TEST: Fractal Design Array
Test

Fractal Design Array

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er på ingen måte lang tid siden den svenske bedriften Fractal Design kastet seg inn i Norge, med en rekke hyggelige lovord. Det som etter vår mening var ekstra flott, var at en rekke av løftene kom med god holdbarhet, og da tenker jeg spesielt på det støydempede kabinettet R2 Black Pearl.

Så fort lanseringsfesten var overstått kom det flere kabinetter, strømforsyninger og diverse tilbehør. Det nyeste kabinettet, andre i rekken, ble noe helt annet enn hva vi tidligere hadde sett. Det er Array vi snakker om, et mini-ITX-basert produkt som er rettet mot de som krever mye lagringskapasitet.

Kabinettet er konstruert ene og alene av aluminium, og er omtrent 30 cm dyp, samt 23 cm i både høyden og bredden. En strømforsyning på 300 watt følger også med. Men, det som kanskje er mest spennende er antallet brønner. Hele seks harddisker i formatet 3,5" har du plass til, samt en enhet på 2,5". Det hele blir avkjølt av en 14 mm vifte plassert i front. Dette betyr derimot at det ikke er plass til noen former for optiske enheter. Hovedfokuset ved kabinettet blir dermed et slags NAS-oppsett. Vi tar en nærmere kikk!

Takk til Komplett som sendte produktet til test.

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 230 x 223 x 350 mm
 • Materiale: Aluminium
 • Farge: Sort
 • Modellnummer: FD-CA-ARRAY-BL
 • Utvidelsesplasser 5,25": 0
 • Utvidelsesplasser 3,5": 6
 • Utvidelsesplasser 2,5": 1
 • Vifter, inkludert: 1 x 140 mm
 • Vifter, ikke inkludert: 0
 • Ekspansjonsporter: 1
 • Hovedkortstøtte: Mini-ITX
 • Ekstra funksjonalitet: Ingen
 • Strømforsyningsplass: 1, inkludert
 • Vekt: 4,1 kilo

Litt overraskende er det at kabinettet kommer uten noen form for funksjonspanel. Array kommer faktisk uten de fleste funksjoner, fremsiden av kabinettet er så slett som den lar seg gjøre. Det eneste vi kan finne her, er oppstartsknappen med blå belysning.

Kabinettet leveres med én vifte, 140 mm i bredden plassert i front. Denne må suge luften inn fra tre kanter i front men ikke rett inn. Ikke helt optimalt, men det får være. På en annen side dekker bredden absolutt alle lagringsmediene i kabinettet, før luften flyter over hovedkortet og ut via en rekke luftehull på baksiden. Støvfilter er også på plass.

Utvendig design

Array er uten tvil et lett kabinett, 4 kilo er på ingen måte mye for et slikt kabinett. Kontruksjonen er meget enkel, men samtidig veldig solid. Aluminiumet er børstet hele veien og sortlakkert.

Forsiden er helt slett, uten noen hull eller ujevnheter. Sidekantene er avrundet bakover mot resten av kabinettet, mens topp- og bunnkanten er rettvinklet. En liten oppstartsknapp med blå belysning befinner seg i front.

Baksiden byr på en rekke luftehull, og vi kan ikke se noe problem i at luften vil holdes unødvendig lenge igjen på innsiden av kabinettet. Én ekspansjonsport er på plass. Strømforsyningen går inn i topp, en enhet som suger luften fra sin egen underside og ut av kabinettet.

Topplokket er faktisk enda slettere enn fremsiden, pent og simpelt. Topplokket er en aluminiumsplate på et par millimeter, og holdes fast ved hjelp av en rekke skruer.

Helt til slutt må vi ta for oss sidekantene. Det hele er ikke akkurat spennende, det er pent og stilrent. Luftehull er stanset inn på begge sider slik at den interne luftstrømmen blir forbedret. La oss ta en kikk på innsiden, og få montert komponentene!

Montering

På et kabinett som dette, er det topplokket som skal trekkes vekk, ikke sidedørene. Seks vanlige stjerneskruer holder dette på plass. Når innsiden blir synlig for deg, må du fjerne både harddiskrammen og strømforsyningen før monteringen av maskinvaren kan begynne.

Avstandsstykker for ITX-hovedkortet er allerede på plass. Legg kortet der det skal være, og stram til de medfølgende skruene. Skjermkortet vårt er integrert i hovedkortet, men har du dette eksternt har du plass til opptil 14 cm lange enheter.

Strømforsyningen kan du nå skru tilbake der den hører hjemme. Kablene har en perfekt lengde i forhold til de fleste hovedkort og andre produkter du måtte montere i kabinettet. Det blir dermed ikke et evig kaos på innsiden, samtidig som kablene ikke blir for korte.

Harddisker

Det neste steget blir lagringsmediene. 2,5"-enheten festes på undersiden av rammen, uten vibrasjonsisolering. Sistnevnte er tross alt noe man neppe trenger, SSD-er har ingen bevegelige deler. Vanlige 3,5"-harddisker festes igjennom gode vibrasjonsisoleringer, i tillegg til at hele rammen blir isolert fra resten av kabinettet ved montering.

Optiske enheter

Kabinettet har ikke rom for optiske enheter, så her må du benytte eksterne enheter.

Harddiskrammen tar opp det meste av plassen i kabinettet, men det er fortsatt godt med rom rundt prosessorkjøleren. "Godt med plass" blir riktig nok et relativt begrep i slike tilfeller, små kabinetter som dette byr ikke akkurat på god plass generelt sett. Fractal Design opplyser selv at prosessorkjøleren ikke kan være høyere enn 9 cm.

Termiske egenskaper

Testoppsett

 • Hovedkort: Zotac Ion F-series
 • Prosessor: Intel Atom N330 (Kjøler: Passiv)
 • RAM: Corsair CM2x512-8500
 • Skjermkort: Integrert Nvidia Geforce Cuda
 • Harddisk: Western Digital Black 640 GB
 • Strømforsyning: Corsair HX650W

Den store viften i front, kombinert med en rekke luftehull andre steder på kabinettet burde i det minste ikke sette noe enormt negativt press på luftflyten. Harddiskene kjøles i førsteomgang, før prosessoren og strømforsyningen får din del av kaken. Hvis du ikke fyller kabinettet med harddisker, kan du lett tilpasset luftstrømmen til å gå direkte på prosessoren.

Om temperaturer

"Idle" representerer temperaturene etter at systemet stod urørt i 30 minutter. "Load" for prosessor representerer temperaturen etter 30 minutter med Prime95, torture test. Denne kjøres i totalt fire instanser, for maksimal varmeutvikling på prosessoren.

"Load" for harddisk representerer temperatur etter en runde med full HDtach. Temperatur utenfor kabinettet var ~22°C

Litt stilig er det å se at temperaturmålingene viser nøyaktig samme tall som Siverstone' SG06, et kabinett med en helt annen innside. Vi sier derfor det samme som tidligere, 71°C på vår passivt kjølte prosessor kan virke avskrekkende, men det er overhode ikke ille.

Når det gjelder harddisktemperaturen, har vi kommet frem til denne på samme måte som tidligere, ved å plassere enheten i det mest ideelle stedet i forhold til luftstrømmen. Temperaturene vi da ser er helt fisefine, spesielt når det er liten forskjell mellom liten og stor belastning.

Siden dette kabinettet også er beregnet for NAS-oppsett, kjørte vi også en ekstra test. Hovedkortet vårt har bare tre Sata-tilkoblinger, så vi monterte inn tre harddisker, stresset alle, og målte temperaturen på den som lå klemt inn i midten. Denne kom til slutt i land med en temperatur på 36°C, noe som fortsatt er innen for en akseptabel driftstemperatur. Prosessortemperaturen steg i samme slengen naturlig nok med 2°C.

Støy

Kabinettet er mer eller mindre kun en stor aluminiumsplate uten noen videre lydbeskyttelse, så kabinettet i seg selv demper ikke mye støy. Vibrasjoner er overhode ikke noe problem, og prosessoren er passivt kjølt. Det vi skal trekke frem, er at både viften og strømforsyningen er særdeles stillegående. Støynivået er rett og slett behagelig.

Konklusjon

Fysisk sett er ikke Fractal Design Array et utrolig lite kabinett, men det er mindre enn det meste. Det er basert på ITX-platformen, noe som i sin tur setter rammene. Det noe unike ved Array er at kabinettet kommer utrustet med plasser for hele syv lagringsmedier, og da er det fortsatt god plass til en rekke andre komponenter.

Vi ser i all hovedsak for oss at dette kabinettet vil bli brukt som en slags NAS-enhet du selv setter opp. Selv om det finnes mange slike ferdige løsninger på markedet, har du her en større frihet til å velge oppsettet selv. Samtidig ser vi få problemer i at du kan benytte dette kabinettet til et mediasenter.

Vi ser riktig nok ett problem ved overnevnte forslag, og det er at kabinettet ikke legger opp til en intern optisk enhet. Om du skulle trenge denne, avhenger du av en ekstern enhet. Dette vil i en rekke tilfeller bli en ulempe.

Først av alt vil vi se litt på rene NAS-enheter, uten lagringsmedier med tilsvarende fleksibilitet som et hjemmemekket oppsett vil gi deg. Her må vi regne veldig rundt, fordi en NAS-enhet kommer med samtlige komponenter inkludert, uten eller med lagringsmedium som gjerne også har hot-swap-støtte. En kostnad på 800-1000 kroner og gjerne mye lenger opp er derfor ikke akkurat urealistisk om vi skal sammenligne med dette kabinettet. Fractal Design Array har en prislapp på rundt 1130 kroner. Vi vil ikke si at dette på noen måte er ille for et kabinett som gir deg hele syv plasser for lagringsmedier, samtidig som det ikke er overraskende billig.

Ekstra flott er det da at kabinettet kan by på gode termiske egenskaper. Samtidig kan du lett sette sammen en meget stillegående maskin ved hjelp av en passivt kjølt prosessor, for både den medfølgende strømforsyningen og den 14 cm brede viften er spesielt stillegående. Trenger du mye lagringsplass i et lite og nett kabinett? Vel, da er dette definitivt noe vi kan gå god for.


+ Gode temperaturer
+ Plass til mange harddisker (inkl. 2,5")
+ Stillegående
+ Enkel monteringsprosess


- Ikke plass til optisk enhet eller hot-swap

Fractal Design Array

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen