Fototips til grønne ferieknipsere

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Har du nå fått såpass med fotodilla at du vil lære mer, kommer her et par forslag til flere ting å tenke på.

  • Skyt manuelt: Tidligere har du fått beskjed om å fotografere med automatikken, men nå er du en såpass avansert og interessert kamerabruker at det er på tide å dykke dypere ned i materien. Gjør et poeng av å kun fotografere med manuelle innstillinger, om kameraet ditt lar deg gjøre det, og lær deg hvordan du kan påvirke eksponering, komposisjon og uttrykk med forskjellige innstillinger.

  • Tenk dybde: Forsøk å lage illusjonen av dybde i bildene dine. Tenk forgrunn, midtgrunn og bakgrunn - og gjerne flere lag også. Husk at det som foregår i forgrunnen bør lede blikket dypere inn i bildet, og så videre, til du når hovedmotivet.

  • Mønstre: Øyet elsker mønstre og gjentagelser, men det blir lett kjedelig med mindre det er noe som bryter mønsteret. En gul blomst i et hav av røde, en soldat som snur seg mens alle andre står i givakt, fotspor i en sanddyne, hva som helst, men hold øynene åpne for mønstre - og bryt dem!

  • Kurver og diagonaler: S-formede kurver og diagonaler tolkes som dynamiske og flytende - let etter dem, og utnytt det. Gjør linjer til diagonaler om du vil ha mer liv i bildet, gjør diagonaler til linjer om du ønsker et mer stoisk uttrykk.

  • Negativt rom: Også tomrom kan formidle et uttrykk, en følelse eller en stemning. Vær deg bevist tomrommet i bildet - også kjent som negativt rom - og bruk det.

  • Se på bilder: Den beste måten å lære seg å ta bilder på er å se på og la seg inspirere av andres bilder. Gå i gallerier, les fotobøker, og vær åpen. Kanskje du ikke synes alt du ser er like bra, men da kan du i alle fall tenke "dette kan jeg gjøre bedre!" - og kanskje du får rett en dag.

  • Visualiser på forhånd: Fotografiets evne til å gjengi virkeligheten slik vi opplever den har vært dets velsignelse og forbannelse. Fordi om du ser ting rundt deg slik de "er", så betyr ikke det automatisk at fotografiet du tar der og da trenger å gjengi det inntrykket. Skap deg et indre bilde av hvordan du ønsker bildet - og lag det slik.

  • Vent! Vær tålmodig. Forholdene kan være nesten perfekte slik de er, men se rundt deg og tenk på hva som kan bli bedre. Annen vindretning? Mindre skyer? En interessant situasjon som kan oppstå? Lyset kan endre seg, folk og ting kan dukke opp. Forsøk å forutsi fremtiden, gjør deg klar, og vent på at det skal skje. Titt på fotografier av Henri Cartier-Bresson for å se en mester på dette.

  • Bryt regler, men...: Regler er til for å brytes, og ingen ting av det som står i denne artikkelen er absolutte sannheter. Men ingen regel bør brytes uten at man kjenner den. Lær deg derfor håntverket først, og så kan du bruke det eller la være som du vil - akkurat som automatikken.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen