Slik skal whiskey kunne nytes i verdensrommet.
Teknofil
Slik skal whiskey kunne nytes i verdensrommet. (Bilde: Ballentine)

Fra dette glasset skal astronauter kunne drikke whiskey

Lar deg drikke i vektløs tilstand.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er ikke så lett å drikke i verdensrommet, i hvert fall ikke på samme måte som vi gjør her nede på Jorden. Astronauter er nødt til å drikke via spesiallagde plastposer, eller lange sugerør, for å få i seg drikken sin. Ikke akkurat den mest elegante måten å drikke på, altså. 

Dette har whiskey-produsenten Ballantine forsøkt å finne en løsning på, og lagde et whiskey-glass spesiallaget for å bli brukt i vektløs tilstand.

Kan drikkes opp ned

Glasset er omtrent så avansert du kan få det. Rundt kantene går det metallrør som strekker seg opp til et munnstykke på toppen, som astronauten skal kunne drikke fra. Bunnplaten er laget i rustfritt stål, og er formet slik at den skal kunne holde på den flytende whiskeyen, og presse den opp til munnstykket. Glasset er forøvrig 3D-printet i PLA-plast, slik at det ikke kan knuse. 

For å fylle på glasset er du nødt til å sette et spesiallaget munnstykke på whiskeyflasken, og presse den inn i bunnen av glasset. Dette vil slippe ut akkurat nok whiskey for én servering.

Glasset har i tillegg en stor magnet i bunnen, slik at man enkelt kan feste den på en vegg i romstasjonen. 

Du kan se glasset i bruk her: 

Og du kan se alt arbeid som ligger bak glass-designet i denne videoen: 

Whiskey-forskning

Whiskey i verdensrommet er ikke noe nytt for astronautene på romstasjonen ISS, som tidligere har fått tilsendt edle dråper fra både skotske og japanske destillerier. NASA har imidlertid et alkoholforbud ombord på ISS, og whiskeyen var der for å bli forsket på, ikke drukket.

Skulle imidlertid alkoholforbudet forsvinne, og noen sender dem litt whiskey for å drikkes, kan nok det nye glasset komme godt med. Fram til de får astronautene heller kose seg med litt rykende varm kaffe fra ISSpresso-maskinen deres.

I tillegg til kaffe lager de også mat der oppe: 
Se ISS-astronautene spise «rom-salat» for første gang »

(Kilde: Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen