Fra kjøkkenbenk til jobb

Til tross for at Japan lenge har blitt betraktet som et av verdens mest moderne samfunn, er det mange eldre skikker og ordninger som overlever i skyggen av roboter og en enorm teknologiindustri. Skillet mellom mann og kvinne er blitt et stadig større problem i den asiatiske keiserrepublikken, og er blitt et hett tema de siste 20 årene. Grunnen til det er at japanske kvinner, til tross for like rettigheter og en høy utdanning, ofte blir tvunget til å bli husmødre så snart de har giftet seg.

Mens husmorrollen er et stadig mer forsvinnende samfunnselement her til lands og i store deler av den vestlige verden, er hjemmeværende husmødre fortsatt en av hjørnesteinene i det japanske samfunnet. Japanske kvinner har like rettigheter som menn, tar høyere utdanning og jobber på lik linje med menn i samfunnet, men sendes rett til kjøkkenbenken så snart de gifter seg. Problemet for japanske kvinner er at samfunnet støtter seg på at de holder seg hjemme, og de befinner seg dermed i en tvangstrøye som er vanskelig å komme utav.

Hjemmeværende kvinner har en rekke oppgaver som er vanskelig å komme vekk fra. Siden japanerne har blant verdens lengste arbeidsøkter, i enkelte tilfeller fra tidlig morgen til sen kveld, er det opp til kvinnen å ta seg av mannen når han kommer hjem fra jobb. Skolebarn har gjerne 10 timer skoledag, og jobber flittig med skolearbeid når de er hjemme, og trenger derfor også noen å støtte seg på i hverdagen. Det er også vanlig at japanske eldre flytter hjem til sin eldste sønn, og at hans kone derfor tar seg av de eldre.

Mobiltelefonen endrer samfunnet
Det japanske tidsskriftet IPS skriver i dag at japanske kvinner nå i stadig større grad bruker mobiltelefonen for å få dagen til å henge sammen. Stadig flere jobber i tillegg til å ta for seg oppgavene i hjemmet, og sjonglerer mellom jobb og husarbeid med hjelp av telefonen.

Marika Oshima, som jobber for de japanske velferdsmyndighetene sier til IPS at livet hennes endret seg radikalt etter at hun skaffet sin 80 år gamle svigermor en mobiltelefon. - Mobilelefonen spiller en viktig rolle i livet mitt ettersom jeg nå både kan jobbe og holde oversikt over henne gjennom telefonen.


(Illustrasjonsfoto)

Oshimas valg av telefon er ikke tilfeldig. Hun har kjøpt Docomos 'Raku Raku' til svigermoren, som har egne finesser til akkurat de formålene Oshima bruker mobiltelefonen til. Telefonen har kamera for videosamtaler, epostleser og en samkjørt kalender som sørger for at hun til enhver tid vet hvordan det går med svigermoren.

Og hun er ikke alene. Stadig flere kvinner kombinerer jobb med husarbeid, og ettersom Japan sliter med en stadig eldrende befolkning og stadig færre arbeidstakere er landet totalt avhengig av at kvinner også jobber etter at de har giftet seg.

Myndighetene i flere byer roser nå kvinner som følger Oshimas eksempel og gir bonuser til kvinner som tar seg av de eldre. Myndighetene har nemlig funnet ut at den stadig voksende befolkningen av eldre vil kvele økonomien om samtlige av dem skal bo på eldrehjem. Å lønne kvinner som tar seg av sine eldre slektninger hjemme blir derfor sett på som et sparetiltak.

Og eldreomsorgen er ikke det eneste tilfellet der kvinner bruker mobiltelefonen til å stå mer fritt. I vår gikk Docomo ut og lanserte en serie med barnetelefoner som skal gjøre barn mer selvstendig fra moren. Med enkle 3G-telefoner skal foreldrene kunne spore barnet sitt, selv om telefonen er avslått, og skulle en overgriper prøve seg kan barnet trykke på en knapp som utløser en 100 desibels alarm.

Endringene er såpass store at også operatørene endrer sitt tilbud for å tilfredstille det nye markedet. Marika Oshima har rundt tusen kroner hver måned bare i mobilregninger. - Jeg har råd til det, sier Oshima, og legger til at prisen er verdt det hun får igjen av frihet.

(Kilder: IPS News, TMCnet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen