Fototips til grønne ferieknipsere

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Har du mestret de første tipsene er det på tide med noen flere:

  • Lær deg kameraet å kjenne: Har du først investert noen tusen i et kamera, så skylder du deg selv å sette deg inn i det. Ikke fordi du på død og liv skal bruke alle de fikse funksjonene det er utstyrt med, men for at du skal vite hva det kan bidra med, og hva av det du har bruk for. Da kan du trygt se bort fra funksjoner du aldri trenger, og du får utnyttet kameraet ditt tilnærmet maksimalt likevel.

  • Bruk blits utendørs: Mange bruker blitsen på kompaktkameraet kun når det er mørkt, men den kan faktisk med fordel brukes også i fullt dagslys. Utfyllingsblits, som dette er kjent som, bidrar med ekstra lys i skyggepartiene, slik at de ikke blir helt svarte og detaljløse.

  • Gå nærmere motivet: Den kjente krigsfotografen Robert Capa uttalte i sin tid at "dersom bildene dine ikke er gode nok er du ikke nært nok". Capa selv gikk i 1954 litt for nær en landmine, men poenget er uansett korrekt både for proffer og amatører. 90% av bilder som blir innlevert til diverse bildekritikktjenester, er tatt på for lang avstand. Gå nærmere og fyll ruten med motivet!

  • Blitsrekkevidde: Blitsen på et kompaktkamera er ikke kraftige saker. Den har en rekkevidde på rundt to-tre meter i beste fall, så er motivet lenger unna enn det, har det ingen hensikt å bruke den, med mindre du av en eller annen grunn ønsker feileksponerte bilder og utladet batteri.

  • Bilts og motivavstand: Er det så mørkt at du bruke blits, pass på at hele motivet er like langt fra kamera. Tar du bilde f.eks. nedover et langbord, vil de nærmeste ansiktene bli fullstendig overeksponerte og hvite, noen litt lengre unna vil bli ok, mens resten, nede i enden, vil bli for mørke. Det er en fin måte å illustrere blitsrekkevidde på, men det er ikke noen god måte å ta bilde av familien rundt bordet på.

  • Zoom inn: Kan du ikke gå nærmere motivet, så bruk zoomen - det er det den er der for. Ofte kan et utsnitt gi bedre bilder og fortelle vel så mye om motivet som et bilde med "alt".

  • Zoom ut: Mange har kamera med zoom, men ikke alle benytter den ofte nok. Av og til kan det være lurt å zoome ut og fange mer av omgivelsene. Også ved nærbilder kan det være lurt å zoome ut av og til, spesielt siden kameraet da ofte klarer å fokusere nærmere enn ellers. Men vær forsiktig med å ta portrettbilder med vidvinkel. Da overdriver du størrelsen på alt som er nærmest kameraet - neser, for eksempel - og du risikerer at bildet av din kjære blir sånn at du må kjøpe ekstra julegaver i romjulen for å bevare husfreden resten av ferien.

  • Blits og portrett: Unngå innebygget blits som eneste lyskilde på portretter. Fordi lyset kommer rett forfra vil modellen få et flatt og livløst ansikt uten skygger og dybde. Men ikke overdriv - du vil bare antyde. Prøv å posere modellen ved siden av et stort vindu, for eksempel, gjerne med blitsen som tilleggsbelysning.

Sånn, nå har du lært litt mer. Gå ut og prøv dette, så kan du komme tilbake for flere tips som en litt mindre grønn fotograf.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen