TEST: Fractal Design Define R4

Test Fractal Design Define R4

Alle gode ting er... fire?

Fractal Design gir seg ikke, Define R4 er enda litt bedre på alle måter.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hvorfor fikse noe som ikke er ødelagt? Vel, for å forbedre det selvsagt! Det er nok nettopp en slik mentalitet svenskene bak Fractal Design må ha hatt da de bestemte seg for å lage enda en utgave av det veldig populære kabinettet Fractal Design Define. Vi kan nå telle helt til fire versjoner av dette produktet.

Fractal Design mener selv at Define R4, som dette kabinettet heter, er det aller ypperste du kan finne av støydempede kabinetter. Det er inkludert helt nye stillegående vifter med hastighetskontroll, og brukervennligheten har økt på flere hold. Den minimalistiske stilen vi tidligere har falt pladask for er også beholdt.

Vi legger merke til at spesifikasjonene til Fractal Design Define R4 er temmelig like forgjengeren. Faktisk er det lite som ved første øyekast har endret seg. Men når vi ser litt nærmere på de fysiske målene kan vi se at Define R4 har vokst litt siden forrige utgave.

Med noen centimeter ekstra i høyde og bredde, skal det være litt mer plass til å gjemme unna kabler enn i Fractal Design Define R3. Noen få centimeter høres kanskje ikke så mye ut, men det er faktisk nok til å avgjøre om du må kjempe og svette for å få igjen høyre sidedør, eller bare elegant sette den på plass. Define R4 er altså litt større enn Define R3, men er fremdeles langt mindre enn Fractal Design Define XL som vi tidligere har testet.

Spesifikasjoner
Materialer
Plast og stål
Farger
Black Pearl
Titanium Grey
Arctic White
Utvidelsesplasser
2 x 5,25"
8 x 3,5"/2,5"
2 x 2,5"
Vifter
2 x 140 mm inkludert
5 x 120 mm eller 140 mm ikke inkludert
Ekspansjonsspor
7 + 1 (vertikal), festet med tommelskruer
Støttede hovedkort
ATX
micro-ATX
mini-ITX
Eksterne tilkoblinger
2 x USB 2.0
2 x USB 3.0
Mikrofon og hodetelefon
Strømforsyning
Plass til én, nederst i kabinettet
Dimensjoner
Høyde: 46,4 cm
Bredde: 23,2 cm
Dybde: 52,3 cm
Vekt
12,3 kg
Pris
Fra 795 kr

Takk til Fractal Design som sendte produktet til test.

Førsteinntrykk og utseende

Et av de sterkeste argumentene for å kjøpe Fractal Design Define R4 er den stilrene og pene designen. Men det kan være litt vanskelig å vurdere når du bare ser bilder på Internett hvorvidt et produkt virkelig er så pent som det ser ut.

Men etter å ha tafset på Fractal Design Define R4 i et kvarters tid, kan vi trygt si at vi ikke har blitt skuffet. Her er det børstet metall og robust plast som gjelder, det lukter kvalitet lang vei.

Feiende flott i front

Utsiden av fronten er kun en stor overflate i børstet metall. Dette er veldig stilrent og pent, og ikke minst lett å holde rent. Frontdøra svinger opp til venstre, noe som føles uanstrengt og lett.

På innsiden av den enkle frontdøra finner vi to brønner til 5,25-tommers enheter. Det er også her vi finner den ene av de to medfølgende viftene. Det er en stor viftegrill i plast som kan fjernes, hvor det er plass til to vifter som kan trekke kald luft inn i kabinettet. Bak denne luken finner vi også et uttakbart støvfiler som er lett å rengjøre.

Det er flere tegn på støydempende egenskaper i front av kabinettet. Innsiden av frontdøra har støydempende materiale, og ved siden av plassen til optiske enheter er det en liten hastighetskontroll til viftene. Du kan velge mellom lav, middels og høy, og styre opptil tre vifter.

Funksjonell toppetasje

På toppen av kabinettet er det to plasser til enten 120 mm eller 140 mm brede vifter. Her kan det godt tenkes at du ønsker å plassere en dobbel vannkjølingsradiator, noe det i følge Fractal Design skal være plass til. Men har du en tykk radiator og/eller tykke vifter kan det bli litt for trangt. Når du ikke har vifter her tettes åpningene med støydempingsmatter for at lyden ikke skal lekke ut.

Helt fremst og øverst på kabinettet er det også et enkelt funksjonspanel. Det inneholder to USB 3.0, to USB 2.0, lydtilkoblinger og em av/på- og resetknapp. Det lyser et blått lys rundt av/på-knappen når maskinen er skrudd på.

Vi legger merke til at Fractal Design har gått bort fra eSATA-tilkoblingen som de brukte på Define R3 og Define XL. Antageligvis på grunn av overgangen til USB 3.0, og at eSATA blir brukt av særdeles få.

Gode luftemuligheter

På undersiden av Fractal Design Define R4 er det et uttrekkbart støvfilter til en 120 mm eller 140 mm bred vifte. Vi ser også de fire gummiføttene som kabinettet står på, som absorberer mye av vibrasjonene fra maskinvaren og hindrer at støyen forplanter seg.

Begge sidedørene til Define R4 er foret med støydempende materiale, slik som toppen og fronten av kabinettet. Høyre sidedør er temmelig begivenhetsløs, mens det på venstre sidedør er funnet plass til en 140 mm bred vifte.

Dersom du trenger litt ekstra kald luft til prosessoren eller skjermkortet er det lite som slår å ha en vifte som blåser rett på kjølerne. Selv om det ikke følger med en vifte som standard er dette lett å montere på egenhånd.

Bred over baken

På baksiden av kabinettet ser vi den andre 140 mm brede viften som følger med når du går til innkjøp av et Fractal Design Define R4. Vi ser i tillegg et par ting som har forandret seg siden forrige utgave av Fractal Design Define.

Det er ikke lenger hull til ekstern vannkjølingsutstyr. Antageligvis fordi det er ganske få som bruker det, og dersom du har lyst på vannkjøling er det godt med plass på innsiden av kabinettet.

Define R4 er litt bredere over baken enn Define R3, og den ekstra plassen har Fractal Design brukt blant annet til å inkludere et vertikalt tilleggskort-spor. Dette kan gjerne være ekstra tilkoblinger av typen USB, eSATA eller firewire, men det kan også være viftestyring for eksempel.

Installasjon

Du skal ut med to tommelskruer i hver sidedør før du kommer til alle godsakene på innsiden av Fractal Design Define R4. Fractal Design har brukt noe av den ekstra bredden til Define R4 til å gjøre plassen mellom hovedkortbrettet og høyre sidedør ekstra bred. Dette fører til at det er lettere å både gjemme overflødige kabler, og å lukke sidedøren når du er ferdig med monteringen.

Inn med moroa

Når du skal inn med maskinvaren får du nok av albuerom. Kabinettet føles romslig og det er godt merket hvor du skal skru inn avstandsskruene for hovedkortet ditt. Bredden i kabinettet sørger for at du kan få plass til prosessorkjølere som er hele 17 centimeter høye.

Strømforsyningen smetter lett på plass, og det er enkelt å trekke kabler gjennom hovedkortbrettet. Dette gjør det også lett å skjule kabler. Det er nok av hull i hovedkortbrettet slik at kabler ikke er særlig synlige, samme hvor de går hen.

Med den øverste harddiskbrønnen på plass kan du montere et skjermkort som er inntil 29,5 centimeter langt. Dermed vil du få plass til de kraftigste skjermkortene på markedet i dag. Men dersom plassen allikevel ikke skulle strekke til, kan du fjerne den øverste harddiskbrønnen og få plass til kort som er inntil 43 centimeter lange.

Harddisker og optiske enheter

Når det gjelder både harddisker og optiske enheter er du nødt til å ta skrutrekkeren fatt. Optiske enheter settes inn gjennom fronten etter at du har fjernet plastdekselet til brønnen. Deretter skrur du enheten fast med to vanlige skruer på hver side. Her får du altså ingen vibrasjonsdemping.

Harddisker monteres i hver sin ramme som det er plass til åtte av inni kabinettet. Det brukes fire skruer per harddisk, og her benyttes det veldig myk gummi mellom rammen og harddisken som sørger for god vibrasjonsdemping. Men vil du ha en virkelig stillegående PC kan en SSD være lurt å investere i.

Se også: SSD-anbefalinger

Resultat

Bildet sier mer enn tusen ord. Det blir ganske ryddig med veldig liten innsats inni Fractal Design Define R4. Mye av grunnen til dette er den gode plassen bak hovedkortbrettet. Her kan kabler gjemmes lett.

Fractal Design Define R4 bruker noen litt gammeldagse metoder for montering av harddisker og optiske enheter, men ellers følger dette kabinettet de fleste industristandarder. Siden kabinettet virker å være godt gjennomført og av høy kvalitet har vi lite å sette fingeren på her.

Termiske egenskaper

Vi har satt inn et oppsett med mATX-hovedkort i Fractal Design Define R4. Dette er for å kunne sammenlikne små kabinetter med de litt større midi- og fulltower-kabinettene som hovedsaklig bruker ATX-standarden.

Vi er i ferd med å endre rutinene for testing av kabinetter, hovedsaklig på grunn av fornuftige innspill i kommentartrådene. Men inntil disse nye rutinene er ferdigstilt er det fremdeles maskinvaren nedenfor som blir brukt.

Testoppsett
Hovedkort
Gigabyte GA-P55M-UD4
Prosessor
Intel Core i5 760 (Kjøler: Intel stock)
RAM
2 GB OCZ Platinum PC3 12800
Skjermkort
ATI Radeon HD 5830
Harddisk
Western Digital Caviar Black 640 GB
Strømforsyning
Corsair HX 650 W

Det er kun to medfølgende vifter i Fractal Design Define R4. Disse er i tillegg av den stillegående typen, og opererer maksimalt på 1000 rpm. Dermed har vi ikke alt for høye håp om lave temperaturer med dette kabinettet. Dessverre testet vi Define R3 med annen maskinvare, så vi får ikke sammenlignet temperaturene til Define R4 med Define R3.

Om temperaturer

"Idle" representerer temperaturene etter at systemet stod urørt i 30 minutter. "Load" for prosessor representerer temperaturen etter 30 minutter med Prime95, torture test. Denne kjøres i totalt fire instanser, for maksimal varmeutvikling på prosessoren.

"Load" for skjermkort representerer temperaturen etter 30 minutter med FurMark gående. "Load" for harddisk representerer temperatur etter en runde med full HDtach. Temperatur utenfor kabinettet var ~22°C

PS: Idle-temperaturen på prosessoren er i noen tilfeller lavere enn romtemperaturen. Dette er fordi temperatursensoren i prosessoren ikke er justert helt riktig. Siden dette gjelder for alle kabinetter vi tester blir sammenligningene uansett gyldige.

Vi ble positivt overrasket over temperaturene vi registrerte i Fractal Design Define R4. Prosessortemperaturen var veldig lav, og system- og skjermkorttemperaturene var heller ikke dårlige. Med tanke på at du kan sette inn fem vifter til, på strategiske plasser som sidedør og i toppen, vil vi si at dette kabinettet har veldig godt kjølepotensial.

Når det gjelder harddisktemperaturer, så må vi trekke frem det faktum at kalde harddisker ikke nødvendigvis er bedre enn varme harddisker. Google gjorde en massiv undersøkelse på akkurat dette, og temperaturene vi i dag ser er faktisk litt i laveste laget for en god levetid på diskene. Bruker du mer enn én harddisk kan derimot temperaturene stige litt, noe de bare vil ha godt av.

Støy

De medfølgende viftene er av den stillegående sorten. De er av Fractal Design sin egen type som de kaller Silent Series R2, og kjører på 1000 rpm som høyeste hastighet. Det er i tillegg en liten viftestyring inkludert i kabinettet som lar deg velge om viftene skal mates med 5, 7 eller 12 volt. Dette kan oversettes til lav, middels eller høy hastighet.

Med viftene på laveste hastighet kan vi knapt høre maskinen på omtrent én meters avstand. Dersom du gir viftene 12 volt blir viftesusen tydelig, men ikke plagsom. Vi skulle gjerne sett muligheten til å styre mer enn tre vifter, men da må du nok investere i en mer omfattende viftestyring.

Konklusjon

Fractal Design Define R4 koster i skrivende stund rundt 800 kroner. For denne summen lover Fractal Design deg et meget stillegående kabinett som skal takle alle utfordringer moderne maskinvare kan by på, slik som støy, varme og plasskrevende komponenter.

Vi synes Define R4 gjør en god jobb med å få unna den varme luften. Den er kun utstyrt med to vifter fra fabrikk, men disse er effektive nok til å holde vårt middels kraftige system kaldt nok i massevis. Kabinettet byr på store muligheter for både omfattende luftkjøling og vannkjøling, så rent termisk bør dette kabinettet kunne tilfredsstille de fleste.

Det vi liker mest med Fractal Design Define R4 er den lekre designen og solide konstruksjonskvaliteten. I tillegg synes vi kabinettet er romslig uten å bli for stort. Det er også brukervennlig, stillegående og kjølig selv med to vifter. Vi har rett og slett lite å sette fingeren på.

Alt i alt synes vi Fractal Design Define R4 gir deg mye kabinettglede for pengene. Hadde det kostet mer enn tusen kroner ville det blitt for dyrt, men for 800 kroner kan det lett hamle opp mot de enda billigere kabinettene på markedet. Dette er nemlig uten tvil et av de mest gjennomføre kabinettene på markedet i dag. I likhet med forgjengeren Fractal Design Define R3, vil vi varmt anbefale den oppdaterte Define R4.


Pen design
God kvalitet
Lave temperaturer
Stillegående
Romslig, men ikke for stort


Ingen spesielleAndre alternativer

Dersom du ønsker et støydempet kabinett men synes at 800 kroner blir litt for dyrt, kan du få Cooler Master Silencio 550for rundt 500 kroner. Her er til og med hot-swap og minnekortleser på plass.

Dette kabinettet føles derimot ikke fullt så robust og gjennomført som Fractal Design Define R4, men gir veldig mye kabinett for pengene. Men det har ikke i nærheten like gode termiske egenskaper, i alle fall ikke rett fra fabrikk. I denne kampen får behov og lommebok avgjøre.

Vi kan ellers anbefale å ta en kikk i vår testavdeling for kabinetter, her finner du til en hver tid alle kabinettene vi har testet, og den laveste prisen i nettbutikkene.

Har du en kommentar til denne testen, eller kanskje en anbefaling av et annet kabinett i samme kategori? Bruk kommentarfeltet nedenfor og spre din visdom med resten av oss!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen