Fra 1G til 3G

1G - Første generasjons mobiltelefoni

Denne teknologien ble utviklet tidlig på 80-tallet. Systemet hadde veldig begrenset kapasitet, og man brukte analoge telefoner. Med dette nettverket hadde man dessuten mye støy og forstyrrelser på linjen, og det var heller ikke noen form for kryptering eller annen sikkerhet på linjene.

2G - Andre generasjons mobiltelefoni

Ble utviklet 10 år etter 1G. Dette var det første digitale mobile nettverket. Med dette systemet fikk man bedre talekvalitet, større kapasitet med tanke på for eksempel rekkevidde, og mindre strømforbruk. Digital telefoni betyr i praksis at stemmen blir omgjort til språket datamaskiner bruker for å kommunisere (nuller og ett-tall), for så å igjen bli konvertert tilbake til lyd når signalene når frem til mottakeren. I tillegg fikk man også muligheten til å sende tekstmeldinger på opptil 160 tegn til andre telefoner med støtte for dette. Etter hvert fikk man også muligheter for å koble opp mot internett via telefonene, selv om dette gikk tregt.

2,5G og 2,75G - Overgangsstandardene

2,5G er betegnelsen på et nettverk som har de samme
funksjonene som 2G, men med GPRS, som muliggjør mye raskere overføringshastigheter enn før. GPRS er IP-basert og man betaler kun for mengde data som er lastet ned, istedet for å betale etter hvor lenge man er på internett. - 2,75G betegner andregenerasjons nettverk som er utviklet for de operatørene som ikke har kjøpt UMTS/3G lisens. Teknologien er kjent under navnet EDGE, og støtter hastigheter opp til 184 Kbps.

Både GPRS og EDGE kan i praksis sees på som overgangsteknologier i steget fra dagens 2G-teknologi til den kommende 3G-teknologien.

3G - Tredje generasjons mobiltelefoni

Dette er teknologien som skal erstatte det 2,5G-nettverket vi har i dag. 3G muliggjør mye raskere overføring av data, per i dag opp til 384 Kbps, og vil muliggjøre for eksempel videotelefoni. Det vil også oppnås et helt nytt nivå av sikkerhet og kryptering på all data som sendes over nettverket.

De første 3G-nettene forventes åpnet i Norge i løpet av 2004, mens den nye teknologien allerede er tatt i bruk i land som Japan, Sør Korea og vårt eget naboland, Sverige.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen