og flere andre nyttige funksjoner. Det hele er i tillegg pakket inn i et ganske så snertent design. Bla om, så skal vi ta en skikkelig kikk!

Takk til Komplett som sendte produktet til test.

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 44 x 20,7 x 52 cm
 • Materiale: stål
 • Farge: sort (grå og titan)
 • Utvidelsesplasser 5,25": 2(1)
 • Utvidelsesplasser 3,5": 8(9)
 • Vifter, inkludert: 2 x 120 mm
 • Vifter, ikke inkludert: 4 x 140 mm, 2 x 120 mm
 • Ekspansjonsporter: 7
 • Hovedkortstøtte: Mini-ITX, mATX, ATX
 • Ekstra funksjonalitet: 2 x USB 2.0, 1 x hodesett, 1 x mic, 1x eSATA
 • Strømforsyningsplass: 1, nede
 • Vekt: 12,5 kg

På kabinettets front finner vi funksjonspanelet. Dette er av den enkle sorten, som gir det akkurat de kontaktene du skulle trenge. I tillegg er det hele innfelt på en ganske så pen måte, det blir rett og slett ikke for dominerende på noen måte. Det samme gjelder for oppstartsknappen, og en liten blå lysdiode.

Kabinettet leveres med plass til mange vifter, men ikke mer enn to 12 cm brede enheter følger med. Disse er plassert i front og bakerst, men du kan selv ettermontere minst fire enheter. Støvfiltre er på plass, av den mer solide typen som lett kan rengjøres.

Kabinettet er støydempet på alle kanter. Selv om dette er godt nok i seg selv, er det benyttet støydempingsmatter av den virkelig solide sorten, ikke bare vanlig skumgummi. Begge sidedørene er heldekket, og det samme gjelder for døren i front og topplokket.

Som om dette ikke var godt nok alene, blir kabinettet levert med støydempende matter i viftehullene. Står støynivået høyere rangert enn temperaturen hos deg, kan du tette viftehullene og dermed sørge for at lyden har enda færre veier ut av kabinettet.

Utvendig design

Når produsenten Fractal Design har sagt de skal holde produktene sine stilrene, må vi virkelig si at de har klart det. Det generelle utseendet viser at dette ikke er en totalt slett og firkantet boks. Små enkle kanter og forskjell i metallets utførelse får det hele, etter vår mening, til og se meget pent ut.

Forsiden skjules av en slett aluminiumsdør som henger på gode og tilsynelatende solide hengsler. Sidedøren skjuler det som ligger på innsiden, så at akkurat dette er direkte pent bryr vi oss ikke mye om. To 5,25"-brønner er synlig, samt to deksler som gir deg lett tilgang til støvfiltrene på innsiden. Legg også merke til at sidedøren bærer på en støydempingsmatte. Denne er av skumgummi, og spiser effektivt opp mye av lyden fra den optiske enheten.

På baksiden er det snakk om to farger, hvitt og sort. Etter vår mening passer dette godt sammen, og bryter litt med det øvrige fargevalget. Vi finner syv ekspansjonsporter, noe som utelukker de heftigste skjermkortoppsettene. Det er riktig nok ikke helt meningen at du skal ha noe slikt i dette kabinettet, uansett. Fire hull for vannkjølingsslanger er på plass, noe vi liker.

Topplokket er helt flatt, og som dere kan skimte på bildene over er viftehullene tettet med støydempende matter. Disse kan du enkelt fjerne, og montere på plass vifter eller en 2 x 140 mm radiator, alternativt benytte deg av to 120 mm vifter uten vannkjølingsradiator. Hvorfor skruehullene er plassert slik at du ikke kan benytte en 2 x 120 mm radiator skjønner vi ikke helt, de nye og større enhetene er tross alt ikke like utbredt på markedet enda.

I sidedøren kan du sette inn en vifte, av 120 mm- eller 140 mm-typen. Hullet er som dere ser tettet av en støydempende matte, av den virkelig solide asfalttypen.

Montering

At kabinettet kommer med solide støydempingsmatter, gjør ikke monteringsjobben spesielt vanskelig. Skru løs de to sidedørene, og dytt ut brønndekselet fra innsiden. Skal du montere vifter, må du også skru ut asfaltmattene, noe som er en enkel jobb.

Hovedkortbrettet er ikke fritt, men det har et stort hull som lar deg montere bakplater til kjøleren. Det virkelig geniale her, er at Fractal Design faktisk har klart å lage dette hullet stort nok. Utrolig mange produsenter lager dette et par millimeter for lite i forhold til flere populære sokler. Enkelte av de har påstått at grunnen er at hullet vil komme i veien for skruehullene, men som vi her ser, er det null problem og utvide dette slik at det faktisk passer!

Skjermkortet sklir inn på normal måte, men du får ikke plass til skjermkort som er et par centimeter lenger enn vårt 9800 GTX-kort. Strømforsyningen monteres i bunn av kabinettet, og denne både hviler og blir festet mot vibrasjonsisolerte kanter.

Den gangen vi testet minnegiganten Corsairs kabinett, Obsidian 800D, ble vi mektig imponert over måte de hadde lagt opp til at kabler skulle skjules. Det har undret oss litt hvorfor ingen andre produsenter har fulgt etter, for løsningene var helt geniale. Vi ser nå at Fractal Design har hentet inn ett av triksene, gummiforede gjennomføringshull. Sammen med den lakkerte innsiden, skaper dette et pent og mye renere sluttresultatet når maskinen er ferdig bygget. Det eneste vi skulle ha ønsket oss, var mer plass bak hovedkortbrettet, slik at kabler kunne skjules enklere akkurat der.

Harddisker

Harddiskene festes i egne, hvite, rammer. Det er hele åtte stykker av disse, så du skulle ha nok plass. Disse skrus fast fra undersiden, før rammen føres inn i kabinettet. Festene er vibrasjonsisolert, nok et lite punkt som vil hjelpe støynivået til maskinen nedover.

Optiske enheter

Enkelte ganger har jeg undret meg over hvorfor mellomstore tårnkabinetter ofte leveres med hele seks 5,25" brønner. Er det virkelig så mange som trenger såpass med plass? Hvis du ikke trenger mer enn to av disse, noe som trolig gjelder brorparten av markedet, har Define R2 nok plass for deg. Vi liker at det er prioritert plass til harddisker, fremfor optiske enheter og andre større saker. Uansett, enhetene som skal plasseres her må skrus fast, det er altså ikke snakk om noen form for hurtigfester.

Termiske egenskaper

Testoppsett

 • Hovedkort: Asus M4A79T Deluxe
 • Prosessor: AMD Phenom X4 810 (Kjøler: Scythe Ninja)
 • RAM: 4 GB OCZ Platinum PC3 12800
 • Skjermkort: MSI Nvidia 9800 GTX
 • Harddisk: Western Digital 120 GB
 • Strømforsyning: PCP&C Silencer 610 W

Hovedfokuset ved dette kabinettet er lavt støynivå, ikke termiske egenskaper. Kabinettet benytter ikke bare støydempende matter, men de er av den virkelig gode og solide typen. I tillegg er viftehull tettet. Dette fører til at varmen holder seg lengre og samler seg opp i kabinettet. Vi har testet Define R2 i to runder. Først presenterer vi dere for den normale måte, der kabinettet er testet slik det blir levert.

Om temperaturer

"Idle" representerer temperaturene etter at systemet stod urørt i 30 minutter. "Load" for prosessor representerer temperaturen etter 30 minutter med Prime95, torture test. Denne kjøres i totalt fire instanser, for maksimal varmeutvikling på prosessoren.

"Load" for skjermkort representerer temperaturen etter 30 minutter med Geo Forms gående. "Load" for harddisk representerer temperatur etter en runde med full HDtach. Temperatur utenfor kabinettet var ~22°C

Som vi ser blir ting varmt, og kabinettet får en plassering langt ned på listene. Det er spesielt skjermkortet som får medfart, noe som til dels også gjelder prosessoren. At harddisken får den temperaturen den gjør overrasker oss litt, siden denne i all hovedsak får fersk og kald luft over seg fra utsiden.

Vi valgte også å fjerne alle de støydempende dekslene som tetter viftehullene. Vi satt ikke inn noen vifter, men vi ville se hvordan ting oppførte seg når luften hadde flere veier ut av kabinettet. Det vi fant ut var at prosessortemperaturen sank 4°C, brikkesettet ble 3°C kaldere og skjermkorttemperaturen sank med 5°C. Da snakker vi plutselig veldig gode tall.

Støy

Lavt støynivå er definitivt noe dette kabinettet kan skilte med. På én meters avstand vil vi faktisk strekke oss så langt som å kalle maskinen lydløs. Vi måtte faktisk stikke hodet bak maskinen for å i det hele tatt høre noen form for susing. Vibrasjoner er heller ikke noe problem. Støynivået økte riktig nok litt når vi fjernet viftedekslene, men det er fortsatt snakk om et veldig lavt lydnivå.

Konklusjon

Fractal Design Define R2 Black Pearl er et stilrent og på flere måter et enkelt kabinett. Hovedpoenget med dette produktet er ikke å tilby de beste termiske egenskapene, men å gi deg en maskin som vil opptre så stillegående som overhode mulig. Dette har Fractal Design så absolutt klart. Geniale og solide støydempende teknologier er på plass, og gjør jobben.

På én meters avstand, vil vi faktisk påstå av kabinettet i praksis er lydløs. Dette går derimot utover temperaturene, som blir høyere enn hva vi ønsker. Grunnen til at dette skjer, er fordi viftehullene er tettet med støydempende matter. Disse kan du enkelt fjerne, noe vi gjorde, og temperaturene ble straks bedre. Støynivået ble samtidig ikke spesielt mye høyere.

Kabinettet kommer med et hav av brønner for montering av harddisker. Monteringen skjer smertefritt, og gode hull for kabelgjennomføring er på plass. Sammen med den lakkerte innsiden ser ting ganske så pent ut. Samtidig er det godt å se en kabinettprodusent som faktisk har klart å lage hullet i hovedkortbrettet for montering av bakplater til prosessorkjølere, stort nok.

Prisen er nok en liten gullnøtt vi vil trekke frem ved dette kabinettet. 640 kroner må du ut med, uavhengig av hvilken farge du måtte velge. Dette er etter vår mening slettes ikke ille for et kabinett som byr på en stor grad av lyddemping. Samtidig kan du ofre litt mer støy, mot å få gode termiske egenskaper. Dette er definitivt et genialt kabinett vi vil anbefale til de som ønsker en "lydløs" maskin, noe som ser pent ut og er billig, men ikke stiller de største kravene til termiske egenskaper. Dette er et godt kjøp!


+ Meget lavt støynivå
+ Lett å rydde vekk kabler
+ Fin pris
+ Stilrent design


- Litt varm maskinvare, men slik er det når ting er "lydløst"

Fractal Design Define R2 Black Pearl

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen