Fototips til grønne ferieknipsere

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nå skal du ha begynt å merke at feriebildene dine har blitt bedre, og her er flere tips for å forbedre dem ytterligere:

 • Lær deg å mestre kameraet: Du trodde kanskje du kunne dette allerede? Nei, der tok du feil, for dersom kameraet ditt har muligheter for manuelle innstillinger, er det nå på tide å begynne å bruke dem. Med automatikk er det kameraet som tar avgjørelsene, men hensikten er jo at kameraet skal være ditt verktøy - ikke omvendt. Så kjøp deg en fotobok og tilbring noen timer kvalitetstid sammen med kameraet ditt.

 • Motiv og format: Tenk over at formatet du velger har noe å si for hvordan det ferdige bildet blir. Ved å bruke høydeformat understreker du og forsterker motivets høyde, mens du ved å bruke breddeformat understreker dets lengde eller bredde. Et langstrakt landskap vil ofte fungere best i breddeformat, mens Eiffeltårnet oftest vil fungere best som motiv i høydeformat.

 • Tredelsregelen: Et midtstilt motiv vil ofte signalisere ro, stillhet og uforanderlighet, mens et motiv som er litt forskjøvet fra sentrum av bildet vil signalisere andre ting, som dynamikk, endring, bevegelse, og så videre. En tommelfingerregel er å dele bildet inn i tre ganger tre ruter og så komponere bildet slik at hovedmotivet legges på en av linjene eller der linjene krysser hverandre. Men, som alltid, husk at regler er til for å brytes, så ikke svi deg fast i denne måten å gjøre det på. Krever et motive ller en ide en annen komposisjon, så gjør det slik.

 • Rom: Bruk tomrom i bildene dine bevisst. Enkelte motiver trenger rom rundt seg. Et bilde av en fugl i bur kan godt være et tett utsnitt for å vektlegge at den er innsperret, mens en fugl i fri flukt vil ofte passe best med litt rom rundt seg, for å understreke friheten. Vil du vektlegge at et motiv er på vei hjem, er det tradisjonelt bevegelse fra høyre mot venstre som er tingen, mens bevegelse fra venstre mot høyre signaliserer utreise. Bare se "Das Boot" eller andre kvalitetsfilmer om du ikke helt tar dette for god fisk. Husk på at et motiv i bevegelse godt kan trenge litt rom å "bevege seg inn i" også.

 • Bruk stativ: Når man først har lært seg til å fokusere riktig, er den største kilden til uklare bilder at man ikke er stø nok på hånden. Bruk stativ, så slipper du det. Er du ofte på tur og ikke vil drasse rundt på en oljerigg av et stativ, så vurder et ettbensstativ. Det støtter ikke like godt, men er lettere, praktisk på tur, og er langt bedre enn frihånd.

 • Tenk ramme: Husk på at du når du fotograferer forsøker å fange et utsnitt av en tredimensjonal verden i en liten todimensjonal ramme. Tenk på at rammen, dvs firkanten som angir bildet, også er en del av det ferdige bildet.

 • Linjer og diagonaler: Akkurat som et midtstilt motiv gjør det, vil rette horisontale eller vertikale linjer signalisere ro og noe statisk eller bestandig. Ønsker du mer dynamikk i bildene, forsøk å gjøre linjer til diagonaler.

 • Lyseste punkt: Øyet vil oftest søke det lyseste punktet i bildet først. Det kan du utnytte ved å gjøre hovedmotivet lysest, eller ved å la det lyseste punktet lede blikket til hovedmotivet. Du kan også unngå å ha et lyst punkt i bildet, om du ønsker det.

 • Hold øye med lyset: Fotografi uten lys er umulig, men likevel er det mange fotoentusiaster som aldri ofrer lyset en tanke. Det kan endre seg plutselig, fra kjedelig til spennende, og selv de meste intetsigende motiver kan bli fascinerende i det rette lyset.

 • Bløtt og hardt lys: Lys har ikke bare styrke, det har også karakter. Bløtt lys er lys som kommer fra en stor lyskilde, mens hardt lys kommer fra en liten lyskilde. Begge kan være like kraftige, men resultatet blir likevel vidt forskjellig. Mange tror portrettene deres blir best i skarpt sollys, men dette er nesten aldri tilfelle. Det harde lyset fra solen skaper stygge skygger i motivets ansikt, og resultatet blir ikke bra. Det bløte lyset på en overskyet dag er mye bedre til portretter! Er det sol ute og du må ta et portrett der og da, finn en skyggefull flekk ett eller annet sted, bak en bygning eller under et stort tre.

 • Sidelys: Lyset om morgenen og kvelden er svært spesielt og fascinerende, ikke bare på grunn av fargen, men også vinkelen. Sidelys kan ofte fremheve detaljer på en annen måte og gjøre et kjedelig motiv mere spennende.

 • Farge: Farge sender også et budskap. Rød er farefargen, mens grønn er en rolig farge. Blå er kald, og så videre. Dette kan du bruke i bildene dine og oppnå ønskede effekter med. Eller du kan fjerne fargene helt og fotografere i svart-hvitt. Da vil ting som tekstur, skygge og detaljer bli viktigere for å fremheve motivet og dets budskap.

Hvis du ikke er hekta av basillen nå, så har du lest alt du trenger for å få bedre feriebilder med ditt kompaktkamera. Hvis du enå ikke har fått nok kan du fortsette på neste side og få flere tips der.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen