TEST: Fractal Design Define R4

Test Fractal Design Define R4

Alle gode ting er... fire?

Fractal Design gir seg ikke, Define R4 er enda litt bedre på alle måter.

Termiske egenskaper

Vi har satt inn et oppsett med mATX-hovedkort i Fractal Design Define R4. Dette er for å kunne sammenlikne små kabinetter med de litt større midi- og fulltower-kabinettene som hovedsaklig bruker ATX-standarden.

Vi er i ferd med å endre rutinene for testing av kabinetter, hovedsaklig på grunn av fornuftige innspill i kommentartrådene. Men inntil disse nye rutinene er ferdigstilt er det fremdeles maskinvaren nedenfor som blir brukt.

Testoppsett
Hovedkort
Gigabyte GA-P55M-UD4
Prosessor
Intel Core i5 760 (Kjøler: Intel stock)
RAM
2 GB OCZ Platinum PC3 12800
Skjermkort
ATI Radeon HD 5830
Harddisk
Western Digital Caviar Black 640 GB
Strømforsyning
Corsair HX 650 W

Det er kun to medfølgende vifter i Fractal Design Define R4. Disse er i tillegg av den stillegående typen, og opererer maksimalt på 1000 rpm. Dermed har vi ikke alt for høye håp om lave temperaturer med dette kabinettet. Dessverre testet vi Define R3 med annen maskinvare, så vi får ikke sammenlignet temperaturene til Define R4 med Define R3.

Om temperaturer

"Idle" representerer temperaturene etter at systemet stod urørt i 30 minutter. "Load" for prosessor representerer temperaturen etter 30 minutter med Prime95, torture test. Denne kjøres i totalt fire instanser, for maksimal varmeutvikling på prosessoren.

"Load" for skjermkort representerer temperaturen etter 30 minutter med FurMark gående. "Load" for harddisk representerer temperatur etter en runde med full HDtach. Temperatur utenfor kabinettet var ~22°C

PS: Idle-temperaturen på prosessoren er i noen tilfeller lavere enn romtemperaturen. Dette er fordi temperatursensoren i prosessoren ikke er justert helt riktig. Siden dette gjelder for alle kabinetter vi tester blir sammenligningene uansett gyldige.

Vi ble positivt overrasket over temperaturene vi registrerte i Fractal Design Define R4. Prosessortemperaturen var veldig lav, og system- og skjermkorttemperaturene var heller ikke dårlige. Med tanke på at du kan sette inn fem vifter til, på strategiske plasser som sidedør og i toppen, vil vi si at dette kabinettet har veldig godt kjølepotensial.

Når det gjelder harddisktemperaturer, så må vi trekke frem det faktum at kalde harddisker ikke nødvendigvis er bedre enn varme harddisker. Google gjorde en massiv undersøkelse på akkurat dette, og temperaturene vi i dag ser er faktisk litt i laveste laget for en god levetid på diskene. Bruker du mer enn én harddisk kan derimot temperaturene stige litt, noe de bare vil ha godt av.

Støy

De medfølgende viftene er av den stillegående sorten. De er av Fractal Design sin egen type som de kaller Silent Series R2, og kjører på 1000 rpm som høyeste hastighet. Det er i tillegg en liten viftestyring inkludert i kabinettet som lar deg velge om viftene skal mates med 5, 7 eller 12 volt. Dette kan oversettes til lav, middels eller høy hastighet.

Med viftene på laveste hastighet kan vi knapt høre maskinen på omtrent én meters avstand. Dersom du gir viftene 12 volt blir viftesusen tydelig, men ikke plagsom. Vi skulle gjerne sett muligheten til å styre mer enn tre vifter, men da må du nok investere i en mer omfattende viftestyring.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen