TEST: Fractal Design Define R4

Test Fractal Design Define R4

Alle gode ting er... fire?

Fractal Design gir seg ikke, Define R4 er enda litt bedre på alle måter.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Førsteinntrykk og utseende

Et av de sterkeste argumentene for å kjøpe Fractal Design Define R4 er den stilrene og pene designen. Men det kan være litt vanskelig å vurdere når du bare ser bilder på Internett hvorvidt et produkt virkelig er så pent som det ser ut.

Men etter å ha tafset på Fractal Design Define R4 i et kvarters tid, kan vi trygt si at vi ikke har blitt skuffet. Her er det børstet metall og robust plast som gjelder, det lukter kvalitet lang vei.

Feiende flott i front

Utsiden av fronten er kun en stor overflate i børstet metall. Dette er veldig stilrent og pent, og ikke minst lett å holde rent. Frontdøra svinger opp til venstre, noe som føles uanstrengt og lett.

På innsiden av den enkle frontdøra finner vi to brønner til 5,25-tommers enheter. Det er også her vi finner den ene av de to medfølgende viftene. Det er en stor viftegrill i plast som kan fjernes, hvor det er plass til to vifter som kan trekke kald luft inn i kabinettet. Bak denne luken finner vi også et uttakbart støvfiler som er lett å rengjøre.

Det er flere tegn på støydempende egenskaper i front av kabinettet. Innsiden av frontdøra har støydempende materiale, og ved siden av plassen til optiske enheter er det en liten hastighetskontroll til viftene. Du kan velge mellom lav, middels og høy, og styre opptil tre vifter.

Funksjonell toppetasje

På toppen av kabinettet er det to plasser til enten 120 mm eller 140 mm brede vifter. Her kan det godt tenkes at du ønsker å plassere en dobbel vannkjølingsradiator, noe det i følge Fractal Design skal være plass til. Men har du en tykk radiator og/eller tykke vifter kan det bli litt for trangt. Når du ikke har vifter her tettes åpningene med støydempingsmatter for at lyden ikke skal lekke ut.

Helt fremst og øverst på kabinettet er det også et enkelt funksjonspanel. Det inneholder to USB 3.0, to USB 2.0, lydtilkoblinger og em av/på- og resetknapp. Det lyser et blått lys rundt av/på-knappen når maskinen er skrudd på.

Vi legger merke til at Fractal Design har gått bort fra eSATA-tilkoblingen som de brukte på Define R3 og Define XL. Antageligvis på grunn av overgangen til USB 3.0, og at eSATA blir brukt av særdeles få.

Gode luftemuligheter

På undersiden av Fractal Design Define R4 er det et uttrekkbart støvfilter til en 120 mm eller 140 mm bred vifte. Vi ser også de fire gummiføttene som kabinettet står på, som absorberer mye av vibrasjonene fra maskinvaren og hindrer at støyen forplanter seg.

Begge sidedørene til Define R4 er foret med støydempende materiale, slik som toppen og fronten av kabinettet. Høyre sidedør er temmelig begivenhetsløs, mens det på venstre sidedør er funnet plass til en 140 mm bred vifte.

Dersom du trenger litt ekstra kald luft til prosessoren eller skjermkortet er det lite som slår å ha en vifte som blåser rett på kjølerne. Selv om det ikke følger med en vifte som standard er dette lett å montere på egenhånd.

Bred over baken

På baksiden av kabinettet ser vi den andre 140 mm brede viften som følger med når du går til innkjøp av et Fractal Design Define R4. Vi ser i tillegg et par ting som har forandret seg siden forrige utgave av Fractal Design Define.

Det er ikke lenger hull til ekstern vannkjølingsutstyr. Antageligvis fordi det er ganske få som bruker det, og dersom du har lyst på vannkjøling er det godt med plass på innsiden av kabinettet.

Define R4 er litt bredere over baken enn Define R3, og den ekstra plassen har Fractal Design brukt blant annet til å inkludere et vertikalt tilleggskort-spor. Dette kan gjerne være ekstra tilkoblinger av typen USB, eSATA eller firewire, men det kan også være viftestyring for eksempel.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen